Tsunami

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Hoe een Tsunami ontstaat

Een tsunami is een grote schokgolf die in kustgebieden enorme verwoestingen kan aanrichten. Het woord tsunami komt uit het Japans, en is samengesteld uit tsu (haven) en nami (golf). In het Nederlands betekent tsunami dus havengolf. Het is de benaming voor een abnormaal hoge golf die de rede (kust of haven) bereikt. Tsunami's komen vaak onverwacht. Ze kunnen in kustgebieden hele dorpen en steden onder water zetten. Ze vernielen daarbij alles wat op hun pad komt. Bij rampen met tsunami's komen altijd veel mensen en dieren om.

De eerste man die een tsunami waarnam was John Scott Russel. Toen een boot die door paarden werd getrokken was er een raar verschijnsel. Er was één enkele golf die zich met grote snelheid voortbewoog en niet van vorm veranderde. John Scott Russel ging erachter aan met zijn paard. Na een half uur de golf hebben gevolgd, hield hij op omdat er te veel bochten in de rivier waren. Het verschijnsel was nog steeds niet van vorm veranderd. Bijna niemand geloofde hem, maar 2 mannen konden het geloven.

Hoe ontstaat een tsunami?

Als er een aardbeving ontstaat, komt dat door dat er twee aardplaten tegen elkaar botsen. De aarde bestaat uit platen. Dat noemen we puzzelstukjes. De puzzelstukjes kunnen verschuiven. Zo ontstaat een aardbeving.

Een tsunami komt vaak door een aardbeving onder water. Dat heet een zeebeving. Een zeebeving is bijna hetzelfde als een aardbeving, maar dan onder water! Als de twee aardplaten dus tegen elkaar zijn gebotst, dan komt er een grote golf omhoog. Een tsunami kan ook ontstaan door vulkaanuitbarstingen of door de inslagen van meteorieten.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tsunami&oldid=559130"