Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Hoofdgroepmetaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een hoofdgroepmetaal is een metaal dat in het Frans "arm metaal" wordt genoemd. Je zou het een "onedel" metaal kunnen noemen.

In de hoofdgroepmetalen zijn over het algemeen gallium (Ga), indium (In), tin (Sn), thallium (Tl), lood (Pb) en bismut (Bi) geplaatst. Aluminium (Al) kan ook worden gezien als een metalloïde. De chemie van polonium (Po) is in grote lijnen vergelijkbaar met die van telluur (Te), dat een metalloïde is, maar de zichtbare en meetbare eigenschappen ervan - afgezien van de radioactiviteit - neigt meer naar de hoofdgroepmetalen.

Ook zink (Zn), cadmium (Cd), kwik (Hg) en copernicium (Cn) uit kolom 12 van het Periodiek Systeem zouden tot de hoofdgroepmetalen gerekend kunnen worden, vanwege hun eigenschappen. Ze worden echter meestal tot de overgangsmetalen gerekend. Ook de kunstmatig gemaakte elementen Nihonium (Nh), Flerovium (Fl), Moscovium (Mc) en Livermorium (Lv) behoren waarschijnlijk tot de hoofdgroepmetalen.

Het zijn zachte of brosse metalen met een slechte sterkte (breken en scheuren makkelijk), met een lager smeltpunt dan overgangsmetalen.

Plaats in het periodiek systeem

De hoofdgroepmetalen zijn hier donkerder blauw aangegeven (rechts van het midden):

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoofdgroepmetaal&oldid=694113"