Japanse sierkers

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Japanse sierkers gedurende de zomer in het Belgische Arboretum Kalmthout.

De Japanse sierkers of de Japanse kerselaar (Prunus serrulata) is een boom die oorspronkelijk uit Azië komt. De boom is een sierkers, dit houdt in dat het familie is van de normale kersenboom, maar geen kersen krijgt die eetbaar zijn. De boom is dus eigenlijk voor de sier. De Japanse sierkers staat bekend om zijn uitbundige bloei in het voorjaar. De sierkers wordt dan wel vergeleken met een roze suikerspin. In Japan wordt het Hanamifeest gevierd als de boom bloeit, het officiële begin van de lente. Hierbij picknickt iedereen onder de bomen.

Hoewel de naam doet vermoeden dat de boom enkel in Japan voorkomt, is de boom van naturen ook te vinden in het westen van China en Korea. In veel steden wereldwijd zijn de bomen ook te vinden in plantsoenen, parken en perken. De boom wordt tussen de 6 en 8 meter hoog, maar tegenwoordig zijn er ook struiken die 2 tot 5 meter hoog worden. De bladeren van de boom zijn tussen de 5 en 10 centimeter en hebben een gekanteld randje met spitse top. De nieuwe bladeren van de boom zijn bruinrood en worden later langzaam groen. De bloom bloeit tussen eind april en begin mei. De bloei is erg uitbundig, aangezien de gehele boom met bloemen is bedekt. De bloei duurt echter vaak maar een of twee weken. Hierbij ontstaan vaak geen vruchten. De Japanse sierkers staat graag op een voedselrijke grond met veel vocht.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Japanse_sierkers&oldid=541254"