Cuba

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Dit artikel gaat over het land Cuba. Zoek je andere plaats met de naam Cuba? Kijk dan hier!
Republiek Cuba
República de Cuba

Flag of Cuba.svg Coat of arms of Cuba.svg Cuba locator map.png

Hoofdstad Havana
Aantal inwoners 11.181.595 (2020)
Oppervlakte 109.884 km²
Regeringsvorm Socialistische republiek en eenpartijstaat
President Miguel Díaz-Canel (sinds 2018)
Premier Manuel Marrero Cruz (sinds 2019)
Godsdienst Christendom (58,9%)
Geen religie (23,3%)
Volksreligies (17,6%)
Overig (0,3%)
Taal Spaans (Español)
Munteenheid Cubaanse peso
Volkslied La Bayamesa
Nationale feestdag 26 juli
Landcode CUB

Cuba is een land in Caribisch Gebied en één van de laatste vijf communistische landen van de wereld. Cuba bestaat uit het gelijknamige eiland en enkele eilanden daaromheen. Het ligt tussen de Caribische Zee en de Golf van Mexico. In het noorden van Cuba liggen de Verenigde Staten en de Bahama's, in het oosten Haïti, in het zuiden Jamaica en de Kaaimaneilanden en in het westen Mexico. De hoofdstad van Cuba is Havana.

Het eiland is lang een kolonie van Spanje geweest. Na de Spaans-Amerikaanse Oorlog werd Cuba in 1899 een protectoraat van de Verenigde Staten. Het land werd officieel in 1902 onafhankelijk, maar de invloed van de Verenigde Staten bleef groot. In Cuba waren er periodes van democratie en van militaire juntas. Het huidige Cuba is sinds 1959 een communistisch land als gevolg van de Cubaanse Revolutie onder leiding van Che Guevara. De Amerikaanse invloed in Cuba stopte en Cuba werd nu gesteund door de Sovjet-Unie. Dit leidde tot de Cubacrisis van 1961, waarbij de Koude Oorlog bijna uitliep op een Derde Wereldoorlog. Ook na de val van de Sovjet-Unie bleef Cuba onder het communistische bewind van Fidel Castro en later Raúl Castro. Sinds 2018 worden er pogingen gedaan om Cuba te moderniseren en bovendien democratischer te maken, maar dit is een moeizaam proces.

De Cubaanse cultuur is internationaal bekend. Cuba staat bekend om haar muziek, de oude (vervallen) gebouwen met felle kleuren en de Cubaanse gerechten. Cuba is geliefde bestemming voor toeristen, ondanks de gesloten indruk. Cuba wordt door mensenrechtenorganisaties aangesproken op het schenden van de vrijheid van meningsuiting en protest. Nog altijd is er maar één politieke partij in Cuba.

Che Guevara, een beroemde Cubaan
Fidel Castro, oud-president van Cuba

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Koloniale geschiedenis

Strijd om onafhankelijkheid

Amerikaanse invloed op Cuba

De Cubaanse Revolutie

Zie Cubaanse Revolutie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Door de grote armoede in Cuba nam het verzet tegen dictator Batista toe. Al in 1953 deed advocaat Fidel Castro een poging om de regering omver te werpen, maar deze mislukte. Hij werd tot 15 jaar cel veroordeeld, maar Batista liet hem en andere verzetsstrijders in 1955 vrij als teken van verzoening. Fidel vluchtte vervolgens naar Mexico, maar zat hier niet stil. Hij stichtte hier de beweging van de 26ste juli. Hij trainde hier 82 mensen en nam veel socialistische ideeën over. Van de 82 mensen gingen maar 12 mensen mee naar de Cuba met de jacht de Granma. Hierdoor zaten ook zijn broer Raúl Castro en de Argentijnse revolutionair Che Guevara. Ze vluchtte vervolgens de bergen in van Santiago de Cuba.

Hierna volgde een strijd van twee jaar tussen Castro en Batista. De revolutionairen trokken langzaam het land binnen. Op 1 januari 1959 bereikten ze de hoofdstad Havana. Op 8 januari werd Castro de nieuwe premier van Cuba en Batista was afgezet. Castro schakelde de andere partijen uit en maakte van Cuba een communistische dictatuur. De banden met de VS werden doorbroken en Cuba zocht toenadering tot de Sovjet-Unie. Het probleem was alleen dat de VS en de Sovjet-Unie in de Koude Oorlog verstrikt waren. De VS waren helemaal niet blij met een communistische staat zo dicht bij de VS.

Communistisch Cuba

De Verenigde Staten deden in 1961 een poging om Castro omver te werpen. In de invasie in de Varkensbaai wilde de Amerikaanse CIA Castro omverwerpen en een kapitalistische regering in Cuba installeren. Ondertussen waren veel Cubanen gevlucht naar de Verenigde Staten. De beslissing werd genomen onder president John F. Kennedy en mislukte. De Sovjet-Unie besloot hierna raketten op Cuba te plaatsen. Dit was niet alleen om Cuba te kunnen verdedigen tegen een eventuele nieuwe aanval, maar ook omdat de Amerikanen in Turkije rakketten hadden geplaatst.

De rakketten leidden in 1962 tot de Cubacrisis. De Amerikanen blokkeerden met hun schepen de weg voor de Sovjets naar Cuba. Ze eisten dat de raketten verdwenen. In de week die volgde was de wereld nog nooit zo dicht bij een Derde Wereldoorlog geweest. De Cubacrisis was het spannendste moment in de Koude Oorlog en het liep bijna tot een kernoorlog uit. Uiteindelijk haalden de Sovjets hun raketten uit Cuba en haalden de Amerikanen hun rakketten uit Turkije. De Amerikanen beloofden ook Cuba met rust te laten en de Sovjets beloofden Turkije met rust te laten. Hierdoor hadden zowel de Amerikanen als de Sovjets bereikt wat ze wilden en de wereld was opgelucht.

Cuba ontving in de jaren daarna veel hulp van de Sovjets. Hiermee kon Castro de bevolking dingen als voedsel, onderwijs en gezondheidszorg geven. Hoewel er in het communistische Cuba geen vrijheid van meningsuiting was, was men wel welvaarder als voorheen. Zaken als onderwijs en gezondheidszorg waren gratis. Aan de andere kant werden ook veel mensen vermoord, die tegen Castro's regering waren. Vermoedelijk vonden tussen de 15.000 en 17.000 mensen de dood. Veel tegenstanders zijn ook gevlucht naar de Verenigde Staten, Canada, Mexico of Europese landen, zoals Spanje en Italië.

Midden jaren 80 raakte Cuba echter in een crisis en in 1991 al helemaal na de val van het communisme in Europa. De Verenigde Staten verstrengden het handelsembargo in de hoop dat Castro zou vallen. Het tegenovergestelde gebeurde. Cuba opende voor toeristen. Hotels werden gebouwd en ook waren er verschillende landbouw- en huizenprojecten. Hierdoor kwamen er meer banen en kwam Cuba uit de crisis. Voor toeristen werd ook de Amerikaanse dollar geïntroduceerd. In het midden van jaren 90 was er een grote voedselcrisis. De Amerikanen boden hun hulp aan, maar de Cubaanse regering weigerde deze. Uiteindelijk kwam er hulp uit India.

In 2006 werd Castro ziek en verving zijn broer Raúl Castro hem. Raúl Castro wist de banden met de Verenigde Staten en de katholieke kerk te verbeteren. De Amerikanen schaften de sancties in 2014 af en in 2015 heropende de Amerikaanse ambassade in Cuba. De Cubaanse gemeenschap in de VS was hierop tegen. President Donald Trump kondigde in 2017 nieuwe sancties aan en sloot de ambassade weer in 2018. Vanaf 2015 kwam er economische hervormingen. Er kwam een lijst met beroepen waarin Cubanen een eigen bedrijf konden starten. In 2018 trad Raúl Castro af. In 2019 kreeg Cuba een nieuwe grondwet, waarin er recht op privébezit kwam.

Geografie

Landschap

Natuur

Grote steden

10 grootste steden van Cuba

Capitolio de Noche.jpg
Havana
Camaguey rooftops 1.jpg
Camagüey

Nummer Stad Inwoners

Castillo del Morro by Glogg 4.jpg
Santiago de Cuba
Holguín Street.jpg
Holguín

1 Havana 2.131.480
2 Santiago de Cuba 433.581
3 Camagüey 308.902
4 Holguín 297.433
5 Santa Clara 216.854
6 Guantánamo 216.003
7 Victoria de Las Tunas 173.552
8 Bayamo 159.966
9 Cienfuegos 151.838
10 Pinar del Río 145.193

Klimaat

In Cuba heb je een tropisch klimaat de gemiddelde temperatuur is 24°C tot 30°C.

Bevolking

Algemeen

In Cuba wonen meer dan 11 miljoen mensen, waardoor de grootte van de bevolking vergelijkbaar is met die van België. Meer dan 75% van de bevolking woont in steden of stedelijke gebieden. Het geboortecijfer is de afgelopen jaren gedaald door een toename van de welvaart. Ook is de sterfte onder kinderen afgenomen. Ook de emigratie remt de groei van de bevolking af. Tussen de 150.000 en 200.000 Cubanen hebben nog altijd recht op de Spaanse nationaliteit. Dit heeft te maken met een wet van rond de Spaanse Burgeroorlog. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog vluchtten veel mensen naar Cuba. Zij en hun kinderen mogen naar Spanje terugkeren wanneer ze dat willen.

Slechts 0,1% van de bevolking bestaat uit immigranten. Hiermee is Cuba één van de landen met de minste immigratie. 64% van de bevolking bestaan uit blanke Cubanen, 9,3% uit Cubanen met een donkere huidskleur en 26,6% uit latino's. De oorspronkelijke inheemse volkeren zijn bijna volledig uitgestorven. Daarnaast wonen er veel Cubanen buiten Cuba. Zij zijn uit Cuba gevlucht tijdens en na de Cubaanse Revolutie. Zij leven voornamelijk in Mexico, de Verenigde Staten (vooral in de staat Florida), Spanje, Italië en Canada.

Taal

De officiële taal van Cuba is het Spaans. Het dialect dat in Cuba wordt gesproken is het Cubaans-Spaans en verschilt van het Spaans dat in Spanje wordt gesproken. In het Cubaans-Spaans komen vele andere woorden voor dan in het Europees-Spaans. Een voorbeeld is het woord vosotros (jullie) dat in het Cubaans-Spaans ustedes is. Dit is overigens het geval in alle Latijns-Amerikaanse landen. Het Cubaans-Spaans maakt deel uit van het Caraïbisch-Spaans, dat ook in de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico, Venezuela en Colombia gesproken wordt. Deze dialecten staan bekend als de moeilijkst verstaanbare dialecten binnen het Spaans. De /r/ wordt uitgesproken als een /l/ en er is geen verschil tussen de zachte /s/ en het harde /s/. Het verschil tussen de /d/ en /b/ is ook altijd niet even duidelijk.

In Cuba worden haast geen andere talen gesproken. De inheemse indianentalen zijn bijna allemaal uitgestorven. Het Taíno is de grootste taal en heeft slechts 30 sprekers, waarvan slechts één als moedertaal. De meest gesproken vreemde talen zijn het Engels, het Russisch en het Frans. Toch kunnen veel inwoners enkel Spaans spreken.

Religie

Officieel zijn de inwoners van Cuba ongelovig. Het atheïsme werd na de oorlog ingevoerd. De meeste inwoners in Cuba zijn echter aanhanger van de rooms-katholieke kerk.

Cultuur

Werelderfgoedlijst

Cuba heeft negen monumenten op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zijn:

Literatuur

Muziek

Dans

Cubaanse keuken

Veel vlees, zoals: Varkensvlees, struisvogel, rundvlees. Omdat Cuba in het Caribisch gebied ligt (Stille oceaan) is er ook veel vis en kreeft. Er wordt vooral ook kip in Cuba gegeten.

Sport

Politiek

Algemeen

Cuba is officieel een socialistische republiek. Socialisme is een politieke stroming, waaronder o.a. het communisme (geen democratie) en de sociaaldemocratie (wel democratie) valt. Cuba is een communistisch land en kent dan ook in grote mate geen democratie . Cuba is een eenpartijstaat; alleen de Communistische Partij van Cuba is toegestaan. De Communistische Partij heeft de touwtjes in het land in handen. Hun ideologie is gebaseerd op de ideeën van Karl Marx, Friedrich Engels, José Martí en Vladimir Lenin.

Het parlement van Cuba heet de Nationale Assemblee van de Volksmacht en bestaat uit 609 leden. Het parlement komt slechts twee keer per jaar bijeen en heeft eigenlijk niet zoveel macht. Iedereen ouder 16 jaar en die niet veroordeeld is geweest mag stemmen. De Cubanen kunnen echter maar op één partij stemmen. Elke vijf jaar zijn er verkiezingen op Cuba. De Communistische Partij heeft ook invloed in de regering. De huidige president van Cuba is Miguel Díaz-Canel en de huidige premier is Manuel Marrero Cruz.

Bestuurlijke indeling

Cuba is verdeeld in vijftien provincies en één speciale gemeente. Het eiland Isla de la Juventud (op de kaart 16) is een speciale gemeente en valt buiten de provincie-indeling. Alle provincies zijn weer onderverdeeld in gemeenten. De vijftien provincies zijn:

CubaSubdivisions.png


Internationale relaties

Vóór de Cubaanse Revolutie waren de Verenigde Staten de grootste bondgenoot van Cuba, maar na de revolutie werd dit de Sovjet-Unie. Hierdoor verslechterde de relatie met de Verenigde Staten. De Amerikaanse president John F. Kennedy stelde een handelsembargo in tegen Cuba in 1962. Deze werd pas onder president Barack Obama in 2014 afgeschaft. In de Verenigde Staten even diverse Cubaanse vluchtelingen. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 viel het communisme wereldwijd. Slechts in enkele landen, waaronder Cuba, hield het stand. Tegenwoordig kan Venezuela als de beste vriend van Cuba worden gezien. Beide landen worden geleid door socialistische regeringen en hebben te maken met handelsembargo's. De Cubaanse regering is ook vrienden met verschillende socialistische partijen in Latijns-Amerikaanse landen.

Cuba heeft goede banden met China. Na de val van de Sovjet-Unie nam China de rol van de Sovjet-Unie over. Ook landen als Vietnam en zelfs Noord-Korea hebben goede banden met Cuba. De laatste jaren is Cuba dichter naar het westen gegroeid. Op cultureel vlak heeft Cuba nog altijd een goede band met Spanje, de voormalige kolonisator. De Europese Unie en ook de paus zetten zich voor meer democratie op Cuba en juichen de veranderingen sinds 2018 toe.

Economie

Algemeen

Toerisme

In Cuba is veel toerisme. Vooral in de plaats Varadero, Hier kan je veel hotels en souvenirwinkels vinden. In Havana komt ook veel toerisme.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cuba&oldid=626141"