Efteling

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
por
[[Bestand:
Efteling Entrance.jpg
|250px]]
De entree van de Efteling
Slogan Wereld vol wonderen of Echt waar
Plaats Kaatsheuvel, Nederland
Eigenaar
Opening 31 mei 1952
Sluiting
Eerdere namen
Seizoen
Oppervlakte
Bezoekers
Medewerkers
Omzet
Winst
Attracties 58
Achtbanen
Darkrides
Simulators
Waterattracties

Website
www.efteling.com
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

De Efteling is een pretpark. Het is gelegen in het dorpje Kaatsheuvel, in de buurt van 's-Hertogenbosch. Het is het grootste pretpark van Nederland en het op drie na grootste pretpark van Europa. De Efteling is ooit begonnen als natuurpark in de jaren dertig. Op 31 mei 1952 werd het attractiepark geopend, want toen uit 6 attracties bestond. Door de jaren heen is de Efteling uitgegroeid tot een attractiepark met 63 attracties voor alle leeftijden. Naast de bekende Efteling-sprookjes, heeft de Efteling ook verschillende moderne attracties.

Geschiedenis

Het Waterorgel, tegenwoordig een opnamezaal van RTL8.

In de jaren dertig was er in Kaatsheuvel een natuurpark, de Efteling. Dit werd vernoemd naar het vroegere buurtschap de Efteling. Het park bestond uit een voetbalclub, een roei- en kanovijver, een theehuis en veel wandelpaden. In 1949 werden heel veel stukken grond gekocht. In 1950 werd de Stichting Natuurpark de Efteling opgericht. Burgemeester Reinier van der Heijden, cineast Peter Reijnders en kunstenaar Anton Pieck werkten samen. De laatste twee maakten samen 6 attracties. Deze zijn tegenwoordig te vinden in het Sprookjesbos. De 6 attracties waren: Het kasteel van Doornroosje, Langnek, de Kikkerkoning, de Sprekende papegaai en De magische klok. Op 31 mei 1952 opende de Efteling zijn deuren.

Op 11 mei 1956 opende de Stoomcarrousel zijn deuren. Vroeger was het een kermisattractie. Het werd de eerste grote attractie buiten het sprookjesbos. In 1959 werd Holle Bolle Gijs geïntroduceerd. Een prullenbak verkleed als sprookjesfiguur, dat steeds de zin Papier hier! zegt. Na het weggooien van vuil zegt het Dank u!. Op de vijftiende verjaardag van de Efteling werden de Indische Waterlelies geopend. Naar het sprookje van koningin Fabiola. Later werd de nog het sprookje de Wolf en de zeven geitjes geopend. In 1978 werd het Spookslot geopend. Het werd een spookhuis, dat ook leuk moest zijn voor de jongste bezoekers. Na de bouw van de attractie werd de Efteling meer en meer een attractiepark. In 1981 werd de achtbaan de Python gebouwd. Vervolgens werden de Piraña, de Swiss Bob en de Pegasus gebouwd. Deze attracties zijn buiten het Sprookjesbos gebouwd. Daarnaast kreeg de Efteling een paar familie-attracties, zoals Monsieur Cannibale en Carnaval Festival. In Carneval Festival kwam het personage Jokie Prrretneus voor. Dit was jaren lang de mascotte van de Efteling. In 1986 keerde het sprookjesthema terug met de bouw van de Fata Morgana. Later volgde ondermeer Villa Volta, de Droomvlucht en het Volk van Laaf. In 2002 ontstond de attractie Panda Droom. Deze werd gebouwd in samenwerking van het Wereld Natuurfonds, om meer aandacht te vragen voor klimaatsverandering. In 2007 was de Efteling het meest bezochte attractiepark van Nederland. Toch blijven de attractieparken Duinrell, Walibi World en Slagharen concurrenten. In Europa zijn vooral Disneyland Park, het Walt Disney Studios Park en Europa-Park concurrenten.

In 2007 opende De Vliegende Hollander in de Efteling. In 2010 werd de achtbaan de Pegasus vervangen door de achtbaan Joris en de Draak. In 2011 werd de parkshow Ravelijn. In 2012 werd de aquashow Aquanura geopend. Dit is de grootste watershow van Europa.

Stijl

De Efteling heeft een eigen stijl. Die is deels gevormd door Anton Pieck. Zijn tekeningen van gebouwen en gebeurtenissen worden in de Efteling gebruikt. Toch is de stijl er niet overal. Er werden ook andere stijlen naar de Efteling gehaald. Zoals de Pagode in Thaise stijl en de Piraña met een stijl uit de tijd van de Azteken. Anton Pieck had veel invloed gehad op hoe het park eruitziet. Zo mocht er niks van bordkarton worden gemaakt bij gebouwen, maar alles moest van steen en hout zijn. Naast de stijl is ook de muziek erg bekend. Veel attracties hebben hun eigen herkenbare melodietjes, zoals het Sprookjesbos, Fata Morgana, Carnaval Festival en Monsieur Cannibale zelfs een eigen liedje in het Frans.

Opzet

Marerijk

Marerijk ligt in het westen van het park en heette vroeger Westerpark. In Marerijk ligt het Sprookjesbos, waar de Efteling uit is uit ontstaan. Het Sprookjesbos telt meer dan 25 sprookjes. In Marerijk staat ook het Carrousel Paleis. Dit is een complex bestaande uit de Stoomcarrousel (1956), het Waterorgel (1966), de Victoriaans Theater (1972) en de Diorama hal (1971). Het Waterorgel en het Victoriaans Theater zijn tegenwoordig niet meer open voor publiek. Het carrousel Paleis ligt aan het Anton Pieckplein. Hier ligt ook het Efteling Museum, waar tegenwoordig allerlei Efteling spullen voor bezoekers zijn te zien. Daarnaast is er nog het Sint Nicolaasplein. Hier liggen een paar attracties en het station van de Efteling Stoomtrein Maatschappij. Ook ligt de Droomvlucht hier. Een attractie die je brengt naar de betoverende wereld van fantasie. Tijdens de rit kom je onder meer elfjes, trollen en vele andere dingen tegen. Naast de Droomvlucht ligt Ravelijn. Dit is een parkshow die gebaseerd is op de televisieserie. Hier naast staat weer Villa Volta. Dit is een huis dat is het teken staat van de Bokkenrijders en bevat een draaiende kamer.

Anderrijk

Anderrijk ligt in het zuiden en heette vroeger Zuiderpark. In Anderrijk was de oudste attractie de Roeivijfer, maar deze is in 2011 vervangen door Aquanura. Tegenwoordig is het Spookslot uit 1978 de oudste attractie. Het Spookslot is een muzicale show waarin men een kijkje neemt in de wereld van de nacht. In 1983 is de Swiss Bob gebouwd. Dit is een grote bobslee die dient als een soort achtbaan. In 1986 opende de Fata Morgana. Hierin neem je een kijkje in het Midden-Oosten en is gebaseerd op het sprookje Duizend-en-één-nacht. Daarnaast is er nog de Panda Droom. Een 3D-film over de 3 grootste klimaatproblemen. Ook de Piraña is er te vinden. Tot en met 2007 lag ook de Kanovijver er.

Reizenrijk

Een scene uit Carnaval Festival, hier nog met Loeki de Leeuw.

Reizenrijk ligt in het noorden en heette vroeger Noorderpark. In Reizenrijk staat het thema reizen centraal. In Reizenrijk staat de bekende attractie Carnaval Festival. Deze attractie brengt je langs 15 landen, waaronder Nederland en België. Naast deze attractie ligt de Vogelrok. Dit is een snelle achtbaan met verschillende lichteffecten. Ook is in de buurt Monsieur Cannibale, een theekopjesattractie in vorm van soepkommen. Verder ligt de Gondoletta in de buurt. Ooit was dit gebouwd om als voorproefje op de Fata Morgana. Aangezien de attractie zo populair bleek te zijn, werd besloten hem te houden. De Gondoletta bestaat uit een aantal bootjes die je binnen twintig minuten over de siervijver heen leiden. Ook het Kleuterhof en het Avondturendoolhof liggen hier. Daarnaast bevindt zich de Pagode zich er. Dit is een Thaise tempel die uitzicht geeft over de Efteling en de omgeving.

Ruigrijk

Ruigrijk ligt in het oosten en heette vroeger Oosterpark. Ruigrijk heeft een aantal attracties die "ruig" zijn. Zo ligt de Python hier. Dit is een stalen achtbaan die twee loopings en twee kurkentrekkers maakt. Vlak ernaast ligt Jorris en de Draak. Deze achtbaan staat op de plek waar de Pegasus ooit stond. Jorris en de Draak is een houten race-achtbaan met een werkende draak in het midden die ook nog eens vuur spuwt. Daarnaast ligt De Vliegende Hollander er nog. Dit vertelt het verhaal over een ramp in het VOC-tijdperk. De Polka Marina, De Oude Tuffer en het Kinderspoor liggen hier ook. Net als het schommelschip de Halve Maen. Ook ligt in het parkdeel het tweede station van de stoomtrein, Station Oost.

Centraal parkdeel

Het centraal parkdeel ligt in het midden van het park. Het bestaat uit de Efteling Brink, de Pardoes Promenade en het Dwarrelplein. Het Dwarrelplein ligt tussen de hekken van het park en de entree van de Efteling. Vanuit hier loopt de Pardoes Promenade. Een lange weg vernoemd naar de Efteling-mascotte. De Pardoes Promenade eindigt bij de Efteling Brink. Dit is een groot plein waar vanuit alle delen van het park zijn te bereiken. Vanaf 2016 zal het gebied het rijk der Fantasie gaan heten. Hier komt in de zomer va 2017 een nieuwe attractie, genaamd Symbolica. Deze attractie staat in het teken van Pardoes, de mascotte van de Efteling.

Uitrijk

Uitrijk is het entree gebied van de Efteling. Het bestaat uit het entree gebouw, het Huis van de Vijf Zintuigen, het Theater de Efteling en een grote parkeerplaats. In het Theater de Efteling zijn vaak shows te bekijken, vaak zijn dit musicals. Van 2009 moet je apart een kaartje kopen voor het Efteling Theater. Het Huis van de Vijf Zintuigen is gebouwd in 1996 en sindsdien is het de enige toegangspoort van de Efteling.

Torenrijk

Efteling Bosrijk in aanbouw.

Torenrijk is het gebied van het Efteling Hotel. Dit is een hotel met 122 en bestaat sinds 1992. Er zijn 16 soorten suites met elke een sprookjesthema. Dichtbij ligt Efteling Golfpark, wat sinds 1995 bestaat en 18 holes telt.

Bosrijk

Bosrijk is het gebied waar de vakantiehuisjes liggen. Bosrijk is 17 hectare groot en telt twee soorten vakantiehuisjes, dorpshuysen en boshuysen. Daarnaast is er nog het poorthuys met een zwembad, restaurant, receptie, winkel en een aantal appartementen. Ook is er nog een appartementen gebouw, namelijk het landhuys. Totaal zijn er 203 huisjes en appartementen. Het vakantiepark staat in het teken van Klaas Vaak. Zo is er onder meer een "zandkasteel". In 2009 ging het open en in 2015 verwacht men klaar te zijn.

Uitbreidingen

De wachter bij de Indische Waterlelies tijdens de Winter Efteling.

De Efteling heeft een aantal toekomstplannen. Zo hoopt het park in 2020 5 miljoen bezoekers per jaar te ontvangen. Men is in de Efteling momenteel bezig met de bouw van een nieuw sprookje in het Sprookjesbos, genaamd Pinoccio. Daarnaast zijn er plannen voor een andere attractie, Symbolica. In 2016 begint de bouw van deze attractie en in de zomer van 2017 moet deze geopend worden, ter gelegenheid van 65ste verjaardag van de Efteling. Ook is men bezig om attracties op te knappen.

Nieuw in 2016

Er is een nieuw sprookje in het Sprookjesbos: Pinokkio. Dit zal het 29e sprookje woorden in het Sprookjesbos en komt te liggen in Roodkapje en de Dansende Rode Schoentjes. Het sprookje gaat over het beroemde verhaal van een poppenmaker die een zoon wilde. In plaats van een zoon krijgen, komt één van zijn poppen tot leven. Het sprookje bestaat uit drie delen, elk deel beeld een deel uit het verhaal uit. De eerste scene is de werkplaats van Gepetto, de tweede scene beeld de zoektocht van een sluwe kat en vos naar Pinokkio uit en in de laatste scene komt de enorme walvis in beeld.

Entertainment

In de Efteling is er veel entertainment. Door de Efteling is de dag van het Sprookje ontstaan. Dit is altijd op 7 juli (07-07). Dit komt omdat er in sprookjes vaak het getal zeven voorkomt, bijvoorbeeld Sneeuwwitje en de 7 dwergen en de Wolf en de 7 geitjes. Op deze dag staat de Efteling helemaal in het teken van sprookjes. Een ander evenement in de Efteling is de Winter Efteling. Sinds 2010 bestaat dit. In de Winter Efteling zijn alle attracties open, op de Vliegende Hollander en de Piraña na. Bij vorst of sneeuw zijn ook Joris en de Draak, de Python, de Halve Maen, de Swiss Bob, Aquanura en de Oude Tuffer gesloten. Toch zijn is er wel extra entertainment en er zijn overal kampenvuren, nepsneeuw en alles is aangekleed in een winterse stijl. 's Zomers is er nog het Zeven Pleinen Festijn. Dan is de Efteling langer geopend. Het evenement is vernoemd naar de 7 pleinen die er in de Efteling zijn.

attracties

Zie Lijst van attracties in de Efteling voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Efteling&oldid=436360"