Europese Unie: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(alsof de EU netjes is)
k (redactie)
Regel 38: Regel 38:
   
   
De '''Europese Unie''', ook wel afgekort tot '''EU''', is een vereniging van Europese landen die willen samenwerken met de economie. De EU is niet hetzelfde als [[Europa (werelddeel)|Europa]]. Het is een organisatie, geen land. De landen zelf maken alle beslissingen. Wanneer ze het niet eens zijn met de EU dan kunnen ze zich ergens ook niet aan houden.
+
De '''Europese Unie''', ook wel afgekort tot '''EU''', is een vereniging van Europese landen die willen samenwerken met de economie. De EU is niet hetzelfde als [[Europa (werelddeel)|Europa]]! Het is een organisatie, geen land. De landen zelf nemen alle beslissingen. Wanneer ze het niet eens zijn met de EU, dan kunnen ze zich ergens ook niet aan houden.
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
De Europese Unie is opgericht in 1951 door Richard Schuman en Jean Monnet. Toen heette de Unie nog de Economische Gemeenschap voor kolen en staal (EGKS) en dan de europese economische gemeenschap (EEG). Het was de bedoeling om door meer samenwerking minder oorlog in Europa te hebben. Met goede vrienden vecht men immers niet. De Economische Gemeenschap is opgericht door zes landen: [[België]], [[Duitsland]], [[Frankrijk]], [[Italië]], [[Luxemburg]] en [[Nederland]].
+
De Europese Unie is opgericht in 1951 door Richard Schuman en Jean Monnet. Toen heette de Unie nog de Economische Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) en daarna de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Het was de bedoeling om door meer samenwerking minder oorlog in Europa te hebben. Met goede vrienden vecht men immers niet. De Economische Gemeenschap is opgericht door zes landen: [[België]], [[Duitsland]], [[Frankrijk]], [[Italië]], [[Luxemburg]] en [[Nederland]].
   
Sinds 1951 zijn er steeds meer landen bijgekomen en is de naam enkele malen veranderd. Sinds 1992 heet de vereniging de Europese Unie.
+
Sinds 1951 zijn er steeds meer landen bijgekomen en is de naam van de vereniging enkele malen veranderd. Sinds 1992 heet ze de Europese Unie.
   
De EU telt nu (2013) 28 lidstaten.
+
De EU telde in 2013 28 lidstaten.
   
 
In totaal zijn er '''736 zetels''' te verdelen.
 
In totaal zijn er '''736 zetels''' te verdelen.
Regel 119: Regel 119:
   
 
== De vlag ==
 
== De vlag ==
De EU landen hebben een gezamenlijke vlag: een blauw veld met 12 gouden sterren. De vlag is sinds 26 mei 1986 in gebruik. De kring met de 12 sterren is een symbool van eenheid, de 12 sterren stellen de eerste 12 landen voor die zich bij EU aangesloten hebben.
+
De EU-landen hebben een gezamenlijke vlag: een blauw veld met 12 gouden sterren. De vlag is sinds 26 mei 1986 in gebruik. De kring met de 12 sterren is een symbool van eenheid, de 12 sterren stellen de eerste 12 landen voor die zich bij EU aangesloten hebben.
   
 
==De euro==
 
==De euro==

Versie van 19 aug 2014 22:12

Vlag van de Europese Unie

Geen afbeelding
beschikbaar
Informatie
Bestuurscentrum Brussel, Luxemburg en Straatsburg
Opgericht Als EEG: Verdrag van Rome
 - getekend: 25 maart 1957
 - van kracht: 1 januari 1958
Als EU: Verdrag van Maastricht
 - getekend: 7 februari 1992
 - van kracht: 1 november 1993
Opgeheven
Type
Motto In varietate concordia
Missie
Werktalen
Leden 28 landen
Oppervlakte
Inwoners 507,1 miljoen (2013)
Bruto nationaal product $ 18.140.000.000.000
Tijdzone UTC 0 tot +2
Munteenheid euro (EUR of €)
Volkslied Ode aan de vreugde (instrumentaal)
Bestuur
Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy
Voorzitter van de Raad van de Europese Unie Griekenland
Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso
Overig
Website


Bestand:Europa en de Europese Unie.jpg
Europa en de Europese Unie
Bestand:Europese-Unie lokatie.png
Overzicht op de Europese kaart


De Europese Unie, ook wel afgekort tot EU, is een vereniging van Europese landen die willen samenwerken met de economie. De EU is niet hetzelfde als Europa! Het is een organisatie, geen land. De landen zelf nemen alle beslissingen. Wanneer ze het niet eens zijn met de EU, dan kunnen ze zich ergens ook niet aan houden.

Geschiedenis

De Europese Unie is opgericht in 1951 door Richard Schuman en Jean Monnet. Toen heette de Unie nog de Economische Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) en daarna de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Het was de bedoeling om door meer samenwerking minder oorlog in Europa te hebben. Met goede vrienden vecht men immers niet. De Economische Gemeenschap is opgericht door zes landen: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland.

Sinds 1951 zijn er steeds meer landen bijgekomen en is de naam van de vereniging enkele malen veranderd. Sinds 1992 heet ze de Europese Unie.

De EU telde in 2013 28 lidstaten.

In totaal zijn er 736 zetels te verdelen.

Lidstaten

De Europese Unie bestaat uit 28 lidstaten. Hieronder zie je een overzicht:

Uitbreidingen

Momenteel zijn er 5 kandidaat-lidstaten. Om deze lid te laten worden van de Europese Unie moet elk land daarmee instemmen. Hieronder zie je een klein overzicht:

Aan Albanië is gevraagd om lid te worden van de EU.

Andere landen

Veel landen willen bij de Europese Unie horen, maar ook een paar landen niet. Zoals Noorwegen en Zwitserland. Toch kun je tussen deze landen vrij reizen. Net als bij IJsland en Liechtenstein behoren de landen tot de Europese Vrijhandelsassociatie. Ook kan vrij reizen naar Andorra, Vaticaanstad, San Marino en Monaco. Omdat deze landen heel erg klein zijn kan je er vrij tussen reizen. Oekraïne wil wel bij de Europese Unie horen, maar het parlement niet.

Instellingen

De vlag

De EU-landen hebben een gezamenlijke vlag: een blauw veld met 12 gouden sterren. De vlag is sinds 26 mei 1986 in gebruik. De kring met de 12 sterren is een symbool van eenheid, de 12 sterren stellen de eerste 12 landen voor die zich bij EU aangesloten hebben.

De euro

Sinds 1 januari 2002 betaalt men in veel Europese landen met de euro. Het gaat zowel om landen die lid zijn van de Europese Unie (België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Luxemburg, Ierland, Griekenland, Spanje, Portugal, Finland, Oostenrijk, Malta, Slovenië, Cyprus en Slovakije) als niet-lidstaten (Monaco, San Marino, Vaticaanstad, Kosovo en Montenegro). Sommige landen uit de EU gebruiken de euro (nog) niet. Bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Externe links:

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europese_Unie&oldid=353440"