Bloembol

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
bloembol of bolgewas
bulbosum

Bulbs sale Amsterdam 2009.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving Rotsachtige gebieden, weilanden, tuinen
Behoort tot de Eenzaadlobbigen (meeste ervan)
Portaal Portal.svg Biologie

Een bloembol is een bolvormig, ondergronds deel van een plant. Planten die dat soort bollen hebben worden bolgewassen genoemd. De plant gebruikt de bol om voedsel op te slaan. Op die manier kan een bolgewas de winter overleven. Na de winter kan de plant uit de bol weer groeien.

Wat is een bloembol?

Doorgesneden rode ui

Je hebt verschillende soorten bollen. Een bol bestaat uit verschillende laagjes, rokken, en heeft een plantbeginsel (scheut) in het midden van al die rokken. Een ui is bijvoorbeeld een bol. Er zijn ook bollen waar bloemen uit komen. Deze bollen heten bloembollen.

De seizoenen?

In de vroege lente beginnen de sneeuwklokjes al te groeien, soms groeien ze zelfs door de sneeuw heen! In de winter overleeft de bol doordat hij van te voren eten heeft opgeslagen in de rokken. Daardoor heeft de bol genoeg eten.

Van bol tot bloem

Een bol heeft verschillende dingen nodig om te groeien. Je moet zorgen dat een bloembol voldoende water heeft, genoeg zonlicht en genoeg ruimte om te groeien. Op dit plaatje zie je hoe een bloembol van verschillende bloemen er onder en boven de grond eruit ziet.

Verschillende soorten (bloem)bollen

Er zijn heel veel verschillende bloembollen. De bekendste zijn:

Een narcis groeit ook uit een bloembol

Externe Links

Webkwestie / webquest Bloembollen

Webkwestie / webquest Van bol tot bloem

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bloembol&oldid=784096"