Tafeltennis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tafeltennis
Table tennis pictogram.svg
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité NOC*NSF
Nationale bond Nederlandse Tafeltennis Bond
Aangesloten liga's
Website: https://tafeltennis.nl/
Portaal Portaalicoon Sport
Tafeltennis

Tafeltennis is een sport die je vaak binnen doet. Je moet het doen met een batje ('slaghout') een balletje en een tafeltennistafel. Je kan je dan aansluiten bij een tafeltennis-vereniging en daar hebben ze tafeltennisballetjes en tafeltennistafels. Als je je bij een vereniging hebt aangesloten kan je competitie gaan spelen. Je zit dan in een team en met dat team speel je 10 wedstrijden. Je speelt per wedstrijd met 3 man vaak zitten er meer mensen in 1 team zodat je niet elke wedstrijd hoeft te spelen en je zo ook weleens rust hebt of een reserve hebt. Als je met 3 man speelt dan speel jij 3 enkels en de rest ook en dan speel je nog een dubbel. Een dubbel is als je met twee mensen tegelijk gaat tafeltennissen en dan moet je om de beurt de bal moet raken. Je hebt ook effecten dat zijn topspin, backspin en zijspin. Als je zijspin doet gaat het balletje naar de zijkant. Er zijn dan nog vele varianten op deze effecten je kan alle effecten met je backhand en voorhand spelen en ze op verschillende plekken op de tafel raken.

De meeste mensen denken dat de Chinezen tafeltennis bedacht hebben, maar het is bedacht in Engeland, net zoals voetbal. Eind 19de eeuw begonnen de Engelsen met tafeltennissen. Dat deden ze buiten. Na een tijdje begonnen de Britten ook binnen te spelen. De balletjes werden gemaakt van kurk of van rubber. Alleen was er bij allebei de balletjes een probleem: het 'balletje' van kurk stuiterde niet goed, en het balletje van rubber stuiterde juist veel te hoog, zodat er dingen kapot gingen in de huizen. Na een tijdje kwam James Gibb thuis in Engeland van een reis naar Amerika, en hij had balletjes meegenomen van celluloid (een soort plastic). Dat balletje bleek precies de goede stuit te hebben. Vanaf toen werden er echte tafeltennistafels gemaakt, en er kwamen setjes met netjes, batjes en een bal.

Er is vaak ook veel onduidelijkheid over de regels bij tafeltennis zo hier zijn de officiële competitieregels. Je speelt in 1 potje best out of 5 in games. Je wint een game door als eerste 11 punten te halen met 2 punten verschil. Je kan dus nooit winnen met 11-10. Als het 10-10 staat serveer je vanaf dan om het punt. Tijdens de game serveer je om de 2 punten. Als de bal bij de service via het net alsnog op de tafel komt moet het opnieuw en telt het niet als service. Al serveer je mis is het gewoon een punt voor de tegenstander. Om een correcte service te spelen gooi je de bal vanaf voor de achterlijn met een vlakke hand die duidelijk zichtbaar is voor je tegenstander de bal minimaal 12 centimeter recht omhoog. Verder als de bal midden in de rally via het net of de rand van de tafel komt telt het punt gewoon, maar is het wel netjes om je excuses aan te bieden. Degene die begint met serveren aan het begin van de wedstrijd is altijd degene die uit speelt. De volgende game begint dan degene die thuis speelt en zo wissel je elke game om. Het is ook een direct punt voor de tegenstander als je eigen hand op de tafel komt.

Het is ook een sport die tijdens de Olympische Zomerspelen aanwezig is.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tafeltennis&oldid=770011"