Boksen

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Boksen
Olympic pictogram Boxing.png
Aangesloten bij
Wereldbond AIBA International Boxing Association
Europese bond EUBC (European Boxing Confederation)
Olympisch comité NOC*NSF
Nationale bond Nederlandse Boks Bond
Aangesloten liga's
Website: https://www.boksen.nl/
Portaal Portaalicoon Sport
Een bokspartij tijdens de Pan American Games tussen Canada en de Verenigde Staten.

Boksen is een vechtsport. Met boksen heb je verschillende klasses, het is een sport van tactiek en ook inzicht is belangrijk. Je doet het met "bokshandschoenen". Om te trainen worden boksballen gebruikt, hiermee oefen je namelijk je kracht en je uithoudingsvermogen. Boksen is sinds 1904 een olympische sport bij de derde editie dus. Boksen wordt vrijwel in ieder werelddeel gespeeld en ieder werelddeel heb je wel een wereldkampioen. In de Verenigde Staten is het het populairst, die hebben ook de meeste medailles op de Olympische Spelen gewonnen, namelijk 109 stuks. Op plek twee staat Cuba, die hebben er namelijk 63 gewonnen. Boksers staan erom bekend dat ze geen respect voor elkaar hebben. Je had vele grote rivalen van elkaar, bijvoorbeeld Mohammed Ali tegen Joe Frazier en Chris Eubank tegen Nigel Benn. Ook is het een sport op de Gemenebestspelen en op de Afrikaanse, Aziatische, Middellandse Zee, Paralympische, Centraal/ Noord-Amerikaanse en op de Pan Amerikaanse spelen. Een grote man in de bokswereld is: Ding Kong. Hij organiseerde grote wedstrijden, zoals: "Rumble In The Jungle" (een gevecht tussen Mohammed Ali en Joe Frazier). Ook is hij de baas in de bokswereld. Hij heeft vaak een Engelse en een Amerikaanse vlag mee. Je hebt ook amateur-boksen, dat is ook een sport op vrijwel ieder spelen, daar verdien je alleen een stuk minder geld mee. Boksen speel je in een ring waar altijd een scheidsrechter bij loopt, het komt ook wel eens voor dat een scheidsrechter in elkaar wordt geslagen, gelukkig is er altijd een reserve. Ook komen de boksers op met een introductie nummer. De meest beruchte is die van Chris Eubank "the Best", als dat liedje namelijk gedraaid wordt, werd hij uitgefloten. Volgens hem gaf hem dat juist de goede spirit.

Spelling

Boksen wordt vaak fout gespeld als boxen.

Geschiedenis

Boksen werd voor het eerst gespeeld in het land Soemer ongeveer in het 3e millennium voor de geboorte van Christus. Toen werd het nog gebruikt als een als een manier van afreageren op mensen, meestal man tegen man. Dit bleef zo totdat de oude Grieken het land veroverden. Zij vonden het wel een leuk spelletje. De baas in dat gebied organiseerde toernooien. Dit deed hij om de soldaten fit te houden en als er af en toe weer iemand overleed riepen ze gewoon nieuwe mensen op.

Jaren later gingen ook landen als Mesopotamië, Babylonië en Assyrië het overnemen. Zo werd boksen steeds bekender en populairder. Maar de sport begon pas echt beroemd te worden toen de Romeinen het ook ontdekt hadden. Griekse slaven moesten tegen elkaar vechten wie won was geen slaaf meer. Omdat ze de stijl van elkaar geleerd hadden vochten ze allemaal op dezelfde manier: boksen! De keizer vond dit zo interessant dat hij de slaven vroeg hoe ze dat deden en zo namen de Romeinse legers het over. Bij de Griekse slaven was het een sport van leven op dood, als je won moest je op enkele uitzondering na drie jaar weer boksen en dus kwam je altijd wel iemand tegen die je versloeg. Als je heel veel geluk had, kon de keizer je ook bevrijden, bijvoorbeeld vanwege je sportieve gedrag naar je tegenstander. De Romeinen hebben ook de ring bedacht die ervoor moest zorgen dat er een mooie, gezellige atmosfeer ontstond. Ze bedachten ook de bokshandschoen, omdat nu de Griekse slaven last kregen van hun handen. De handschoenen werden gemaakt van keihard leer.

Modern boksen

Een oude bokswedstrijd tussen Britse militairen toen de Tweede Wereldoorlog afgelopen was

Toen de Romeinen het Gladiatoren vechten leuker vonden dan het boksen moest er iets gebeuren om het weer interessanter te maken voor het grote publiek. Een oude Rus bedacht deze regels. Dit wordt ook wel Russisch boksen genoemd (de Russen en de Sovjets hadden ook een grote bokscultuur). Toen het zwaard en Gladiatoren vechten weer zijn hoogtepunt had gehad werd het hand vechten weer populair. Deze keer veroverde de sport ook heel Engeland (dit was zo rond het begin van de 16e eeuw). Het werd heel vaak in de wat kleinere gebouwen in Londen gespeeld en mensen konden er ook geld mee verdienen en niet zo klein beetje ook, zeker voor die tijd. Later zouden er ook echte kampioenschappen georganiseerd worden (ongeveer 1719) en de eerste kampioen zou James Figg worden. Maar dat was niet het eerste gefotografeerde wedstrijdje worden, want twee gouverneurs vochten al in 6 januari 1681. In het begin had je ook geen regels en was dus alles toegestaan dat kun je nu vergelijken met Thaiboksen of Kickboksen,daar wordt nog wel gebeten en getrapt. De regels zijn bedacht door Jack Broughton, die het altijd zo zielig vond als er iemand was overleden in de ring, dus bedacht hij de regel iemand die na dertig seconden op de grond was komen te liggen en niet meer opstond dat het dan afgelopen moest zijn, ook de tegenstander moet dan afstand nemen. Kan hij na dertig seconden nog niet opstaan noem je dat een: Knock-Out. Deze Broughton was een groot kampioen en mensen lachten hem uit vanwege die regels. Ook vond hij dat er een scheidsrechter moest komen en er een scheidsrechter bij moest komen en het aller belangrijkst vond hij nog dat er verschillende classes moesten gaan komen. Later kwamen ook nog de jury erbij als het binnen de maximale 12 ronden nog niet afgelopen was dat er dan een jury bij kwam kijken, al hoewel die vaak omgekocht worden.

Soorten boksen

Sinds de 18e eeuw wordt er om geld gespeeld in het boksen, het prijzengeld werd binnengehaald door mensen die op het boksen aan het gokken waren. Maar dat veranderende doordat de mensen van de IOC amateur sporten naar de Olympische Spelen wilden gaan halen waaronder boksen. Op amateur boksen mag officieel niet gewed worden, ook omdat het niet om geld gaat (zoals het motto van de spelen: Winnen Is Belangrijker Dan Meedoen). Cuba is hier heel dominant in geweest, maar ook de Sovjet-Unie had zo zijn kampioenen, in de Verenigde-Staten leefde het niet echt.

Amateurboksen

Een amateur boks wedstrijd

Amateur boksen speel je net als bij het gewone boksen met de handschoenen, alleen iets dat gelijk opvalt is dat dat de boksers daar hoofdbeschermers hebben (ook dat heeft te maken met de regel van de Olympische Spelen). Je kunt door boksen zware klappen krijgen en dat is zowel fysiek als mentaal op zijn zachtst gezegd heel erg pijn doen. Ook wordt hier in twee tot vier rondes gespeeld dat is een stuk minder dan bij de professionele boksers. De bond die de amateur kampioenschappen organiseert is de ABA (Amateur Boxing Association). Hier doen ook vrouwen aan mee, hoewel boksen voor het grootste gedeelte door mannen bekeken wordt, is vrouwen amateur boksen populairder dan het amateur boksen van de mannen. Ook is het zo als je daar onder de gordel slaat dat je dan gediskwalificeerd wordt, dit is een van de beruchtste regels van dit type boksen.

Professioneel boksen

Hier wordt in 12 rondes gespeeld tenzij er natuurlijk een knock-out wordt geslagen, toch zijn er nog een paar boksers die in cafés en clubs spelen en die maximaal 5 rondes spelen. In Australië wordt in 3 a 4 rondes gespeeld. Vroeger in het het begin van 20e eeuw werd er geen maximum rondes gespeeld gewoon: "fight till you die" en voor een bokser genaamd: Jack Dempsey was het ook echt na 15 rondes het einde, want hij speelde altijd zo intensief dat hij door ging tot hij dood ging. Na jaren vergaderd te hebben gingen alsnog op deze manier door tot de dood van Duk Koo Kim

Boksers zijn verplicht bokshandschoenen te dragen en ook de overige kleding is aan voorschriften onderworpen. Voor amateurboksers is een bokshelm verplicht. Bij wedstrijden in het olympisch boksen is het dragen van een hoofdbeschermer en handschoen die door de AIBA (Association Internationale de Boxe Amateur) zijn goedgekeurd verplicht, deze zijn voorzien van een AIBA stempel. Ook zijn boksers verplicht om een bitje in te doen. Dit beschermt de kaken en de tanden. Ook wordt meestal het gebruik van bandage aangeraden. Dit is voor de versteviging van de polsen en voor de bescherming van belangrijke botjes in de hand. Op een zak moeten speciale handschoenen worden gebruikt, de zogenaamde zakhandschoenen. Voor gevechten worden stoothandschoenen gebruikt, die iets groter en sterker zijn. Meestal worden er in een wedstrijd stoothandschoenen gebruikt met veters. Hierdoor blijft de handschoen op zijn plaats en kan hij beter worden aangetrokken. Het gewicht van de wedstrijdhandschoenen is 10 oz, dat staat gelijk aan 0,284 kg. Handschoenen die tijdens de training gebruikt worden wegen meestal 14 of 16 oz, dat is 0,397 of 0,455 kg. Ook zijn speciale boksschoenen verplicht voor wedstrijdboksers, ze beschermen je enkels.

Bekende boksers

Boksen in Nederland

Nederland heeft niet een echte grote bokscultuur, toch zijn we wel een aantal keer wereld kampioen geworden zoals: Rogilio Tuur en Luciana Rijker.

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boksen&oldid=799653"