Ridderzaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Ridderzaal van buitenaf.

De Ridderzaal is één van de bekendste zalen op het Binnenhof in Den Haag. De Ridderzaal is ook één van de oudste gebouwen op het Binnenhof. Hij komt uit de dertiende eeuw. De Ridderzaal maakt uit van de zogeheten Grafelijke Zalen. Deze zalen werden door de graven van Holland gebouwd.

Tegenwoordig wordt de Ridderzaal gebruikt op Prinsjesdag. Dan leest de koning de troonrede voor in de zaal aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer en andere uitgenodigde gasten. Ook de winnaars van de Olympische Spelen krijgen in de zaal hun medaille.

Geschiedenis

Het Graafschap Holland was één van de welvarendste en belangrijkste gewesten. De graaf van Holland woonde op het Binnenhof en liet een feestzaal bouwen in de dertiende eeuw. Toen werd de zaal nog de Grote Zaal of Hoge Zaal genoemd. Graaf Floris V van Holland liet de zaal bouwen. De zaal werd alleen maar gebruikt als de graaf aanwezig was. Anders was het een ruimte voor ontvangst van gasten. De gasten werden verder geleid naar de Rolzaal, waar het Hollandse hof zat.

De Ridderzaal van binnen.

De verschillende gewesten werden verenigd en toen ontstond de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Deze republiek werd geleid door de Staten-Generaal. De graaf van Holland was verhuist en de Ridderzaal werd gebruikt voor de verkoop van boeken en trekkingen van de Staatsloterij. Hierdoor kreeg de Ridderzaal al snel de naam Loterijzaal. Tijdens het Eerste Stadhouderloze Tijdperk werd de zaal gebruikt door de Staten-Generaal. In 1806 bleek de zaal nodig te moeten worden gerestaureerd. Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte gaf opdracht om de zaal te restaureren. Later die eeuw kreeg de zaal de naam Ridderzaal. Zo kreeg de zaal een oude en romantische naam.

In 1860 werd het houten dak vervangen door een van gietijzer. Op deze manier zou de zaal meer sfeer krijgen. In 1904 werd de weer vervangen door een hout dak. Dit houten dak ziet er precies zo uit als het oude houten dak. Sinds 1904 wordt de zaal gebruikt voor de troonrede. In 1994 en 1995 werd de zaal tijdelijk gebruikt door de Eerste Kamer. De vergaderzaal van de Eerste Kamer werd toen verbouwd. In 2005 werd de Ridderzaal voor de laatste keer onder handen genomen. Toen zijn alle provincievlaggen vervangen door wandkleden. Op Prinsjesdag in 2006 werd de zaal opnieuw in gebruik genomen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ridderzaal&oldid=451066"