Kraagbeer

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Aziatische zwarte beer)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kraagbeer
Ursus thibetanus

Ursus thibetanus ussuricus Kaliningrad Zoo.JPG

Kwetsbaar
Leefgebied Oost- en Zuid-Azië
Leefomgeving Tropische en gematigde bossen
Familie Beren (Ursidae)

Asian Black Bear area.png

Portaal Portal.svg Biologie

De kraagbeer (ook bekend als Aziatische zwarte beer) is een beer die in Azië voorkomt. De beer komt voor in het uiterste oosten van Rusland, Noord- en Zuid-Korea, Japan, Zuid- en Oost-China, Taiwan, geheel Zuidoost-Azië, de Himalaya en in Pakistan en gebieden daaromheen. De kraagbeer leeft in allerlei soorten bos, van de naaldwouden van Noord-China tot de gematigde bossen van Oost-China tot de tropische regenwouden van Thailand. Kraagberen worden bedreigd door ontbossing en jacht.

Uiterlijk

De kraagbeer heeft een bijna helemaal zwarte vacht, met redelijk lange haren. Op de borst zit een witte of gele vlek, meestal in de vorm van een halvemaan. Ook de snuit is zwart. De kraagbeer wordt tot zo'n 190 cm lang. Mannetjes wegen maximaal 200 kilo, vrouwtjes 140. De kraagbeer komt in hetzelfde gebied voor als de honingbeer en de lippenbeer en de drie soorten lijken ook erg op elkaar. Kraagberen zijn meestal wat groter dan de honingbeer en ook een stuk minder glad, doordat ze een ruige vacht hebben. Kraagberen en lippenberen lijken heel erg op elkaar. Het enige zichtbare verschil zit bij de oren, die bij de lippenberen heel pluizig zijn en bij de kraagbeer iets gladder.

Gedrag

De kraagbeer eet veel verschillende dingen. Ze eten vooral bessen, noten, wortels en insecten. Soms doodt de beer een schaap of een kleiner dier om te eten. Ook houden ze net als de meeste beren erg van honing. Kraagberen houden in koude gebieden vaak een winterslaap, die wel 5 maanden kan duren. In tropische gebieden is een winterslaap niet nodig en daar zijn de dieren het hele jaar actief. De kraagbeer kan goed klimmen en zwemmen en hij is dan ook vaak in de bomen te vinden. Kraagberen vallen niet zo snel mensen aan, maar er zijn gevallen bekend van mensen die gedood zijn door kraagberen. Dit gebeurt vooral wanneer de beer schrikt van mensen. In paniek gaat hij dan vaak in de aanval.

Ondersoorten

Er zijn zeven ondersoorten bekend van de kraagbeer:

  • Ursus thibetanus formosanus, komt voor op Taiwan.
  • Ursus thibetanus gedrosianus, komt voor in Zuid-Iran en Pakistan
  • Ursus thibetanus japonicus, komt voor in Japan
  • Ursus thibetanus laniger, komt voor in de Himalaya van Afghanistan tot het noorden van India.
  • Ursus thibetanus mupinensis, komt voor in het midden en oosten van China.
  • Ursus thibetanus thibetanus, komt voor in Nepal, het noordoosten van India, Bhutan, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja
  • Ursus thibetanus ussuricus, komt voor in het uiterste oosten van Rusland, Noord-China en Korea

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kraagbeer&oldid=612788"