Zuid-Holland: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Gemeenten: Rijnwoude en Boskoop zijn opgegaan in Alphen)
Regel 66: Regel 66:
 
*[[Binnenmaas]]
 
*[[Binnenmaas]]
 
*[[Bodegraven-Reeuwijk]]
 
*[[Bodegraven-Reeuwijk]]
*[[Boskoop]]
 
 
*[[Brielle]]
 
*[[Brielle]]
 
*[[Capelle aan den IJssel]]
 
*[[Capelle aan den IJssel]]
Regel 106: Regel 105:
 
*[[Pijnacker-Nootdorp]]
 
*[[Pijnacker-Nootdorp]]
 
*[[Ridderkerk]]
 
*[[Ridderkerk]]
*[[Rijnwoude]]
 
 
*[[Rijswijk]]
 
*[[Rijswijk]]
 
*[[Rotterdam (gemeente)|Rotterdam]]
 
*[[Rotterdam (gemeente)|Rotterdam]]

Versie van 14 sep 2014 09:13

Zuid-Holland
Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-holland wapen.svg

2013-P08-ZH-b.jpg

Hoofdstad Den Haag
Eigenschappen
Oppervlakte 3.418,50 km²
Hoeveelheid inwoners 3.560.205
Bevolkingsdichtheid
Commissaris van de Koning Jaap Smit (CDA)
Gemeenten 65
Volkslied Zuid-Hollands volkslied
Website http://www.zuid-holland.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Zuid-Holland is een provincie in het westen van Nederland. De Hoofdstad van Zuid-Holland is Den Haag en de grootste stad is Rotterdam. Zuid-Holland is een van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. In het Zuiden grenst de provincie aan Zeeland, in het zuidoosten aan Noord-Brabant, in het oosten aan Gelderland en Utrecht, in het noorden aan Noord-Holland en in het westen aan de Noordzee.

Geschiedenis

Oudheid

Door de vondst van het skelet van de vrouw Trijntje weten dat ongeveer 5500 V.Chr er mensen leefde in Zuid-Holland. Deze waren Nomaden en leefde van het jagen en vissen. Zo'n 2000 jaar later gingen mensen over op de landbouw en veeteelt. De mensen gingen ook op een vaste plek wonen. Zo werden de eerste dorpen gesticht. Vlaardingen is daar een mooi voorbeeld van. Hier werden naalden, bijlen en de resten van een kano gevonden van hout en bot gemaakt.

In de tijd van de Romeinen liep de grens van het Romeinse Rijk precies door Zuid-Holland. De grens was namelijk de Oude Rijn. Al het gebied onder de rivier was van de Romeinen en behoorde tot Germania Inferior. Op de Grens werden forten gebouwd. Bij Valkenburg, Katwijk, Leiden, Alphen aan de Rijn en Zwammerdam. In het Hedendaagse Zuid-Holland lag ook een echte Romeinse stad, Forum Hadriani, het huidige Voorburg.

Middeleeuwen

Nadat het West-Romeinse Rijk viel, behoorde het gebied bij het Friese Koninkrijk. In 636 werdt het weer veroverd door Koning Dagobert I. In 690 zou Willebrord het hele gebied gekerstend hebben. Hij bekeerde de bevolking tot het Christendom. Met het Verdrag van Verdun was het gebied onderdeelt van het Oost-Frankische Rijk. Zo onstond Graafschap Holland. Pas na de Slag van Vlaardingen werd het gebied pas helemaal zelfstandig. In 1248 gaf Graaf Willem II de opdracht om de Ridderzaal te bouwen. Later werdt het Graafschap ook nog een vergroot door Graaf Floris V. Rond het jaar 1000 werd begonnen met het dempen van een aantal meren in het Groene Hart en in de dertiende eeuw werden hoogheemraaadschappen gesticht. In 1220 werd Dordrecht de eerste stad van Zuid-Holland. Toch was Dordrecht maar een kleine stad. Na 1500 veranderde dit, de stad ging groeien. Na een aantal stormvloeden vergingen een boel kleine dorpjes. In de veertiende eeuw was er een burgeroorlog wie Graaf Willem VI ging opvolgen.

Moderne Tijd

In de Tachtigjarige Oorlog hebben er heel wat belangrijke gebeurtenissen plaats gevonden in Zuid-Holland: Inname van Den Briel in 1572, de Martelaren van Gorcum in 1572, de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572, het Onzet van Leiden in 1574 en de moord op Willem van Oranje in 1584 op het Prinsenhof in Delft. Na het onzet van Leiden kreeg de stad een universiteit. Dit is ook meteen de eerste universiteit van Nederland!

In de Gouden Eeuw bracht Zuid-Holland vele historische personen voort. De wetenschappers Atonie van Leeuwenhoek en Chistiaan Huygens, de filosofen Baruch Spinoza en Pierre Bayle en de schilders Johannes Vermeer, Jan Steen en Rembrandt van Rijn.

In de negentiende eeuw werd de grond bij Sassenheim, Lisse en Hillegom afgegraven. Een stuk grond bleef liggen, dit is nu de Bollenstreek. Ook vond in de negentiende eeuw de Leidse Buiskruitramp plaats. Hierdoor werdt een heel stuk van het centrum verwoest. In 1814 had de provincie Holland twee Comissarissen van de Koningin. In 1840 werd de provincie Holland opgespilsts in Zuid-Holland en Noord-Holland. Dit werd gedaan omdat de provincie holland te groot was vergeleken bij andere provincies en te rijk aan bevolking, rijkdom en opbrengst. Ook werden er Zuid-Hollandse steden bij de provincie Utrecht gevoegd. Oudewater in 1970, Woerden in 1989 en Vianen in 2002. Met het uitgraven van de Nieuwe Waterweg in 1863 werd er een begin gemaakt met de Rotterdamse haven en de groei van Rotterdam.

In 1940 vond het Bombardement van Rotterdam plaats. Hierdoor werd bijna heel Rotterdam verwoest. Op de Waalsdorppervalkte, bij Den Haag, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog veel Joden gevangen genomen en verzetsleden geëxecuteerd (doodgeschoten). Aan de kust werdt de Atlantikwall gebouwd om invasies tegen te gaan.

De Waternoodsramp van 1953 trof slachtoffers en schade in zowel Zeeland als Zuid-Holland. Na deze ramp werdt er druk gebouwd aan de Deltawerken. In 1997 waren deze klaar.

Geografie

Zuid-Holland bestaat grotendeels uit polderland en zowel helemaal vlak, behalve de Duinen. Het hoogste punt van Zuid-Holland ligt op 27 meter boven zeeniveau. Dit punt ligt in Attactiepark Duinrell in Wassenaar. Het grootste gedeelte van Zuid-Holland bestaat uit de Randstad en het Groene Hart. In het zuiden liggen de Zuid-Hollandse Eilanden.

Westen

In het Noordwesten ligt de Duin- en Bollenstreek. Rond Hillegom, Lisse, Sassenheim, Voorhout, Noordwijk en Noordwijkerhout worden veel Bloembollen geteelt. Katwijk en Noordwijk zijn twee belangrijke badplaatsen. Tussen Leiden, Alphen aan den Rijn en Katwijk is het dichtbevolkt en is een goede verbindtenis. Onder de Oude Rijn is een overgang naar het stedelijk gebied. Via Katwijk loopt het naar Leiden en Zoeterwoude-Rijndijk. Ook in Oegstgeest, Voorschoten, Den Haag en Leidschendam-Voorburg is de dichtbevolktheid erg hoog. De Kagerplassen is een mooi natuurgebied. Tussen Rotterdam, Den Haag en Leiden is een zogenaamde Groenblauwe slinger. Dit loopt helemaal door tot aan Midden-Delftland, Oude Leede, Pijnacker en het Land van Wijk en Woud. Zeer stedelijke gebieden als Delft, Zoetermeer, Den Haag en Leidschendam-Voorburg liggen hier ook. In het Westland zijn veel glazen kassen te vinden.

Oosten

In het noorden van Zuid-Holland vindt je het Rijnland. Hier is een boel drooggemaakt en ingepolderd. In dit deel vindt je de Nieuwkoopse plassen. Rond Boskoop is veel bomenteelt. Daarin tegen vindt je in de Zuidplaspolder heel weinig bomen. Toch is de Zuidplaspolder een van de oudste polders van Nederland en ook het Laagste punt van Nederland. In de Zuidplaspolder ligt de gemeente Zuidplas. Om Zuidplas heen zijn de steden Gouda en Waddinxveen te vinden. Verder naar het zuiden vindt je de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Ook stroomt de lek hier langs.

Zuiden

In het zuiden van Zuid-Holland liggen de steden Rotterdam en Spijkenisse. Bijna alle Zuid-Hollandse eilanden zijn met dammen, tunnels en bruggen met elkaar verbonden, behalve Tiengemeten. In Rotterdam ligt een grote haven. Om precies te zijn de grootste van Europa. Hier staat ook de Europoort, op het eiland Voorne-Putten. De Drechtsteden liggen hier ook, onder andere Dordrecht. Dordrecht ligt op het Eiland van Dordrecht. Spijkenisse ligt op het voormalige eiland Goeree-Overflakkee, dat tevens de grootste gemeenten van Zuid-Holland is. Doormiddel van drie dammen is Zuid-Holland met Zeeland verbonden. Ook ligt een klein stukje van de Biesbosch is Zuid-Holland.

Politiek

Gemeenten

Zie Lijst van gemeenten in Zuid-Holland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zuid-Holland is verdeelt in 67 gemeenten:


Bestand:LocatieZuid-Holland.jpg
Alle gemeenten in Zuid-Holland (2013)

Voormalige gemeenten

Zie Lijst van voormalige gemeenten in Zuid-Holland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie ook

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuid-Holland&oldid=356925"