Narcis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Narcis
Narcissus

Påskeliljer.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Iberisch schiereiland en aangrenzende gebieden in Zuidwest-Europa
Leefomgeving weilanden, bossen
Behoort tot de Amaryllisfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

De narcis is een bloembol.

Er zijn zo'n 35 soorten narcissen over de hele wereld. Narcissen kunnen verschillende kleuren krijgen, waaronder: roze, rood, oranje, zalm of wit. Het hart van deze bloem is oranje of rood. Er bestaan ook gevlekte narcissen.

Narcissen zijn voorjaarsbollen en hebben een koude rustperiode nodig. De tulp is ook een lentebloem, maar geen familie. Narcissen in het wild kunnen zichzelf vermeerderen. Elk jaar komen er meer bloemetjes, waardoor er steeds meer narcisssen komen in het wild.

Een narcis kan zo'n 35 centimter lang worden.

Waar leeft de Wilde narcis?

Geschiedenis van de narcis

Lentebloemen 001.jpg

De naam narcis zou afkomstig zijn van Narcissus. Hij was een zeer knappe jongeman die door de aanblik van zijn eigen spiegelbeeld in een meertje zo verliefd werd op zichzelf, dat hij zich niet meer los kon maken van het urenlang staren naar deze onbereikbare schoonheid en langzaam wegkwijnde. Uiteindelijk veranderde de wraakgodin Nemesis veranderde hem in een narcis. Het voorovergebogen hoofd van de narcis lijkt op het voorovergebogen hoofd van Narcissus.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Narcis&oldid=778465"