Bieslook

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bieslook
Allium schoenoprasum

Allium schoenoprasum(01).jpg

Niet bedreigd
Leefgebied groot deel van Europa, Azië en Noord-Amerika
Leefomgeving tuinen, potje in de keuken
Behoort tot de Amaryllisfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Bieslook, of pijpgras, is een plant die als kruid in de keuken kan worden gebruikt. Bieslook komt ook de lookfamilie. Hierdoor is het familie van de ui, prei en knoflook. Bieslook komt haast overal in Europa en Noordwest-Azië voor. De plant overwinterd ondergronds. Na de vorst komt de plant rond maart weer boven de grond uit. In juni en juli bloeit de plant. Dan groeien er roze, witte of blauwe bloemen in bolvorm aan de plant. Deze bollen en de stengels waaraan deze groeien zijn niet eetbaar. Je kunt de bloemstengels onderscheiden van de normale stengels doordat die van de bloemen een stuk steviger zijn.

Van bieslook worden in de keuken dus de stengels gebruikt. Deze worden vaak verwerkt in soep of in saus. De stengels zijn hol van binnen. In de geneeskunde werd bieslook altijd gebruikt voor de goede werking op de eetlust en de spijsvertering. In de tuin is de plant ook geliefd als sierplant. De bloemen zijn ook geliefd als boeket. Er komen veel bijen en hommels op af. Daarnaast wekt het goed tegen mieren.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bieslook&oldid=778468"