Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Japan: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Grote steden)
(Geografie)
Regel 98: Regel 98:
  
 
===Bestuurlijke indeling===
 
===Bestuurlijke indeling===
 +
Traditioneel wordt Japan ingedeeld in acht regio's. Vijf hiervan liggen op het eiland Honshu en de drie andere eilanden vormen eigen regio's. De regio's zijn [[Hokkaido]], [[Tohoko]], [[Kanto]], [[Chubu]], [[Kansai]], [[Chugoku]], [[Shikoku]] en [[Kyushu]]. De regio's vormen de culturele en historische regio's van Japan, maar worden in de administratie niet gebruikt.
 +
 +
Japan is verdeeld in 47 prefecturen. Deze prefecturen kan men met provincies vergelijken. Er zijn vier soorten prefecturen; to (都) waarmee de hoofdstad [[Tokio]] wordt aangeduid, dō (道) waarmee Hokkaido wordt aangeduid, fu (府) waarmee [[Osaka]] en [[Kioto]] worden aangeduid en ken (県) voor de andere 43 prefecturen. De prefecturen bestaat sinds 1888 en aan het hoofd van een prefectuur staat een gouverneur. De 47 prefecturen zijn:
 +
{{kolommen3
 +
| Kolom1=
 +
* [[Aichi]]
 +
* [[Akita]]
 +
* [[Aomori]]
 +
* [[Chiba]]
 +
* [[Ehime]]
 +
* [[Fukui]]
 +
* [[Fukuoka]]
 +
* [[Fukushima]]
 +
* [[Gifu]]
 +
* [[Gunma]]
 +
* [[Hiroshima]]
 +
* [[Hokkaido]]
 +
* [[Hyogo]]
 +
* [[Ibaraki]]
 +
* [[Ishikawa]]
 +
* [[Iwate]]
 +
* [[Kagawa]]
 +
* [[Kagoshima]]
 +
* [[Kanagawa]]
 +
* [[Kioto]]
 +
* [[Kumamoto]]
 +
* [[Mie]]
 +
* [[Miyagi]]
 +
* [[Miyazaki]]
 +
| Kolom2=
 +
* [[Nagano]]
 +
* [[Nagasaki]]
 +
* [[Nara]]
 +
* [[Niigata]]
 +
* [[Oita]]
 +
* [[Okayama]]
 +
* [[Okinawa]]
 +
* [[Osaka]]
 +
* [[Saga]]
 +
* [[Saitama]]
 +
* [[Shiga]]
 +
* [[Shimane]]
 +
* [[Shizuoka]]
 +
* [[Tochigi]]
 +
* [[Tokushima]]
 +
* [[Tokio]]
 +
* [[Tottori]]
 +
* [[Toyama]]
 +
* [[Wakayama]]
 +
* [[Yamagata]]
 +
* [[Yamaguchi]]
 +
* [[Yamanashi]]
 +
|Kolom3=
 +
[[Bestand:Regions_and_Prefectures_of_Japan_2.svg|300px]]
 +
}}
  
 
==Bevolking==
 
==Bevolking==

Versie van 14 feb 2020 om 19:43

Edit-inprogress.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: I.v.m. Olympische Spelen later dit jaar
Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Staat Japan
日本国
(Nippon-koku)

Flag of Japan.svg Imperial Seal of Japan.svg Japan (orthographic projection).svg

Hoofdstad Tokio
Aantal inwoners 126.451.398 (2017)
Oppervlakte 377.930 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie (Keizerrijk)
Keizer Naruhito (sinds 2019)
Premier Shinzō Abe (sinds 2012)
Godsdienst Shintoïsme
Boeddhisme
Taal Japans (日本語)
Munteenheid Yen
Volkslied Kimi Ga Yo
Nationale feestdag Verschillende
Landcode JPN
Portaal Portal.svg Japan


Een topografische kaart van Japan

Japan (Japans: 日本 Nippon, Nihon; letterlijke betekenis: oorsprong van de zon; 大和 Yamato is de naam voor het oude Japan) is een eilandengroep en land gelegen in de Grote Oceaan. Het land behoort tot het continent Azië en de hoofdstad is Tokio, dat tevens ook de grootste stad van het land is. Het land bevindt zich ten oosten van China, Zuid-Korea en Noord-Korea. In het noorden ligt Rusland en in het zuiden de niet-erkende staat Taiwan.

Het land heeft een eeuwenoude geschiedenis, die terug gaat tot de 3e eeuw v.Chr. De Japanse volkeren werden toen nog door China beïnvloedt, maar vanaf 1185 trok Japan meer zijn eigen weg. Het land raakte in internationaal isolement in de 17e eeuw en alleen Nederland mocht als enige Europese macht met Japan handelen via Dejima. In 1868 opende Japan zijn economie voor de rest van de wereld en moderniseerde in rap tempo. Het Japanse Keizerrijk groeide uit tot wereldmacht en veroverde tijdens de Tweede Wereldoorlog grote delen van Azië. Na 1945 moesten deze weer worden afgestaan. Na een korte Amerikaanse bezetting groeide de economie van Japan gestaag en werd samen met West-Europa en de Verenigde Staten de belangrijkste economieën in de wereld.

Japan bestaat in totaal uit wel 6.852 eilanden. De grootste eilanden zijn echter Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Deze vormen gezamenlijk 97% van het totale oppervlakte. Japan staat op een aardplaat; hierdoor kwam ook de aardbeving met tsunami in 2011. Japan ligt namelijk op de ring van vuur. Andere belangrijke steden in het land zijn o.a. Hiroshima, Nagasaki, Sapporo en Osaka. Het land is 's werelds enige keizerrijk. Hoewel de keizer het staatshoofd is, heeft hij tegenwoordig weinig macht. Het land staat zowel bekend om zijn klassieke als moderne cultuur.

Japan is het land van de bonsaiboom, sushi, manga en anime en de heilige berg Fuji.


Geschiedenis

Oudste bewoners

Een helm uit de Kofunperiode.

Toen de ijstijd was hebben waarschijnlijk de eerste bewoners van Japan de archipel bereikt door over land te reizen. Dit waren onder andere mensen uit Rusland, China of Korea. Mensen hebben dan ook gereedschappen gevonden van 40.000 jaar oud. Ook zijn er ontdekkingen die er op wijzen dat de Jomoncultuur zo'n 14.500 jaar oud is. Beelden van deze cultuur, die onder andere schelpen en vrouwenfiguren afbeelden behoren tot de oudste ter wereld. Ook schelpen en andere vondsten bewijzen dat mensen schelpdieren aten. In een later stadium van de Jomoncultuur vestigden de mensen zich op de Kantovlakte. Hedendaags is vlakte die bekend als Tokio. Tijdens de Yayoiperiode kwamen rijstteelt en het gebruik van brons en ijzer via Korea het land op. De Yayoi gingen van Kyushu naar Honshu en Shishoku en dreven de eerdere bewoners meer naar het noorden. Uit de Yayoi-cultuur kwam de Kofun-cultuur voort. Dit betekent letterlijk grafheuvelcultuur. Ze werden zo genoemd door de duizenden grafheuvels die ze maakten. Deze cultuur ging verloren doordat het boeddhisme in het land kwam en daarbij cremeren een gewoonte was.

Rond deze tijd gingen vele volkeren samenwerken. Uiteindelijk werd het belangrijkst de Yamato-clan. De Yamato-leiders claimden af te stammen van de zonnegodin Amaterasu en introduceerden de titel tenno, keizer, rond de 5e eeuw. Door deze clan kon het land Japan voortaan als één natie beschouwd worden die zich uitstrekte van Kyushu tot Honshu. Yamato was erg belangrijk; het had vanaf de 4e eeuw al bijzondere contacten met Korea. Aan het eind van de 6e eeuw raakten de volkeren in Yamato verwikkeld in een machtsstrijd om het boeddhisme. Prins Shotoku, die door keizerin Seiko in 593 tot regent werd benoemd zorgde ervoor dat het boeddhisme het winnende kamp was. De tempel Horyu-ji werd dan ook in 607 voltooid. In het jaar 701 werd het Taihostelsel ingevoerd; dit was een administratief stelsel, gemaakt naar Chinees model. De tempels van Nara, in 710 de hoofdstad, zijn een nog intact voorbeeld van deze Chinese dynastie. Nadat Man'yoshu, de oudste bekende poëzie voltooid werd begon Japan een eigen cultuur te krijgen.

Het Heitantijdperk

Een vroege samoerai.

De erg machtige familie Fujiwara maakte in samenwerking met keizer Kammu in 794 een nieuwe hoodstad; het hedendaagse Kyoto. In het nieuwe systeem was de keizer de machtigste van het land. Intussen won de Fujiwaraclan aan invloed door op te treden als regent en door te dringen in de koninklijke familie. De Fujiwaraclan won aan positie door onder andere anderen aan te trouwen. Hun macht ontleenden zij aan haar grondbezit, dat door de keizer voor bewezen diensten gegeven werd. Ook hield de Fujiwara zich steeds meer bezig met de regering. Omstreeks 1150 nam de adellijke Taira-familie voor een heel korte tijd alle macht van de Fujiwara over, maar die verloor het al snel aan de Minamoto-familie na de Slag bij Dannoura in 1185. In 1192 veroverde Yoritimo Minamoto geheel Honshu en voor het eerst in de geschiedenis van Japan werd het land door één familie overheerst. Yoritimo kreeg van de keizer de eretitel shogun en deze titel voor het leven werd erfelijk voor de leiders van Japan. Tot 1868 waren de shoguns de ook de alleensheersers van de staat. In 1219 stierf de laatste shogun van de Minamoto-familie.

Het Kamakurashogunaat

Minamoto Yorimoto vestigde zijn regering in het dorp Kamakura, ver van het keizerlijke hof in die tijd. Zijn ingestelde systeem dat de edelen bevoordeelde bracht 150 jaar vrede in het land. Zijn erfgenamen waren echter alleen in naam van shoguns omdat de erfgenamen van de Hojo-familie meer invloed hadden. In Kamakura werden tempels en kunstwerken gebouwd die Yoritomo afspiegelde als een god. Ook waren de eerste samoerai hier. Dit waren krijgers met verschillende soorten wapens. Zij hadden bijvoorbeeld katana's. In de 13e eeuw werd ervoor gezorgd dat Mongoolse invallen tegengehouden werden. In 1333 bracht de Ashikagafamilie het Kamakurashogunaat ten val, hoewel Yorimoto's systeem en de Hojofamilie nog 5 eeuwen lang Japan beïnvloedden.

Het Muromachishogunaat

De militaire macht ging hierna terug naar het keizerlijke hof. Onder leiding van de shogun Yoshimasa werd de kunst snel bevorderd. Een ruzie over opvolging deelde het hof echter in twee delen op. Terwijl de leiders in een machtsstrijd verwikkeld waren heerste overal in het land chaos en honger. Het dieptepunt werd in de Oninoorlog bereikt toen Kyoto grotendeels werd verwoest door onder andere brandstichting. Ook werd het geplunderd. Waar vroeger alleen de samoerai de oorlog voerden waren er nu legers van infanteristen bestaande uit boeren. In 1542 dreef japan voor het eerst handel met Europa, met de Portugezen. In de tijd dat zij hier waren was het christendom niet verboden. Nadat er weer orde was gekomen in het land kwam de verzoener Nobunaga aan de macht.

Isolatie

William Adams, een Engelsman die in 1600 op een Hollands schip Japan bereikte hielp het land gedurende twee decennia lang verschillende gebieden. Landen als Nederland, Spanje, Portugal en de Nieuwe Wereld probeerden in deze tijd handel te drijven met de shoguns. Vanaf 1641 werden enkel Hollandse en Chinese handelaren toegelaten. Hierop volgde 200 jaar isolatie en de vervolging van christenen. Ondertussen bleef Nederland, als enige Europese land, handel drijven met Japan. Dat deden ze vanaf het eilandje Dejima. Kyoto bleef in deze periode de hoofdstad, maar Edo (Tokio) werd groter en was in 1700 de grootste stad ter wereld. Ook waren er vele theaters in Edo. In 1853 arriveerde Matthew Perry van de Amerikanen. Hij zorgde ervoor dat er weer handel kwam in Japan.

Tweede Wereldoorlog

Al in 1937 verklaarde Japan de oorlog aan China. Toen Amerika een olie-embargo in het nadeel van Japan instelde besloot Japan in 1941 Pearl Harbor te bombarderen. Hierna begon Japan heel Zuidoost-Azië te veroveren. Onder andere Indonesië was hier slachtoffer van. In 1944 werd Japan gebombardeerd door de VS. Het Japanse leger was vastbesloten om zich niet op te geven en voor de overgave pleegden hoge leiders talloze zelfmoordcommando's. In 1945 werd er een nog veel erger middel gebruikt dan normale bommen: atoombommen. Hierna mengde Rusland zich ook in de strijd. De keizer, Hirohito besloot om zich over te geven. Japan had enorme schulden en WO II werd genadeloos verloren.

Japan na de oorlog

Een hotel in Japan, gebouwd in 1986.

Naoorlogs Japan, dat qua grootte hetzelfde bleef als het nu is bleef onder de controle van Amerika tot het Vredesverdrag van San Francisco in 1952. Tijdens die periode bloeide de welvaart op de eilanden weer op dankzij een economisch herstel. Tijdens de bezetting kwam er ook een nieuwe grondwet, waarbij voor de keizer niet meer het land bestuurde; hij had vanaf nu enkel een ceremoniële taak. Op aandringen van de VS werd een politiemacht van 100.000 man opgericht, dit was een leger dat van de grondwet niet zo mocht heten. Ook na het vertrek van de Amerikanen bleef de economische groei, en in de jaren '60 groeide Japan uit tot een economische grootmacht, met groeicijfers van 10% per jaar en meer. Rond 1990 begon de Japanse economie echter in verval te raken; de Nikkei-index verloor wel 70% van haar waarde. In januari 1995 werd de stad Kobe verscheurd door een aardbeving die zorgde 5000 doden. Later dat jaar verspreidde de sekte Aum Shinrikyo het giftige gas Sarin in de metro van Tokio. Zij hadden ook plannen om de keizer te vermoorden. Op 11 maart 2011 werd de stad Sendai getroffen door een tsunami, die zelf het gevolg was van een zware zeebeving. Dit was de zwaarste beving in 140 jaar.

Geografie

Landschap

Japan bestaat uit vier grote eilanden, die samen 97% van de totale landmassa vormen. Deze eilanden zijn Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer kleinere eilanden, zoals de Riukiu-eilanden in het zuiden. De eilandengroep spreidt zich uit van Rusland tot Taiwan. Er zijn enige conflicten over eilanden met onder meer Rusland. Sjikotan en Itoeroep horen volgens Japan bij hun, maar worden door Rusland bestuurd. De grote eilanden zijn inmiddels via bruggen en tunnels met elkaar verbonden en naar de kleinere eilanden kan men enkel per boot (en soms per vliegtuig) gaan.

Het grootste gedeelte van Japan bestaat uit bergen. De hoogste berg daarvan is de Fuji met een hoogte van 3776 m. De Fuji is eigenlijk een slapende vulkaan en speelt een grote rol in de Japanse cultuur. De Japanners beschouwen de berg als heilig en er zijn bedevaartstochten naar de berg. Het Japanse landschap is vrij uniek voor het land. Het bestaat grotendeels uit besneeuwde, steile bergen, beboste hellingen, meren en kleine, vruchtbare akkers. Japan heeft veel korte rivieren. De langste rivier, de Shinano, is slechts 367 meter lang. Het land is vrij bosrijk, want tweederde van het land is bedekt met bossen en natuur. Slechts 11% van het land is bedekt met steden, die vaak erg dichtbevolkt zijn.

Japan heeft veel te maken met aardbevingen en behoort tot één van de meest seismisch actieve gebieden ter wereld. Dit wil zeggen dat aardbevingen en trillingen in de grond er vaak plaatsvinden. Japan ligt namelijk verspreid over drie aardplaten, namelijk de Euraziatische Plaat, de Pacifische Plaat en de Filipijnse Plaat. Deze platen zijn constant in beweging en duiken onder elkaar door. Hierdoor ontstaan grote spanningen en na jaren kan deze spanning worden vrijgelaten in de vorm van een aardbeving. De grootste aardbeving in Japan is die van 1923 in Kanto, waarbij 100.000 doden vielen. De laatste grote aardbeving kwam uit 2011, waarbij een tsunami ontstond, die stad Fukoshima trof. Tsunami's komen tevens vaak voor in Japan.

Fauna en flora

Op het land in Japan komen er zo'n 130 zoogdieren voor. De grootste zijn twee berensoorten, de bruine beer in het noorden en de Aziatische zwarte beer in het zuiden. Daarnaast komen er verschillende kleinere zoogdieren voor in Japan, waaronder de wasbeerhond, de Japanse marter, de rode vos, de iriomotekat, de Japanse serow, de Japanse makaak en het wild zwijn. Aan de kust komen ook zeezoogdieren voor, zoals de dugong, de bruinsvis en de zeeleeuw. Het is mogelijk om voor de kusten van Japan dolfijnen en walvissen te spotten. Er zijn ook nog zo'n 600 soorten vogels, waaronder de Japanse specht, de koperfazant en de groene fazant. Grote aantallen trekvogels trekken door Japan tijdens het voor- en najaar. Diverse soorten zwanen, ganzen en kraanvogels overwinteren in Japan.

Japan heeft verschillende unieke plantensoorten, die ook naar Europa en andere delen van de wereld zijn gebracht. Voorbeelden zijn de Japanse esdoorn, de dwergbamboe en de rododendron. De Japanse sierkers staat bekend om haar uitbundige, roze bloemen, die eind april tot begin mei bloeien. Ieder jaar wordt in Japan het Hanamifeest gevierd, waarbij men picknickt tussen de bloeiende sierkersen. Het wordt in Japan gezien als het officiële begin van de lente. De vegetatie in Japan is tevens erg veelzijdig. In het noorden zijn er voornamelijk naaldbossen, in het midden gemengd bos met voornamelijk eiken en beuken en in het zuiden subtropisch bos. Daarnaast zijn er ook veel mangroves en varens te vinden in Japan.

Klimaat

Grote steden

10 grootste steden van Japan

Tokyo Dome night.jpg
Tokio
Yokohama MinatoMirai21.jpg
Yokohama

Nummer Stad Inwoners

Osaka Castle 02bs3200.jpg
Osaka
Meieki from Heiwa Park Aqua Tower.jpg
Nagoya

1 Tokio 13.227.730
2 Yokohama 3.731.706
3 Osaka 2.716.989
4 Nagoya 2.311.132
5 Sapporo 1.951.523
6 Kobe 1.527.481
7 Kioto 1.466.937
8 Fukuoka 1.570.095
9 Kawasaki 1.374.441
10 Hiroshima 1.196.875

Bestuurlijke indeling

Traditioneel wordt Japan ingedeeld in acht regio's. Vijf hiervan liggen op het eiland Honshu en de drie andere eilanden vormen eigen regio's. De regio's zijn Hokkaido, Tohoko, Kanto, Chubu, Kansai, Chugoku, Shikoku en Kyushu. De regio's vormen de culturele en historische regio's van Japan, maar worden in de administratie niet gebruikt.

Japan is verdeeld in 47 prefecturen. Deze prefecturen kan men met provincies vergelijken. Er zijn vier soorten prefecturen; to (都) waarmee de hoofdstad Tokio wordt aangeduid, dō (道) waarmee Hokkaido wordt aangeduid, fu (府) waarmee Osaka en Kioto worden aangeduid en ken (県) voor de andere 43 prefecturen. De prefecturen bestaat sinds 1888 en aan het hoofd van een prefectuur staat een gouverneur. De 47 prefecturen zijn:

Regions and Prefectures of Japan 2.svg


Bevolking

Bevolkingsgroepen

Het land heeft meer dan 126.000.000 bewoners. Vergeleken met Nederland is het 8 keer zoveel! Maar het land is 3 keer zo groot dan Nederland. Het landoppervlak is een totaal 377.815 km². De bevolking concentreert zich echter voornamelijk in vier eilanden (Hokkaidō, Honshū, Shikoku, Kyūshū). De hoofdstad is Tokio. Het volk heet de Japanners (zie artikel).

Japans en andere talen

Religie

39,5% van de Japanners gelooft in het shintoïsme, 38,3% in het boeddhisme, 3,8% in het christendom en 18,4% gelooft ergens anders in of heeft geen geloof. Een bekende stroming in het Japanse boeddhisme is het zenboeddhisme.

Cultuur

Sumoworstelen is in Japan een grote volkssport

Bekend Japans voedsel is sushi, wat gemaakt wordt van rijst en rauwe vis en sashimi. Tokio, cultuurcentrum in de Edo-periode en hoofdstad van Japan sinds 1868, is een drukke, welvarende stad. Tokio is twee keer bijna geheel vernield: oor de grote aardbeving in 1923 en tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De stad heeft zowel historische als moderne elementen. Het keizerlijke paleis in het centrum is omringd door grachten en tuinen. Tokio heeft veel schrijnen en parken. Langs smalle wegen staan vele wolkenkrabbers. Tokio biedt musea, galeries, sportcomplexen, golfbanen, honkbalterreinen en lawaaierige gokhallen. Veel spelletjes en gameconsoles komen uit Japan. Zoals Nintendo. Pokémon, Bakugan, Dragonball en nog heel veel meer komen allemaal uit Japan. Veel manga en animé series komen dus uit Japan. In het buitenland is Japan ook bekend vanwege haar sumoworstelaars, grote dikke mannen die elkaar uit een ring moeten duwen.

Tradities

Klassiek Japan

Modern Japan

Sport

Culinair

Politiek

Keizerrijk

De eerste keizer van Japan was Jimmu, de huidige keizer is Naruhito, beiden zijn belangrijke figuren in het Shintoïsme. Japan is het enige keizerrijk wat nog bestaat op de wereld.

Politiek systeem

Buitenlandse politiek

Economie

De munteenheid van Japan is de Yen (¥). 1 euro is ongeveer ¥163. De Japanse autoindustrie is erg belangrijk. Er worden wel 10.000.000 Japanse auto's per jaar geproduceerd.

Filmpje


In 11 dagen door Japan. Duur: 10 minuten

Fotogalerij

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Japan&oldid=595906"