Azteken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Resten van een Azteeks bouwwerk.

De Azteken waren oorspronkelijk een nomadische Indiaanse volksstam: de Chica's.

Vanuit het noordwesten drongen zij door het Hoogland van Mexico en vestigden zich op een eiland in het meer van Texcoco. Voordat de Azteken een machtig rijk werden was Midden-Amerika verdeeld in heel veel verschillende staten en staatjes. De stammen waren trots en onafhankelijk, maar ze deelden vele godsdienstige en kunstzinnige tradities. Het Azteekse rijk besloeg op zijn hoogtepunt in 1519 een gebied van 300.000 vierkante kilometer. Er woonden minimaal 3 miljoen mensen en er werden meer dan 20 verschillende talen gesproken. De hoofdstad Tenochtitlán was een van de grootste steden ter wereld.

Geschiedenis

Kaart van het Azteekse rijk omstreeks 1519.

De Azteken leefden in wat we nu Mexico noemen. Volgens hun legende zouden ze op een dag een arend tegenkomen met een slang in zijn bek op een cactus. Daar op die plaats zouden ze een stad moeten stichten.

Eindelijk kwamen ze de mythische afbeelding tegen en daar stichtten ze een stad. De afbeelding van de adelaar met een slang in zijn bek is nog steeds te zien op de vlag van Mexico. Ze bouwden een groot rijk op, terwijl ze in het begin geen bezittingen hadden. Ze bouwden een stad op waar duizenden mensen woonden. In plaats van straten kwamen er kanalen waar ze op konden varen met kano's. Ze bouwden grote tempels en de grootste tempel was de zonnetempel. Ze verbouwden groenten en bloemen op vlotten bedekt met slib. De Azteken hadden een hoog ontwikkelde beschaving, maar dat eindigde toen de Spanjaard Hernan Cortés Tenochtitlán ontdekte. Hij werd ontvangen als een god, want volgens de mythe zou er op een dag een god in de stad komen die blank was met blonde haren. Helaas wisten ze niet dat de Spanjaarden hun vijanden zouden worden. Toen was koning Montezuma de koning van de Azteken en hij werd vermoord door zijn eigen volk omdat hij niet goed optrad tegen Cortes. De Spanjaarden verwoestten de hele stad. De Azteken vochten wel terug, maar ze konden niet tegen de vuurwapens van de Spanjaarden. Er braken epidemieën (een beetje vergelijkbaar met de Zwarte Dood uit 1348) uit, deels meegebracht door verkouden Spanjaarden. Dus ze stierven grotendeels uit en Spanje eiste Tenochtitlán op als Spaans gebied. De Spanjaarden vermengden zich met de overgebleven inheemse bevolking.

Mensoffers

Mensenoffers waren bij de Azteken heel gewoon.

De Azteken hadden veel vijanden omdat ze mensen offerden voor hun goden. Soms werden wel 1000 mensen tegelijk onthoofd en hun hart uit hun lijf getrokken. Daarom voerden ze vaak oorlog. Ze geloofden dat hun goden alleen maar tevreden gesteld konden worden met mensoffers. Het is logisch dat Cortes bang was toen hij daar achter kwam. Ze werden bang dat ze zelf ook als offer zouden worden gebracht als ze niet zouden oppassen. Voor Cortes was het niet moeilijk om met zijn kleine groepje conquistadores veel bondgenoten te vinden bij omliggende volkeren. Zodoende was de hele Azteekse cultuur binnen enkele jaren voorbij. Voor sommigen is Cortes een heilige, maar anderen bekritiseren hem omdat hij een einde heeft gemaakt aan hun cultuur.

Muziek en dans

De Azteken zongen en maakten liederen om de goden te vereren. Muziek was erg belangrijk voor de Azteken. Ze hadden muziekacademies en de leerlingen kregen muziek- en dansles op school. De leraar leerde de kinderen om op een trommel te spelen. De Azteken kenden en maakten al een aantal verschillende instrumenten. Trommels, ratels, raspen, fluiten en trompetten zorgden voor een ritmisch geheel. De trommels werden gemaakt van boomstronken en hertenhuid.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Azteken&oldid=749602"