Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Volleybal

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Volleybal is een balsport. Je speelt deze sport met een team.
Bij de mini's speel je met 4 personen. Bij de jeugd en senioren speel je met 6 personen.
Je team mag overigens wel uit 12 personen bestaan. Als er dan 6 personen in het veld staan, staan er ook 6 personen aan de kant. Deze 6 personen noem je wissels.
Voor de senioren is het speelveld aan elke kan van het net 9 meter bij 9 meter.

Volleybal wedstrijden bestaan uit minimaal 3 sets. In elke set moet je als eerste 25 punten zien te halen.

Spelregels

Bij volleybal zijn er een aantal spelregels, wel is dit bij ieder niveau verschillend. Als je begint bij de mini's is dat nog heel simpel met een bal overgooien. Dit wordt naarmate je niveau steeds moeilijker.

Regels dames:

Bij de dames is het zo dat er aan het begin van de wedstrijd getost wordt. Diegene die wint mag kiezen of ze willen serveren of een kant kiezen. Als je kiest voor beginnen met serveren, mag de andere partij de kant kiezen waar zij willen beginnen. De service is vanaf de achterste gele lijn. De bal moet vallen binnen de gele lijnen van het veld aan de overkant. Daar spelen de dames maximaal drie keer de bal om hem vervolgens over het net heen te spelen. Daar spelen zij ook de bal maximaal 3 keer. Als de bal op de grond valt, uit wordt gespeeld of meer dan drie keer wordt gespeeld is er een punt gespeeld. Dan mag het team met de punt serveren.

het net

Per niveau verschilt het net hoogte. Voor de jeugd is op elke niveau het net afgestemd op hun niveau. Bij de dames is het net 2.24m hoog en bij de heren is het net 2.43m hoog.

Een volleybal

Externe links

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volleybal&oldid=531256"