Skeleton

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Skeleton
Olympic pictogram Skeleton.png
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité NOC*NSF
Nationale bond
Aangesloten liga's
Website: https://teamnl.org/teams/109-Skeleton
Portaal Portaalicoon Sport
Skeleton

Skeleton is een wintersport waarbij je op een soort platte slee de berg afgaat in een soort goot van ijs. Skeleton is een onderdeel van de bobsleesport waarbij de rijder met het hoofd naar voren op een 1 meter lange slee ligt die voorzien is van één paar ijzers. De rijder stuurt door zijn lichaamsgewicht te verplaatsen en met aan de schoenen bevestigde ijzeren punten, waarmee hij ook remt. Het doel is zo snel mogelijk naar beneden te sleeën. De naam skeleton komt van de skeletachtige slee waar je op glijdt. Skeleton lijkt veel op bobsleeën en rodelen. Het verschil is dat je bij bobsleeën in de slee zit en bij rodelen op je rug met je hoofd naar achteren ligt.

Geschiedenis

Skeleton is de oudst bekende sleesport. In 1884 waren er in Zwitserland wedstrijden op de skeleton baan van Sankt Morritz. Die baan werd de Cresta Run genoemd. Heel lang werden er alleen in Zwitserland wedstrijden en kampioenschappen georganiseerd. Toen de Olympische Winterspelen in 1928 en 1948 in Sankt Morritz werden gehouden was ook skeleton een onderdeel. Pas in 2002 zou skeleton weer op het programma staan.

Organisatie

Er is maar 1 wereldwijde organisatie de wedstrijden voor skeletonners organiseerst. Dat is de Fédération Internationale de Bobsleigh et de Tobogganing (FIBT), deze organisatie organiseert ook het bobsleeën. Bobsleeën gebeurt namelijk op dezelfde banen als skeleton en rodelen.

Wedstrijden

Er worden door de FIBT jaarlijks 4 wedstrijden georganiseerd.

  • Skeleton op de Olympische Winterspelen
  • Wereldkampioenschappen skeleton
  • Wereldbeker skeleton
  • Europese kampioenschappen skeleton

Regels

Omdat je als je maar gewicht hebt sneller gaat en dus makkelijker wint zijn er een paar regels voor het gewicht dat je maximaal mag hebben.

Maximum gecombineerd gewicht
(atleet + slee)
Maximum
gewicht slee
Mannen 115 kg 43 kg
Vrouwen  92 kg 35 kg

Als je nog niet aan het maximale gewicht zit mag je extra gewicht vastmaken aan de slee.

Bekende Skeleton sporters

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Skeleton&oldid=769978"