Voorne-Putten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van Voorne-Putten in Zuid-Holland. De gemeentegrenzen op deze kaart kloppen niet!

Voorne-Putten is een eiland in Zuid-Holland. Het is gelegen tussen het Spui, de Oude Maas, het Brielse Meer, de Haringvliet en de Noordzee. Het ligt direct onder de haven van Rotterdam. Het eiland werd vroeger gescheiden door het riviertje Bernisse in Voorne en Putten, maar dit verzandde. Hierdoor groeiden de eilanden aan elkaar vast. Dit werd versterkt door het inpolderen van het eiland. Inmiddels is Voorne-Putten door middel van bruggen, tunnels en dammen verbonden met de rest van de provincie.

Het eiland wordt in gelijke delen gescheiden door het Kanaal door Voorne, maar dit is niet de juiste manier om het eiland in Voorne en Putten in te delen. Putten is namelijk kleiner dan Voorne. Eilanden waarmee Voorne-Putten verbonden is zijn IJsselmonde, Hoekse Waard en Goeree-Overflakkee. Op het eiland liggen de historische steden Brielle en Hellevoetsluis, maar ook de stad Spijkenisse dat tegenwoordig een belangrijke rol speelt. Verders liggen er nog kleinere plaatsen op het eiland, zoals Oostvoorne, Rockanje, Heenvliet en Geervliet.

Het eiland is tegenwoordig verdeeld onder vier gemeenten:

Vroeger waren er meer gemeenten, maar in 1980 en 2015 is het eiland heringedeeld.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Voorne-Putten&oldid=651806"