Curling

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Curling
Olympic pictogram Curling.png
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité NOC*NSF
Nationale bond Nederlandse Curling Bond
Aangesloten liga's
Website: https://www.curling.nl/
Portaal Portaalicoon Sport
Curling

Curling is een wintersport die gespeeld wordt op een ijsbaan. Het is een Olympische Sport. Het lijkt een beetje op jeu de boules.

Team

Twee teams van vier spelers strijden tegen elkaar.

Spelregels

Elk team heeft acht stenen, van graniet. Deze zijn ongeveer 20 kg zwaar, met een handvat.
De curlingbaan is een ijsbaan van ca. 42,5 m lang en 4,3 m breed.
Vóór de wedstrijd wordt op het ijs een fijne laag van waterdruppels gespoten die onmiddellijk aanvriezen. Dit vergemakkelijkt de loop van de stenen en geeft hen een voorspelbare baan.

De wedstrijd bestaat uit een aantal "ends" spelen. In elk end spelen de teams om en om hun acht stenen, elke speler twee stenen, vanaf het ene einde van de curlingbaan naar het "huis" aan de overzijde; dit zijn de gekleurde cirkels op het ijs.

Door bij het loslaten van een steen er een draaiende beweging aan te geven, kan men de steen een licht gebogen baan geven. Deze draaiing heet de curl van de steen (vandaar de naam "curling"). De spelers van elk team hebben ook een soort bezem (over het algemeen met een wrijfblok, niet met haren) om het ijs juist vóór de steen te vegen en zo de baan van de steen te beïnvloeden en te zorgen dat hij genoeg snelheid blijft houden.

De bedoeling is dat op het einde van een end een aantal stenen van het eigen team dichter bij het midden van het huis (de dolly) ligt dan de stenen van de tegenpartij. Voor elke steen die dichterbij de dolly ligt dan de dichtst bij de dolly liggende steen van de tegenpartij krijgen ze één punt. De kleuren van de cirkels hebben geen betekenis, deze bestaan alleen om makkelijker te kunnen zien hoe stenen ten opzichte van de dolly liggen. Gelijkspel bestaat in curling niet. Is er na 10 ends een gelijke stand, dan wordt er een extra end gespeeld.

Olympisch Kampioenen (Mannen)

Olympisch Kampioenen (Vrouwen)

  • Zweden Zweden 3x Olympisch Kampioen, 1x Zilver en 1x Brons
  • Canada Canada 2x Olympisch Kampioen, 1x Zilver en 2x Brons
  • Engeland Engeland 1x Olympisch Kampioen en 1x Brons

Video

Fout in widget youtubesmall: unable to write file /usr/share/mediawiki/extensions/Widgets/compiled_templates/wrt6512e7321b19d5_22672909Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Curling&oldid=770029"