Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?

Taekwondo

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Taekwondo is een Zuid-Koreaanse vechtsport waar bij je geen wapens mag gebruiken. Taekwondo betekent letterlijk tae hand en kwon voet. Letterlijk dus voethand!


Banden en slippen

Iedere beginner begint met een witte band. Daarna krijg je een gele slip (dat is een klein stukje aan je band). Daarna een gele band. Daarna volgt een groene slip, groene band, blauwe slip, blauwe band, rode slip, rode band, zwarte slip en als laatste een zwarte band.

Tul's

Er zijn verschillende tul's op verschillende niveaus. Als eerste heb je twee beginnende tul's Saju maki en Saju jirugi. Deze tul's hebben alle bij 16 of 17 bewegingen. Als tweede heb je Chon-Ji .Die heeft 19 bewegingen. Dan komt Dan-Gun die is als derde. Die heeft 22 of 23 bewegingen. Daarna komt Do-San die is als vierde. Deze heeft 24 bewegingen. Dat zijn de vier beginnende tul's.


Training

Er zijn verschillende wijzen hoe je taekwondo kunt trainen 1. Tul's; dit is een gevecht tegen een onzichtbaar persoon. Zo kun je oefenen hoe je moet sparren. Er zijn 11 tul's. 2. Set's; Dit zijn gevechten die je rustig met z'n tweeën uitvoert. Het begint dat iemand de andere een stoot geeft en dat de ander hem blokt. Dit wordt nog een keer herhaald. Dan valt de persoon die steeds de stoot heeft geblokt aan en dat is bij iedere set anders 3. Sparren; Dit wordt gedaan bij wedstrijden. Dit is echt vechten; je zoekt waar je iemand kan stoten of schoppen en krijgt dan punten 4. Zelfverdediging; Hier leren ze wat je moet doen als iemand je aanvalt op straat; met de hand of met de wapen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Taekwondo&oldid=452122"