Hoofdgroepmetaal: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Hoofdgroepmetaal afgerond)
k
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een '''hoofdgroepmetaal''' is een metaal dat in het Frans "arm metaal" wordt genoemd.
+
Een '''hoofdgroepmetaal''' is een metaal dat in het Frans "arm metaal" wordt genoemd. Je zou het een "onedel" metaal kunnen noemen.
   
In de hoofdgroepmetalen zijn over het algemeen [[gallium]] (Ga), [[indium]] (In), [[Tin (element)|tin]] (Sn), [[thallium]] (Tl), [[Lood (element)|lood]] (Pb) en [[bismut]] (Bi) geplaatst. Aluminium (Al) kan ook worden gezien als een [[metalloïde]]. De chemie van [[polonium]] (Po) is in grote lijnen vergelijkbaar met die van [[telluur]] (Te), dat een [[metalloïde]] is, maar de zichtbare en meetbare eigenschappen ervan - afgezien van de radioactiviteit - neigt meer naar de hoofdgroepmetalen.
+
In de hoofdgroepmetalen zijn over het algemeen [[gallium]] (Ga), [[indium]] (In), [[Tin (element)|tin]] (Sn), [[thallium]] (Tl), [[Lood (element)|lood]] (Pb) en [[bismut]] (Bi) geplaatst. [[Aluminium]] (Al) kan ook worden gezien als een [[metalloïde]]. De chemie van [[polonium]] (Po) is in grote lijnen vergelijkbaar met die van [[telluur]] (Te), dat een [[metalloïde]] is, maar de zichtbare en meetbare eigenschappen ervan - afgezien van de radioactiviteit - neigt meer naar de hoofdgroepmetalen.
   
Ook [[Zink (element)|zink]] (Zn), [[cadmium]] (Cd), [[kwik]] (Hg) en [[copernicium]] (Cn) uit kolom 12 van het Periodiek Systeem zouden tot de hoofdgroepmetalen gerekend kunnen worden, vanwege hun eigenschappen. Ze worden echter meestal tot de [[Overgangsmetaal|overgangsmetalen]] gerekend. Ook de kunstmatig gemaakte elementen [[Unutrium]] (Uut), [[Flerovium]] (Uuq / Fl), [[Ununpentium]] (Uup) en [[Livermorium]] (Uuh / Lv) behoren waarschijnlijk tot de hoofdgroepmetalen.
+
Ook [[Zink (element)|zink]] (Zn), [[cadmium]] (Cd), [[kwik]] (Hg) en [[copernicium]] (Cn) uit kolom 12 van het Periodiek Systeem zouden tot de hoofdgroepmetalen gerekend kunnen worden, vanwege hun eigenschappen. Ze worden echter meestal tot de [[Overgangsmetaal|overgangsmetalen]] gerekend. Ook de kunstmatig gemaakte elementen [[Nihonium]] (Nh), [[Flerovium]] (Fl), [[Moscovium]] (Mc) en [[Livermorium]] (Lv) behoren waarschijnlijk tot de hoofdgroepmetalen.
   
 
Het zijn zachte of brosse metalen met een slechte sterkte (breken en scheuren makkelijk), met een lager smeltpunt dan [[Overgangsmetaal|overgangsmetalen]].
 
Het zijn zachte of brosse metalen met een slechte sterkte (breken en scheuren makkelijk), met een lager smeltpunt dan [[Overgangsmetaal|overgangsmetalen]].
   
 
== Plaats in het periodiek systeem ==
 
== Plaats in het periodiek systeem ==
De hoofdgroepmetalen zijn hier midden-roze aangegeven (rechts van het midden):
+
De hoofdgroepmetalen zijn hier donkerder blauw aangegeven (rechts van het midden):
 
{{Periodiek Systeem}}
 
{{Periodiek Systeem}}
 
[[Categorie:Scheikunde]]
 
[[Categorie:Scheikunde]]

Huidige versie van 22 nov 2021 om 13:49

Een hoofdgroepmetaal is een metaal dat in het Frans "arm metaal" wordt genoemd. Je zou het een "onedel" metaal kunnen noemen.

In de hoofdgroepmetalen zijn over het algemeen gallium (Ga), indium (In), tin (Sn), thallium (Tl), lood (Pb) en bismut (Bi) geplaatst. Aluminium (Al) kan ook worden gezien als een metalloïde. De chemie van polonium (Po) is in grote lijnen vergelijkbaar met die van telluur (Te), dat een metalloïde is, maar de zichtbare en meetbare eigenschappen ervan - afgezien van de radioactiviteit - neigt meer naar de hoofdgroepmetalen.

Ook zink (Zn), cadmium (Cd), kwik (Hg) en copernicium (Cn) uit kolom 12 van het Periodiek Systeem zouden tot de hoofdgroepmetalen gerekend kunnen worden, vanwege hun eigenschappen. Ze worden echter meestal tot de overgangsmetalen gerekend. Ook de kunstmatig gemaakte elementen Nihonium (Nh), Flerovium (Fl), Moscovium (Mc) en Livermorium (Lv) behoren waarschijnlijk tot de hoofdgroepmetalen.

Het zijn zachte of brosse metalen met een slechte sterkte (breken en scheuren makkelijk), met een lager smeltpunt dan overgangsmetalen.

Plaats in het periodiek systeem

De hoofdgroepmetalen zijn hier donkerder blauw aangegeven (rechts van het midden):

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoofdgroepmetaal&oldid=694113"