Voetbal
Voetbal is een heel populaire balsport. Bij voetbal heb je nodig: twee teams, een bal, een veld, een scheidsrechter, een grensrechter en doelen. Natuurlijk zijn er ook regels om het goed te kunnen spelen. Voetbal is voornamelijk een mannensport, maar er zijn ook vrouwenteams.
Bij voetbal mag de bal met ieder deel van het lichaam gespeeld worden, behalve met de armen. Alleen de keeper (de speler die op doel staat) mag de bal in de handen pakken. Als een andere speler de bal expres met de handen aanraakt dan komt er een vrije trap en kan je van de scheidsrechter in het hogere voetbal een gele of rode kaart krijgen. Als je een rode kaart krijgt, mag je in die wedstrijd niet meer meevoetballen.
==
Scheidsrechter
De scheidsrechter is er dus om de regels in de gaten te houden. Als je je niet aan de regels houdt, fluit de scheidsrechter en geeft een vrije trap aan de andere ploeg. Een scheidsrechter heeft dus een fluitje, dat heeft hij om te fluiten als er een overtreding is gemaakt door een speler (een overtreding is als een speler iets doet wat niet mag). De scheidsrechter heeft twee soorten kaarten, een gele kaart en een rode kaart en bij een gele kaart krijg je een waarschuwing. Als de bal bij de keeper plat op de hand ligt betekent dit al dat deze de bal klem heeft. Je hoeft dus niet per se twee handen op de bal te hebben!
Grensrechter
Je hebt ook een grensrechter (of assistent-scheidsrechter). Daarvan zijn er per wedstrijd twee, die ieder een half veld bestrijken: de ene de ene helft, en zijn collega aan de overkant de andere helft. Een grensrechter loopt langs de zijlijn van het veld en kijkt of de bal binnen de lijnen van het voetbalveld blijft. Als de bal over de lijn gaat steekt de grensrechter zijn vlag omhoog. Hij wijst dan naar de ploeg die de bal uit schoot. Ook kijkt de grensrechter of iemand buitenspel staat. Als dat zo is dan gaat ook dan weer de vlag omhoog.
Spelers
Een voetbalteam bestaat uit elf spelers. Als je bij de F-pupillen of E-pupillen speelt, speel je met acht spelers. Het doel van het spel is om de bal met de voet of met het hoofd in het doel van de tegenpartij te krijgen. Behalve voor de keeper is het verboden de bal met de handen aan te raken. De spelers hebben ook een eigen plaats. Dat heet de opstelling.
Kleding
Je hebt als speler een tenue nodig. Hier bestaat een tenue uit: een shirt van je club, een broek en kousen, allemaal van je club. Als je gaat trainen mag je zelf voetbalkleding aantrekken. Je moet scheenbeschermers en voetbalschoenen hebben. Scheenbeschermers voor als je tegen je schenen wordt getrapt.
Keeper
Als keeper (of doelverdediger) sta je in het doel. Als voetbalkeeper ben je de baas van het doel. Als een speler op je af komt moet je proberen uit te komen. Je moet dan proberen de bal te pakken met je handen. Keepers zijn de enigen op het veld die de bal in hun handen mogen hebben. Als een andere speler dat doet kan hij/zij gestraft worden door de scheidsrechter.
Kleding voor keepers
Je hebt ook speciale keeperskleren. Je hebt een keepersbroek nodig. Daar zit schuim in de stof bij je heupen en bij je knieën. De heupen en knieën zijn dan beschermd. Je kan ook een kort broekje aan doen. Daar zit schuim in de stof alleen bij de heupen. Je hebt ook een keepersshirt. Bij het shirt zit het schuim bij de ellebogen, door het schuim worden de ellebogen beschermd. Het meest belangrijke zijn de keepershandschoenen. Door de keepershandschoenen heb je beter grip op de bal, en kun je dus beter de bal vastpakken. Sommige keepers doen op de handschoenen water, zodat het nog stroever wordt. Als de bal hard aan komt heb je meer bescherming voor je handen. Zoals de spelers heb je zelf ook scheenbeschermers om.
Je moet de bal goed klem hebben, dan weet je zeker dat je de bal hebt. Als keeper moet je niet bang voor de bal zijn. Dan laat je de bal sneller door als de bal hard aankomt. Je moet ook durven duiken, als je duikt kan je ver naar een van de hoeken.
kippenpiemel
Wereldkampioenschap
Het WK is een voetbaltoernooi. Om de 4 jaar wordt het gehouden. Als er weer een WK aankomt dan beginnen alle landenteams 2 jaar van te voren de WK-kwalificatiewedstrijden te spelen. De eerste (en enkele van de sterkste tweede landen) uit de poule mogen dan spelen op het WK. Bij een WK-toernooi kan je een beker winnen. De kwalificatiewedstrijden zijn verdeeld over de werelddelen. Europese landenteams, Aziatische landenteams of Afrikaanse en van nog andere werelddelen spelen tegen elkaar.
Het WK 2014 is voor de eerste keer gewonnen door Duitsland. Argentinië werd tweede. Het aankomende WK wordt gehouden in Rusland, in 2018.
Europees Kampioenschap
Het Europees kampioenschap voetbal (EK) wordt elke vier jaar gehouden. Eén keer werd Nederland kampioen. Dat was in 1988. Verder zijn ze nog nooit kampioen geworden. In 2012 werd het gehouden in Polen en Oekraïne. De winnaar daar was Spanje dat in een teleurstellende wedstrijd (het krachtsverschil was veel te groot) tegen Italië met 4-0 won. In 2016 wordt het gehouden in Frankrijk.
aapjes
Externe links
- Voetbal helemaal te gek!
- Willem Wever: Hoe kan een voetbalwedstrijd zo snel op tv komen?
- Willem Wever: Hoe bereidt Oranje zich voor op een wedstrijd?
- Willem Wever: Hoe neem je een goede strafschop?
- Willem Wever: Hoe wordt kunstgras gemaakt?
- Willem Wever: Waarom is het American football zo anders dan het Nederlandse voetbal?
Opdracht
Spelletje
Olympische sporten | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|