Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Hyacint

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hyacint

De Hyacint (Hyacinthus orientalis) is een plant uit de familie van de asperges. Hyacinten zijn bloembollen. Oorspronkelijk komen ze uit Turkije en Libanon. In Nederland bloeit de hyacint in de lente van maart tot en met mei.

Een hyacintenbol is groter dan die van een krokus of tulp. Uit de bol komen dikke bladeren met een rond einde. Vaak zijn dit er een paar. Uit het midden groeit een stengel met bloemen eraan. De hele stengel is bezaaid met roze, gele, rode, paarse, witte of blauwe bloemen. Eén zo'n bloem heet een nagel. Aan de stengel kunnen wel vijftig nagels zitten, maar er zijn ook soorten met slechts twee. Bij de kweker is het moeilijk te zien welke kleur een hyacint wordt als je naar de bol kijkt. Daarom geven ze de plastic bakjes dezelfde kleur als de bloemen worden.

Hyacinten kunnen het hele jaar door binnen bloeien. Hier worden ze vaak op water gehouden, maar ook in grond. Echter vinden sommige mensen de geur van hyacinten niet lekker. Hyacinten scheiden deze geur af om insecten te lokken om zo de bloemen te bevruchten. Sommigen krijgen zelfs hoofdpijn van de geur en willen de planten daarom liever buiten hebben.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hyacint&oldid=688559"