Sumo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De yokozuna, een Mongoolse reus

Sumoworstelen of gewoon sumo is een bekende Japanse sport. Het is een sport voor grote, sterke en vaak nogal dikke mannen. Er zijn sumoworstelaars van meer dan twee meter die wel 200 kilo wegen! Het doel is de tegenstander uit de ring te duwen. De hoogste rang is die van yokozuna, de grote kampioen. Dat is al twee keer op rij geen Japanner, maar een Mongool.

Het sumo worstelen zelf

Het sumoworstelen is een traditionele Japanse sport. Het wordt meestal beoefend door erg stevige mannen. Vrouwen mogen wel meedoen, maar dat mag alleen als ze nog kind zijn. Aan het begin van een wedstrijd wordt er zout gestrooid.

Bij het worstelen staan de worstelaars tegenover elkaar in de ring. Die is in de vorm van een rondje en je mag niet over de lijn komen want dan ben je af. De mannen proberen elkaar omver te duwen of over de lijn heen te krijgen. Wanneer iemand over de lijn komt verliest hij, maar je verliest ook als je op de grond wordt gegooid. Alleen de sterkste worstelaars zijn sterk genoeg om hun tegenstander op te tillen en op de grond te tillen. Dat is omdat de tegenstander namelijk enorm zwaar is: de lichste worstelaars zijn al gauw over de 120 kilo. Een wedstrijd kan snel voorbij zijn: al in enkele seconden kan er een worstelaar zijn evenwicht verliezen. Zijn de worstelaars aan elkaar gewaagd (ongeveer even goed) en ongeveer even groot en sterk, dan kan een wedstrijd erg lang duren. Totdat er één een fout maakt natuurlijk.

Yokozuna

De beste worstelaars van heel Japan en omstreken komen bijeen tijdens grote toernooien, elk jaar weer. Degene die het beste presteert wordt uitgeroepen tot de yokozuna, de grote kampioen van het sumoworstelen. Het is een eretitel die veel betekent.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sumo&oldid=569953"