Bobsleeën

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bobsleeën
Olympic pictogram Bobsleigh.png
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité NOC*NSF
Nationale bond Bob en Sleebond Nederland
Aangesloten liga's
Website: https://teamnl.org/teams/102-Bobsleeën
Portaal Portaalicoon Sport
Bobsleeën

Bobsleeën is een wintersport. Je kunt het zien als de Formule I van wintersport en de Olympische Winterspelen. Je ziet in een soort sleekarretje en dan ga je pijlsnel een parcours af. Onder de bobslee zitten vier glij-ijzers (een soort schaatsen), waarvan de voorste twee stuurbaar zijn. Het is geen risicoloze sport: er gebeuren wel eens ongelukken als mensen uit het karretje vallen. Het gaat ook met flinke snelheden. Een afdaling van een speciaal gemaakte baan duurt ongeveer zestig seconden en de snelheden lopen op tot zo'n 150 km/uur.

Deze sport was ook onderdeel van de Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang.

Je hebt twee- en viermans bobsleeën. In 1897 werd de eerste bobsleevereniging opgericht in St. Moritz, toen nog uitsluitend voor mannen. Aan het begin van de jaren negentig van de twintigste eeuw is de sport ook toegankelijk voor vrouwen. Deze dalen enkel af in een tweepersoons bob. De vrouwen doen mee aan de Spelen sinds 2002 in Salt Lake City.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bobsleeën&oldid=784099"