Softbal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Softbal
Baseball pictogram.svg
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité
Nationale bond Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond
Aangesloten liga's
Website: https://www.knbsb.nl/
Portaal Portaalicoon Sport

Softbal is een teamsport. Er staan negen spelers tegelijkertijd in het veld. Je scoort punten als je alle honken hebt gehaald. Het is eigenlijk hetzelfde als honkbal. Alleen honkbal is voor mannen en softbal is voor vrouwen. Ook zijn de regels anders.

Veldafmetingen

De afstanden op het veld, dus tussen de honken zijn korter dan bij mannen.

  • Afstand tussen de honken bedraagt 18,30 meter
  • Afstand tot de pitcherplaat bedraagt 12,20 meter
  • Afstand tot het hek bedraagt minimaal 60 meter

Spelers

Verdedigende partij
  • De werper (Engels: pitcher): degene die in de werpcirkel (pitch), in het midden van het veld staat. De werper moet de bal onderhands naar zijn teamgenoot, de achtervanger, gooien die achter de thuisplaat gehurkt zit.
  • De achtervanger (Engels: catcher): zit gehurkt achter de thuisplaat en moet de bal die de werper naar hem gooit proberen te vangen. De catcher heeft een pak aan dat hem beschermt als de bal tegen hem aan komt.
  • De verdediging: de rest van het verdedigende team staat in het veld en probeert de slagman/honklopers uit te maken door de bal te vangen, de lopende slagman uit te tikken of de bal sneller dan de slagman op het honk waar deze naartoe loopt te krijgen. Analoog aan het honkbal zijn er een korte stop, een eerste, tweede en derde honkman en drie buitenvelders.
Aanvallende partij
  • De slagman: deze staat in het slagperk naast de thuisplaat en moet proberen de door de werper toegegooide bal in het veld te slaan. Nadat dit gelukt is laat hij de knuppel op de grond vallen en loopt hij naar het eerste honk en indien mogelijk verder. Als de slagman uiteindelijk (in een of meer slagbeurten) alle honken heeft aangeraakt en daarna de thuisplaat heeft bereikt, heeft deze één punt voor zijn team gescoord.
  • Honkloper: een slagman wordt, nadat hij de bal heeft weggeslagen en begonnen is de honken af te gaan een honkloper genoemd.
  • Aanvallers: De lopers op het veld proberen om naar het volgende honk te lopen of te scoren door naar de thuisplaat te lopen. Er zijn minimaal 1 (de slagman) en maximaal 4 spelers tegelijk in de aanval, namelijk 3 honklopers en 1 slagman. Per honk mag slechts 1 honkloper staan. De rest van de aanvallende partij zit in de dug-out, een bank of overdekte cabine langs de zijkant van het veld.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Softbal&oldid=770314"