Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Automaatrijbewijs, Dyscalculie, Geschiedenis van Frankrijk en Pysanka

Jan Steen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Steen
1670 Jan Havicksz. Steen - zelfportret.jpg
Persoonlijke informatie
Volledige naam Jan Havickszoon Steen
Bijnaam
Land Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 1626
Geboorteplaats Leiden
Overleden 3 februari 1679
Overleden te Leiden
Gehuwd met /
relatie
3 oktober 1649 met Margareth (Grietje) van Goyen (dochter van Jan van Goyen) en 6 April 1673 met Marya van Egmont
Carrière
Beroep kunstschilder, tekenaar
Bekend van Huishouden van Jan Steen
Actief ca. 1648-1679
Genre(s) boerengenre, historie, landschap, portret, zelfportret, winterlandschap, strandgezicht
Label
Website
https://rkd.nl/explore/artists/74809
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Jan Havickszoon Steen (Leiden, 1626 – aldaar, overleden 3 februari 1679) was een Nederlands kunstschilder uit de Gouden Eeuw. Jan Steen is één van de bekendste schilders uit deze tijd. Hij is vooral bekend vanwege zijn humorvolle en grappige kijk op het leven. Zijn schilderijen zijn vaak rommelig, levendig en sfeervol. Hij beeldde daarom vaak huishoudens, kwakzalvers en feesten uit. Echter, hij maakte ook serieuzere kunstwerken.

Levensloop

Jan Steen is een zoon van brouwer Havick Jansz. Steen (1602-1670) en Elisabeth Wybrantsdr. Capiteyn (1606-1669). Steen groeide op in Leiden, waar hij ook werd geboren. Hij kwam uit een katholieke familie. Aangezien de katholieke doopregisters in Leiden verloren zijn gegaan, weten we niet wanneer Jan Steen exact is geboren. In 1646 schreef Steen zich in voor de Universiteit Leiden, maar maakte zijn studie nooit af.

In 1648 werd hij lid van het pas opgerichte St. Lucas gilde. Hij was in de leer bij Nicolaus Knüpfer en werd geìnspireerd door Adriaen van Ostade. In 1649 trok Jan Steen in bij kunstschilder Jan van Goyen in Den Haag. Van 1649 - 1654 werke hij in Den Haag en trouwde op 3 oktober 1949 met Margaretha (Grietje) van Goyen, dochter van zijn leermeester Jan van Goyen. Ze kregen samen acht kinderen. Grietje overlijdt in 1669 in Haarlem.

Op 6 April 1673 trouwt hij met Marya van Egmont. Zij overleed in 1687. Samen krijgen ze twee kinderen; Thadeus Jansz Steen en Eva Jans Steen.

Jan Steen heeft behalve in Leiden en Den Haag, ook inHaarlem en Delft gewoond. Hij heeft een brouwerij en een herberg gehad.

Werk

In de schilderijen van Steen speelde het dagelijkse leven een rol. Zijn schilderijen staan bekend door de levendigheid. Hierdoor heeft men in het Nederlands de uitdrukkingen "Een huishouden van Jan Steen" en "Leven in de brouwerij brengen". In zijn werk zitten humor maar ook zekere waarschuwingen verstopt. Hij heeft zo'n 400 schilderijen gemaakt met allerlei thema's: historisch, mythologisch, natuur- en religieuze afbeeldingen, portretten en stillevens.

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jan_Steen&oldid=718949"