Duizend-en-één-nacht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De sultan en Sjeherazade op een schilderij van de schilder Ferdinand Keller.

Duizend-en-een-nacht is een raamvertelling. Het komt oorspronkelijk uit Arabische landen in het Midden-Oosten. De auteur is niet bekend. Sommige van die verhalen komen uit voor de Christelijke jaartelling (eerder dan het jaar 0 dus), terwijl andere uit de Middeleeuwen komen.

Wat is Duizend-en-één-nacht?

Duizend-en-één-nacht is een raamvertelling. Een raamvertelling of kadervertelling is één verhaal, waarin andere verhalen verteld worden. Bijvoorbeeld: "Ik ben in de supermarkt. Oh, daar zie ik bananen! Dat herinnert me aan die keer dat..." En dan komt er een nieuw verhaal. Het kaderverhaal is in dit geval dat ik in de supermarkt ben en langs verschillende afdelingen loop. Achter de puntjes wordt als het ware nog een verhaal verteld. Als het verhaal is afgelopen, loop ik bijvoorbeeld naar de groenteafdeling en dan begint daar nog een verhaal. Dat gaat zo door en dan heb je een raamvertelling. Duizend-en-één-nacht komt uit het Midden-Oosten. Daarom spelen de meeste verhalen ook in het Midden-Oosten af.

Waar gaat Duizend-en-één-nacht over?

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Let op! dit verhaal is op veel verschillende manieren verteld. Deze samenvatting kan in de details afwijken van een samenvatting die jij leest of gelezen hebt.

Samenvatting van het kaderverhaal: Sultan Sjahriaar is door zijn vrouw bedrogen, omdat zij stiekem omging met de grootvizier. Hij is daar heel boos over en besluit uit de mooiste en rijkste dames uit het land een nieuwe vrouw te kiezen. Meteen wijst hij de eerste aan zonder de andere te bekijken. Dezelfde dag trouwt hij met haar. De volgende ochtend wordt de vrouw dood in de slaapkamer gevonden. Sjahriaar kiest weer een dame uit en er gebeurt hetzelfde. Sjahriaar vermoordde zijn vrouw steeds uit wraak. Dat gaat een tijdje door, maar op een gegeven moment zijn er geen dames meer in het land die rijk en mooi genoeg zijn voor Sjahriaar. Dus worden ook de slavinnen, boerendochters van het platteland en andere arme vrouwen gekozen. Op een dag trouwt hij met een slavin die anders is dan anders, Sjeherazade. In de avond, vlak voordat Sjahriaar zijn gruwelijke daad pleegt, zegt Sjeherazade dat ze voor ze doodgaat nog één laatste wens heeft: De sultan een verhaal vertellen. Sjahriaar vindt het goed een luistert. Hier begint het eerste verhaal in het verhaal. Als de zon opkomt is het verhaal nog niet af. Maar de sultan wil het heel graag verder horen, dus spaart hij Sjeherazade en laat haar in de avond verder vertellen. Na dat het afgelopen is, begint een nieuw verhaal, dat óók tot de helft onderbroken wordt. Sjeherazade houdt dat 1001 nachten vol.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duizend-en-één-nacht&oldid=818618"