Lippenbeer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lippenbeer
Ursus ursinus

Sloth bear 1.jpg

Kwetsbaar
Leefgebied Zuid-Azië
Leefomgeving Tropisch regenwoud
Familie Beren (Ursidae)

Sloth Bear area.png

Portaal Portal.svg Biologie

De lippenbeer (ook bekend als baloe) is een beer die in Zuid-Azië leeft. De beer komt voor in India, Nepal, Bhutan en Sri Lanka. Vroeger leefde hij ook in Bangladesh, maar daar is hij nu uitgestorven. De beer komt vooral voor in tropische regenwouden, maar ook in drogere wouden, graslanden en op berghellingen kan hij overleven. De lippenbeer wordt tegenwoordig bedreigd door ontbossing en jacht. Sommige mensen geloven namelijk dat de organen van de lippenbeer als medicijn werken.

Qua uiterlijk lijkt de lippenbeer op de kraagbeer, maar toch zijn er verschillen. De lippenbeer heeft een ruige, zwarte vacht en een geelachtige vlek op zijn borst. De vlek heeft meestal de vorm van een halvemaan of een U, maar dat kan per beer verschillen. De snuit is vaak wit, maar kan ook iets donkerder zijn. De lippenbeer wordt tussen de 140–180 cm lang en weegt maximaal 190 kilo. De meeste zijn trouwens een stuk lichter, namelijk rond de 100 kg.

De lippenbeer eet vooral insecten, die hij met zijn lippen goed op kan "zuigen". Dit is ook waar de beer zijn naam aan te danken heeft. Met hun lange klauwen kunnen ze ook termietenhopen openkrabben om ze op te eten. Als er weinig insecten zijn, eet de lippenbeer ook vruchten of kleine diertjes. Ze houden heel erg van honing, maar ze eten het niet zo vaak. Hoewel lippenberen vaak een beetje slungelig of suf overkomen, kunnen ze erg goed klimmen. Ook kunnen ze snel rennen (sneller dan een mens) en helaas doden ze soms ook mensen.

Leuk om te weten is dat Baloe uit Jungle Boek waarschijnlijk een lippenbeer is (baloe is ook een andere naam voor de lippenbeer).

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lippenbeer&oldid=650136"