José Martí

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
José Martí

José Julián Martí y Pérez (Havana, 28 januari 1853 – Dos Ríos, 19 mei 1895) was een Cubaans legerleider tijdens de Cubaanse Onafhankelijkheidsoorlog en ook schrijver en dichter. Martí wordt tegenwoordig gezien als de nationale held van Cuba.

Martí werd geboren in de tijd dat Cuba nog een kolonie van Spanje was. Martí was schrijver, dichter, journalist en schilder. In 1867 volgde hij teken- en schilderlessen aan de kunstacademie in Havana. Op 16-jarige leeftijd in 1869 publiceerde hij zijn eerste politieke artikel. Martí had toen afkeer tegen de Spaanse overheersing en de slavernij. In 1869 werd Martí gearresteerd en kreeg een gevangenisstraf van zes jaar.

Op 11 april 1895 leidde onder leiding van Máximo Gómez een landing van Cubaanse bannelingen op Cuba. Martí kwam om in de slag om Dos Ríos op 19 mei 1895. Martí wordt nog altijd gezien als de held van de Cubaans Onafhankelijkheidsoorlog. Daarnaast hebben zijn werken een belangrijke invloed gehad op de literatuur van Cuba en Latijns-Amerika. Martí was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het modernisme. Guantanamera is het bekendste werk van Martí. Martí's gedichten waren eigenlijk liederen en dienen gezongen te worden. De luchthaven van Havana is vernoemd naar Martí.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=José_Martí&oldid=688865"