Freestyleskiën

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Freestyleskiën
Freestyle skiing pictogram.svg
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité NOC*NSF
Nationale bond Nederlandse Ski Vereniging
Aangesloten liga's
Website: [ ]
Portaal Portaalicoon Sport
freestyleskiën

Freestyle skiën is een sport waarbij je skiet. Maar dan freestyle (letterlijk: vrije stijl). Dat houdt in dat er veel minder regeltjes zijn dan bij het klassieke skiën en dat er allerlei trucjes en geintjes worden uitgehaald. Het lijkt op snowboarden, maar dan op ski's. Freestyle skiën is een verzamelnaam voor diverse ski-onderdelen: ski cross, halfpipe, slope-style, big air, aerials en moguls.

Aerials

Bij de aerials gaat men op de latten een vrijwel rechtopstaande schans op. Tijdens de lancering dient men zoveel en zo ingewikkeld mogelijke figuren en bewegingen te vertonen. Uiteraard dient de skiër vervolgens op een zo net mogelijke manier te landen, waarna de jury de punten verdeeld.

Moguls

De moguls zijn een geheel andere discipline. Ook hier dienen figuren gemaakt te worden, maar tegelijk speelt tijd een factor. De skiërs dalen af van een boekelpiste en moeten zo snel mogelijk hun weg naar beneden vinden. Onderweg komen ze een tweetal kleine schansen tegen, waarvan ze gebruik horen te maken en waar ze zoals bij de aerials figuren moeten maken. De tijd gecombineerd met de punten levert de eindscore op. Bij dual moguls nemen twee freestyleskiërs het op een parallelle piste tegen elkaar op, waarbij diegene die wint door gaat naar de volgende ronde.

Halfpipe

In de halfpipe moeten skiërs ingewikkelde sprongcombinaties laten zien, waarna de jury punten geeft op de uitgevoerde oefening.

Ski cross

Bij de freestyle ski cross nemen vier tot zes skiërs het tegen elkaar op, op een geaccidenteerd parcours. Diegene die als eerste de finish bereikt is de winnaar

Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Freestyleskiën&oldid=787415"