Tijdlijn van de Russische invasie van Oekraïne in 2022

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Nieuws.gif
Verouderd?
Dit artikel bevat gegevens die verouderd kunnen zijn, zoals het aantal abonnees van een YouTuber.
De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

In deze tijdlijn worden de ontwikkelingen van de Russische invasie van Oekraïne in 2022 bijgehouden, waarna een samenvatting kan worden gemaakt.

Verloop van de oorlog van dag tot dag

Dit artikel bevat de nodige onzekerheden. Niet alles kan goed worden nagetrokken en er wordt nepnieuws verspreid als propaganda middel.

Start van de invasie: 24 februari

Poetin in de toespraak waarin hij de oorlog verklaart aan Oekraïne

In de vroege ochtend van 24 februari maakte president Poetin van Rusland in een videoboodschap bekend dat hij de oorlog aan Oekraïne verklaart. Niet kort na de verklaring waren er meldingen van raketaanvallen en explosies in meerdere steden in Oekraïne, waaronder Kiev en Charkov. Na eerder al de noodtoestand te hebben uitgeroepen, kondigde Oekraïne een staat van beleg af. Ten gevolge van de invasie sloegen honderdduizenden Oekraïners op de vlucht of schuilden ze in schuilkelders of metrostations. De president Volodimir Zelenski van Oekraïne maakt later bekend dat alle burgers die willen vechten tegen de Russen een wapen krijgen. Hiermee worden straffen wegens wapenbezit kwijtgescholden.

In de steden Marioepol en Odessa waren Russische troepen niet veel later aan land gegaan en vanuit Rusland, Wit-Rusland en vanaf de Krim rijden Russische militaire colonnes de grens over. Een strategisch gelegen militair vliegveld Hostomel is veroverd door de Russen en militaire doelen worden in heel Oekraïne aangevallen door kruisraketten. In heel het land, ook in Lviv gelegen in het uiterste westen van Oekraïne, klinken sirenes van de luchtalarmen. Rusland heeft na de eerste dag veel terrein veroverd in het noorden in Oblast Tsjernihiv en heeft ook Tsjernobyl in handen. De eerste zijn 137 Oekraïnse burgers omgekomen door aanvallen.

Als gevolg van de Russische inval hebben buurlanden Moldavië en Litouwen ook de noodtoestand uitgeroepen. Moldavië en Wit-Rusland sluiten daarnaast ook hun luchtruim voor burgerluchtvaart.

In de avond van diezelfde dag maakte de Zelenski ook bekend dat alle mannen tussen 18 en 60 jaar niet uit Oekraïne mogen en ze verplicht moeten meevechten tegen Rusland.

2e dag: 25 februari

De tweede dag waren er vooral gevechten rondom de hoofdstad Kiev. In de hoofdstad Kiev was er een Russisch vliegtuig neergestort die vervolgens in een flatgebouw neerstortte. Russische voertuigen hebben een buitenwijk van Kiev; Obolon, al bereikt. Die wijk ligt slechts 9 km verwijderd van het parlementsgebouw van Oekraïne en ook in het district van het parlementsgebouw zijn er voor het eerst schoten gehoord. Daarnaast is de westkant van Kiev ook geblokkeerd door Russische troepen. Naast 211 militaire doelen zijn er ook veel burgerdoelen geraakt door Rusland. Zo is een ziekenhuis in Melitopol beschoten en reed een militair voertuig over een burgerauto meerdere keren heen.

Volgens de Verenigde Staten en Oekraïne is het belangrijkste doel van Rusland om de regering van Oekraïne omver te werpen en dat Zelenski en zijn familie de belangrijkste doelwitten zijn.

Buiten de politiek reageren ook veel andere organisaties op de invasie in Rusland. Zo gaat in Formule 1 de Grand Prix van Rusland niet door dit jaar, wordt de Champions Leauge finale van dit jaar in de plaats van Sint-Petersburg (Rusland) gespeeld in Parijs (Frankrijk) en mag Rusland niet meedoen aan het Eurovisiesongfestival 2022. Veel grote bedrijven hebben ook samenwerkingen gestopt met Russische bedrijven. De Verenigde Staten heeft sancties direct naar de Russische president Poetin en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ingesteld, met daarin onder andere een inreisverbod. Het Verenigd Koninkrijk heeft ten slotte zijn luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen.

3e dag: 26 februari

Een flatgebouw in Kiev geraakt door een raket (26 februari)

In de vroege ochtend vond een Russisch offensief plaats rondom de hoofdstad Kiev bij onder andere een legerbasis. Dit offensief werd grotendeels afgewend door het Oekraïnse leger. In de stad Vasylkiv, nabij Kiev, waren er zware gevechten. Parachutisten van Rusland waren zelfs geland op het militaire vliegveld Vasylkik. In de buurt van het centrum van Kiev waren er vuurgevechten en artillerie-inslagen. Er is veel schade in Kiev, zo werd een flatgebouw geraakt door een raket. In het zuiden van Oekraïne claimt Rusland de stad Melitopol te hebben ingenomen na een hevige strijd. Ook elders in het zuiden rond de Zwarte Zee bij de steden Odessa, Mykolaiv en Cherson vonden zwaren gevechten plaats.

In het westen van Oekraïne, waar ook de grote stad Lviv ligt, zijn er in de late ochtend Russische troepen geland. Meerdere landen, waaronder Nederland, verplaatsen in verband met veiligheid van de stad Lviv naar buurland Polen.

Steeds meer landen sluiten hun luchtruim voor Russische vliegtuigen. De Baltische staten Estland, Letland, Litouwen maar ook Tsjechië, Roemenië en Slovenië sluiten nu ook hun luchtruim voor Russische vliegtuigen. Rusland sluit op zijn beurt weer het luchtruim voor de landen die dat ook doen voor Rusland.

Op het einde van de dag waren de Russische militairen 30 kilometer verwijderd van Kiev. De opmars is vertraagd door onder andere problemen met de aanvoer van goederen en brandstof, maar ook omdat de Oekraïense militairen zich hevig verzetten.

In de late avond hebben de Europese Unie, Canada, de VS en het Verenigd Koninkrijk besloten een aantal Russische banken te laten afsluiten van Swift. Dat is een internationaal betaalsysteem die gebruikt wordt door banken. Door deze sancties wordt de Russische economie en financiële markt verder afgesloten van de buitenwereld. Hiermee zou het voor Rusland moeilijker worden om de oorlog te financieren.

Meerdere Europese landen hebben besloten wapens te leveren aan Oekraïne als steun. Nederland levert zo 200 luchtdoelraketten, 50 antitankwapens en 400 bijbehorende raketten aan Oekraïne. Duitsland levert 1000 antitankwapens en 500 luchtdoelraketten.

4e dag: 27 februari

Schuilen in de metro

Veel Oekraïneers slaan op de vlucht naar de buurlanden. Mannen van 18-60 jaar moeten in het land blijven. De VN praten over 677.000 vluchtelingen. Het is Europa's grootste vluchtelingenstroom in de 21e eeuw. Er wordt in de straten van in het oosten liggende Charkov gevochten waar de Russen zijn binnen getrokken. De metro in Kiev rijdt niet meer en de metrostations worden als schuilkelder gebruikt. Een olieopslagplaats en gasleidingen zijn geraakt.

5e dag: 28 februari

De opmars van de Russen lijkt te zijn afgeremd. De Oekraïeneers bieden flinke weerstand en de steden houden voorlopig stand. De bevolking biedt zich aan als vrijwilliger om te vechten en ze maken molotovcocktails (zelfgemaakte brandbommen). Ondertussen worden er niet alleen militaire, maar ook burgerdoelen als scholen en woontorens beschoten en geraakt door raketten.

Maart 2022

6e dag: 1 maart

De Russen zetten verder door en rukken van verschillende kanten op. Men is bang dat de hoofdstad Kiev binnen drie dagen omsingeld zal zijn. In de richting van Kiev staat een militaire colonne van 60 km lengte met zowel pantservoertuigen als bevoorrading trucks.

7e dag: 2 maart

De strijd in Charkov laait verder op. De Russen beweren de havenstad Cherson in het zuiden in te hebben genomen. In de stad Tsjernihiv zijn burgerdoelen geraakt. Gevreesd wordt er voor tientallen doden.

8e dag: 3 maart

Er is een aanval gepleegd door de Russen op de Kerncentrale Zaporizja. Daarbij brak brand uit. De kernreactor zelf is niet beschadigd. In de stad Tsjernihiv is het aantal doden onder de burgerbevolking opgelopen naar 47. In de havenstad Marioepol aan de Zwarte Zee dreigt een humanitaire ramp doordat de bevolking is afgesloten van gas, water en elektriciteit. En dat bij winterse omstandigheden. De Russen perken de media in hun land enorm in. Op het verspreiden van nieuws over de oorlog (Wat de regering 'nepnieuws' noemt) komt een gevangenisstraf van 15 jaar te staan. Ook kunnen er enorme boetes worden uitgedeeld. Het Oekraïense parlement komt in een geheime zitting bijeen. Ze vragen het Westen te doen wat nodig is.

9e dag: 4 maart

Westerse correspondenten verlaten Rusland vanwege nieuwe mediawet die het verspreiden van nieuws over de oorlog in Rusland verbiedt. Pro-westerse media kunnen nog maar moeilijk in Rusland ontvangen worden. Ook online worden sites als Facebook geblokkeerd. De oppositie in Rusland wordt de mond gesnoerd. De havenstad Marioepol aan de Zwarte Zee wordt zwaar belegerd en staat op omvallen. 400.000 inwoners zitten als het ware in de val. Ze zitten in de kou, zonder water en verwarming. De uittocht van Oekraïeners (vooral vrouwen en kinderen) gaat onverminderd door. Ook in Nederland wordt gekeken voor opvang van de vluchtelingen. Oekraïense mannen die in het buitenland zaten keren terug om mee te vechten.

10e dag: 5 maart

Er is een vrije doortocht beloofd aan de bevolking van Marioepol. Rusland komt deze belofte niet na en de bewoners kunnen niet weg. Er is een lange lijst aan bedrijven die hun banden met Rusland verbreken. Zaken als IKEA sluiten hun deuren daar. Ook bierbrouwer Heineken exporteert geen bier meer naar Rusland. Experts vragen zich af of dergelijke acties zin hebben. In veel Europese steden zijn er protesten tegen de inval van de Russen. Ook in Nederland. Sommige Russen die hier wonen protesteren mee. Behalve Marioepol zijn ook Charkov, Tsjernihiv en Soemy omsingeld. Russische diplomaten worden uit de VS gezet op verdenking van spionage. President Zelensky hoopte op het instellen van een no-fly-zone door de NAVO. Deze wordt geweigerd. Poetin had gedreigd de no-fly-zone te zien als een inmenging in het conflict. Hij ziet de economische sancties (straffen) van met name de westerse landen als een oorlogsverklaring aan Rusland.

11e dag: 6 maart

Opnieuw krijgen de bewoners van Marioepol niet de gelegenheid om hun belegerde stad te ontvluchten. De beschietingen gaan gewoon door. In Kiev werpen de inwoners wegblokkades op met betonblokken en ijzeren constructies. Er zijn zorgen over de graanproductie voor het komende jaar. De regering van Oekraïne heeft ingesteld dat producenten die tarwe, maïs, zonnebloemolie, kippen en eieren naar het buitenland willen exporteren hiervoor een vergunning moeten hebben. Atoom experts maken zich zorgen om de door de Russen bezette kerncentrale. Deze werkt nog wel, maar de medewerkers moeten voor alles wat ze doen om toestemming vragen. In Zuid-Oekraïne zijn 2000 betogers de straat opgegaan om te demonstreren tegen de bezetting van hun stad Nova Kachovka. Het Russische leger heeft het vuur op ze geopent. zeker vijf mensen raakte gewond. Opnieuw zijn er protestmarsen in de Europese steden, waaronder Amsterdam en Roermond. Bij de in Rusland gehouden protesten worden 1750 mensen gearresteerd. Russische raketten hebben het vliegveld van Vinnytsia vernield. De Turkse president Erdogan roept Poetin op tot een wapenstilstand, vooral ook voor de doorgang van vluchtelingen. Ook de Israëlische premier Bennett sprak al eerder met Poetin. Ook veel huisdieren worden door de vluchters meegenomen en in b.v. Polen opgevangen. De VN schat dat er inmiddels 1,5 miljoen vluchtelingen vrouwen en kinderen) de grens zijn overgestoken. In de westelijke stad Lviv stromen de kerken vol en bidden de mensen om vrede.

12e dag: 7 maart

In Kiev vindt er een evacuatie plaats met bussen. Hoe die verloopt is onduidelijk. In de buitenwijken zijn nog beschietingen. De evacuatie-routes zouden naar Wit-Rusland of Russisch grondgebied leiden. Oekraïne vindt dit onacceptabel. De vorige evacuatie-pogingen bij Marioepol zouden ook zijn mislukt vanwege mijnenvelden op de route meldt het Rode Kruis.

Er hebben gesprekken plaats gevonden tussen Oekraïne en Rusland in Belarus. Rusland eiste vooraf dat Oekraïne onmiddellijk de strijd moet staken, de Krim als Russisch gebied moet erkennen en Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten. Ook moet Oekraïne de neutraliteit in de grondwet opnemen. Als het an deze eisen voldoet, zal Rusland de 'speciale operatie' stoppen.

In Nederland is er een actiedag van giro 555 op radio en TV. Er wordt 106 miljoen euro opgehaald.

13e dag: 8 maart

Poetin dreigt te stoppen met gastoelevering via de Nord-Stream 1 pijpleiding. Dit zou vooral voor Duitsland nadelig zijn. Er is een hoge Russische militair doodgeschoten. Bericht hierover wordt van verschillende kanten bevestigd. Oekraïense en Russische ministers buitenlandse zaken naar Turkije voor overleg. Polen doet voorstel voor levering MIG straaljagers aan Oekraïne in ruil voor F16's vanuit de VS. Olie-depot wordt in brand geschoten bij Zjytomyr. Burgers ontvluchten Kiev, maar zouden worden beschoten. Ook zouden er corridors (vluchtroutes) zijn voor Tsjrrnihiv, Charkov, Soemy en Marioepol. Bij de laatste twee kunnen vluchtelingen kiezen om naar Russisch gebied te gaan of naar Oekraïense Poltava of Zaporizja. Volgens de VN zijn er inmiddels 2 miljoen mensen de grenzen over gevlucht. Verwacht wordt dat Nederland er enkele duizenden zal opvangen. De eerste vluchtelingen zijn al aangekomen. De beschietingen in de steden zorgen voor enorm veel schade, waarbij veel burgerdoelen als woningen. Inmiddels zijn er 61 ziekenhuizen buiten gebruik. Europa wil minder afhankelijk worden van Russische gas. Brandstofprijzen stijgen enorm. Evacuatie uit Marioepol mislukt opnieuw. Er zouden ook plunderingen door Russische militairen zijn in de stad.

14e dag: 9 maart

Nog meer bedrijven stoppen in Rusland, zoals Coca Cola, Pepsi, Heineken, KFC en Mc Donalds. De Russische bevolking kan steeds moeilijker aan buitenlands geld komen door de sancties. Het Poolse straaljager plan wordt te riskant gevonden door de NAVO en het Amerikaanse Pentagon. Het zou de situatie uit de hand kunnen laten lopen. De situatie bij de kerncentrale Tsjernobyl verslechterd. De medewerkers mogen niet worden afgelost. Duizenden Oekraïeneers geëvacueerd uit de stad Soemy. Vluchtelingen worden (tijdelijk) opgevangen in de jaarbeurs in Utrecht. Rode Kruis treft in Marioepol schrijnende omstandigheden aan, vooral bij ouderen. Er zijn veel burgerslachtoffers. Het kinderziekenhuis is verwoest door Russische luchtaanvallen. Ook de universiteit zou getroffen zijn. Evacuatie uit belegerde steden lukt deels.

15e dag: 10 maart

Dronebeelden laten zien dat Marioepol enorm beschadigd is. Er zouden zo'n 1170 mensen zijn omgekomen. 1 miljoen kinderen zijn er met hun moeders uit Oekraïne gevlucht en worden in de Westelijke buurlanden opgevangen. Nog meer bedrijven verlaten Rusland. Zoals Sony. Men is terughoudend met het leveren van wapens aan Oekraïne omdat dit tot een escalatie (dat het uit de hand loopt) kan leiden. Er vindt een topoverleg plaats in de Turkse badplaats Antalya. De ministers van buitenlandse zaken Lavrov (Ru), Koeleba (Oe) en de Turkse minister Cavusoglu zijn aanwezig. Het gesprek levert vrijwel niets op. In Nederland worden op verschillende plekken voorbereidingen getroffen om de vluchtelingen op te vangen. Het betreft evenementenhallen waar veldbedden en dergelijke worden neergezet en voeding klaargezet. 16.000 gastgezinnen hebben zich aangemeld om vluchtelingen bij hun thuis op te vangen. Evacuaties komen weer op gang via de eerder genoemde corridors. Bij Marioepol moet men weer terugkeren naar de schuilkelders vanwege beschietingen. Er worden beelden vrijgegeven van het beschoten kinderziekenhuis. Ook de rekeningen van zogeheten Russische oligarchen (zeer rijke zakenmensen met veel invloed in het Kremlin) worden in het buitenland geblokkeerd. Het sociale media app Tik-tok lijkt een belangrijke rol te spelen in het doorgeven van beelden en informatie. De bevolkingsgroep Roma en Sinti die ook proberen te vluchten worden bij de grens slecht behandeld . Er verschijnen beelden van Russische tanks die worden beschoten. Het is niet duidelijk van wanneer de beelden zijn. Ook de Russen leggen als reactie op het Westen sancties op. Zo wordt er een verbod gelegd op de export van auto's (Europese merken die in Rusland worden gemaakt). Volgens de VN zijn er nu 2.3 miljoen mensen het land ontvlucht en nog eens 1.9 miljoen dakloos of hun huis kwijt.

16e dag: 11 maart

Er is geen contact meer met de kerncentrale in Tsjernobyl. Er zijn weer 40.000 mensen geëvacueerd uit 5 verschillende steden. De veiligheidsraad van de VN komt bijeen. Rusland beweert dat Oekraïne met hulp van de VS chemische wapens voorbereid. De VS vind deze bewering belachelijk. De WHO heeft Oekraïne wel opgeroepen om zeer gevaarlijke ziekyeverwekkers in de laboratoria te vernietigen. Het Russische konvooi bij Kiev heeft zich opgesplitst en zou zich om de stad heen bewegen en zich opstellen in de omringende bossen en plaatsen. Ze zouden op 15 km van de stad genaderd zijn. In de stad bevinden zich nog zo'n 2 miljoen burgers. Russische troepen hebben vliegvelden in het westen van Oekraïne aangevallen en buiten werking gesteld bij de steden Loetsk en Ivano-Frankivsk. Syrische vrijwilligers zouden klaar staan om de Russen te helpen. De stad Dnipro is nu ook via een luchtaanval onder vuur genomen. Volgens de VN zijn er 2.5 miljoen mensen op de vlucht. Naar verwachting zullen er 50.000 naar Nederland komen en moeten opgevangen worden. Vele doden in Marioepol. Evacuatie weer mislukt.

17e dag: 12 maart

Technici proberen de stroomvoorziening naar Tsjernobyl te herstellen zodat de koelinstallatie kan werken. Buitenwijken van Kiev worden beschoten. Ook de Deutsche Bank trekt zich terug Van de Russische markt. Situatie in Marioepol steeds nijpender, evacuatie van onschuldige inwoners opnieuw mislukt. België 'bevriest' miljarden van Russische oligarchen, zodat zij niet bij hun geld kunnen komen. Derde Russische generaal gedood. Duizenden Russische demonstranten opgepakt. Niet duidelijk wat er met hen gebeurd. Luchtalarm in Lviv. Burgemeester Melitopol door Russen ontvoerd. Duitse bondskanselier Scholz en Franse president Macron roepen Poetin op tot staakt-het-vuren. Oekraïens munitiedepot beschoten bij Kiev. Veel verwoestingen in Marioepol.

18e dag: 13 maart

Satellietbeelden laten verwoestingen zien van de stad Marioepol. Ook de stad Volnovacha, 70 km ten noorden van Marioepol, is aan puin geschoten. In het weekend zijn er in Europese steden protesten tegen de inval van de Russen geweest. Ook in de westerse steden van Oekraïne klinkt nu regelmatig het luchtalarm. Er hebben 13.000 mensen uit verschillende steden, waaronder Marioepol, via een corridor kunnen verlaten. De Russen hebben in de stad Melitopol een burgemeester geïnstalleerd. Galina Daniltsjenko, een voormalig raadslid. De vorige burgemeester Ivan Fedorov zou zijn meegenomen door gewapende mannen. Wat er met hem is gebeurd is onduidelijk. Bij een trainingskamp vlakbij Lviv en de Poolse grens zijn door een luchtaanval 35 doden gevallen. De Oekraïense regering eist opnieuw het sluiten van het Oekraïense luchtruim door de NAVO. Opnieuw is er een luchtaanval geweest op het vliegveld van Ivano-Frankivsk in het westen van Oekraïne. Volgens de VN zijn er inmiddels zo'n 2.7 miljoen Oekraïense vluchtelingen, waarvan er 6.200 in Nederland zijn opgenomen. Er zijn weer honderden betogers opgepakt bij protesten in Russische steden. Er zou enige vooruitgang geboekt worden bij de digitale beeldgesprekken tussen Rusland en Oekraïne. De Russische overheid heeft aangekondigd Instagram op 'zwart' te zetten. Dit heeft gevolgen voor 80 miljoen Russische gebruikers. De stroomtoevoer naar de kerncentrale Tsjernobyl zou zijn hersteld. De Oekraïense strijdkrachten hebben bij Kiev en Charkov een tegenaanval ingezet.

19e dag: 14 maart

Volgens de minister van volksgezondheid van Oekraïne zijn er zeven ziekenhuizen verwoest. Ook zouden er meer dan 100 zorginstellingen zijn beschadigd. Element vraagt de NAVO opnieuw om een No-fly-zone. Rusland dreigt Westerse bedrijven die hun deuren daar hebben gesloten te nationaliseren. Dat wil zeggen dat ze die bedrijven als het ware willen inpikken. Apartementencomplex in Kiev beschoten. Ook de vliegtuigfabriek is aangevallen. Tien corridors worden opengesteld. De bedoeling is om ook voedsel en medicijnen naar de getroffen steden te brengen. De Polytechnische universiteit in Tsjernihiv is aangevallen. Oekraïne schat dat er inmiddels 2500 burgerslachtoffers te betreuren vallen. Er zijn opnieuw videogesprekken geweest tussen Rusland en Oekraïne, maar deze verlopen moeizaam. De stroomtoevoer naar Tsjernobyl is opnieuw beschadigd. Ook Israël draagt bij aan de sancties tegen Rusland. Er heeft een geslaagde evacuatie vanui Marioepol plaats gevonden. De omstandigheden daar zijn verschrikkelijk. Bij de stad Rivne is een televisietoren vanuit de lucht aangevallen. Hierbij zijn negen mensen omgekomen. Een Russische medewerkster en moeder van twee kinderen riskeert een lange gevangenisstraf na protest met tekstbord in nieuwsbulletin op staatstelevisie. Het Prinses Máxima centrum helpt Oekraïense kinderen met kanker. De kinderen zijn met een speciale vlucht vanuit Polen naar Nederland overgevlogen.

20e dag: 15 maart

Spanje legt beslag op een jacht van een oligarch. Het zou zo'n 140 miljoen euro waard zijn. Er dreigen problemen te ontstaan met het inzaaien van granen in Oekraïne en daarmee ook een bedreiging van de voedselvoorziening in arme landen. Oekraïne wordt ook wel de graanschuur van de wereld genoemd. De vroegere vice-premier van Rusland Arkadi Dvorkovitsj levert kritiek op de inval. Er zijn opnieuw videogesprekken geweest tussen Rusland en Oekraïne. De Russen gebruiken een soort stoorrakketten die de radar als het ware misleiden. Hierdoor worden de echte raketten minder goed waargenomen. In Kiev is er een flatgebouw in brand geschoten. Toch lijkt de invasie wat stil te vallen. Er zouden tekorten ontstaan aan Russische zeide zoals de aanvoer van brandstof en munitie. De premiers van Tsjechië, Polen en Slovenië zijn per trein naar Kiev gereisd voor overleg met Zelensky. Inmiddels zijn er volgens de UNHCR van de VN meer dan 3 miljoen mensen gevlucht. Zelensky beseft dat Oekraïne geen lid van de NAVO kan worden. Indien mogelijk wil hij wel lid van de EU worden. Het wordt voor journalisten steeds gevaarlijker. Een cameraman en een reporter zijn (reeds) gedood.

De journaliste die op de Russische staats TV protesteerde is veroordeeld tot een geldboete van 250 Euro. Ze zal nog berecht worden voor het verspreiden van 'nepnieuws' wat 15 jaar cel kan worden. De Russen gijzelen artsen, personeel en patiënten in ziekenhuis Marioepol. Rusland stapt uit de Raad van Europa. Veel gebouwen in Charkov zijn tot puin geschoten, zoals ziekenhuizen, scholen en kinderdagverblijven. Er zouden deze dag 29.000 mensen zijn geëvacueerd, voornamelijk met eigen auto's.

21e dag: 16 maart

Terwijl er in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen gaande zijn, wordt er tussen Oekraïne en Rusland weer overlegd. Mogelijk is er een kans op een tussenoplossing. de Poolse vicepresident Kaczinsky is in Kiev voor overleg. Hij roept op tot een vredesmissie in Oekraïne. Zakenlui houdt een videotoespraak voor het congres van Amerika in Washington. De Amerikanen zouden meer wapens willen leveren aan Oekraïne. Er zou opnieuw een Russische generaal zijn gedood. Russische rakketen afgeschoten vanaf oorlogsschip in de buurt van Odessa. Bijna 30.000 mensen hebben Opnieuw Marioepol weten te ontvluchten. In Kiev is er op burgerdoelen geschoten, zoals flatgebouwen. Hierbij zouden slachtoffers zijn gevallen. Nederlandse scholen door heel het land zingen een speciaal lied voor Oekraïne. Scholen voeren acties om geld in te zamelen. Luchtaanval op theater in Marioepol. Er zouden daar ruim 1000 mensen schuilen. De eerder ontvoerde burgemeester van Melitopol zou zijn vrijgelaten in ruil voor gevangen genomen Russische soldaten. President Biden van Amerika heeft Poetin een oorlogsmisdadiger genoemd. Het Kremlin vindt deze uitspraak onacceptabel.

22e dag: 17 maart

De VN-veiligheidsraad is weer in spoedzitting bijeen. Frankrijk waarschuwt dat Rusland maar 'doet alsof ze onderhandelen'. Volgens de minister van Buitenlandse zaken (BZ), le Brian, is het wijs om de verwachtingen te temperen. Volgens Japan zijn er 4 grote Russische oorlogsschepen mogelijk onderweg richting Europa. De Turkse minister van BZ naar Kiev voor besprekingen met Zelensky. Zelensky vraagt de Duitse bondsdag om meer hulp, maar heeft ook kritiek over hun aanvankelijke aarzeling om Rusland sancties op te leggen. Mensen hebben in de schuilkelder onder het theater in Marioepol de beschietingen overleefd. Het theater zelf is net als een groot deel van de stad compleet verwoest. Er zouden in middels in de stad zo'n 2300 mensen zijn overleden en gas water en licht functioneert niet meer. Opnieuw wordt duidelijk dat de opmars van de Russen stagneert (vertraagd). Wel zou er een grote troepenmacht in de Donbass zijn geconcentreerd. De Britten plaatsen een raketafweersysteem in Polen. Ook bij het stadje Tsjernihiv zijn 53 doden gevallen door beschietingen. De Turkse president Erdogan heeft Poetin uitgenodigd voor vredesbesprekingen in Turkije samen met Zelensky. Nederlandse kabinet kijkt of er onderwijs geregeld kan worden voor de Oekraïense kinderen die gevlucht zijn naar Nederland.

23e dag: 18 maart

Er wordt steeds meer Russisch geld door De Nederlandse Bank bevroren. Het zou gaan om 200 miljoen euro. In Tsjernihiv is inmiddels veel in puin geschoten. Het Russische leger kampt met problemen ten aanzien van de bevoorrading van voedsel en brandstof. Zelensky bedankt Amerika voor de toegezegde wapenhulp. Ook Australië en Japan komen met nieuwe sancties tegen Rusland. Ook in Vlaanderen is een TV-actie gehouden die 17 miljoen euro voor Oekraïne heeft opgeleverd. Opnieuw is er een appartementsgebouw in Kiev beschoten. Er viel een dode en vele gewonde burgerslachtoffers. Voor Oekraïense mensen die in Nederland verblijven is een App/site geopend voor informatie (in meerdere talen: Refugeehelp.nl.

Russische tank in de val bij kapotgeschoten brug door Oekraïeners

Volgens Oekraïense bronnen zouden al meer dan 14.000 Russische militairen zijn gedood en is er ook veel materieel onklaar gemaakt/geschoten. Of de cijfers kloppen is moeilijk na te gaan. Er zijn 130 mensen bevrijd uit het theater in Marioepol. Giro 555 heeft inmiddels een tussenstand van 150 miljoen euro. Stichting Leeuw en Stichting Aap hebben Oekraïense wilde dieren opgevangen. Poetin houdt een toespraak (Ook via TV) in het Loezjniki stadion waar in bijzijn van 200.000 mensen de annexatie van de Krim in 2014 werd gevierd. Hij noemde de inzet van het Russische leger "heldhaftig". De presidenten Biden (VS) en Xi (China) overleggen met elkaar. Biden wil niet dat China Rusland militair gaat steunen. Nederland en Duitsland sturen verdedigings materieel en militairen naar Slowakije. Volgens de VN zijn er zeker 6,5 miljoen mensen in Oekraïne ontheemd (hun huis kwijt). Presidenten Macron (F) en Poetin spreken met elkaar onder andere over Marioepol. Gevreesd wordt dat er veel munitie en mijnen onder het puin terecht komt. Het zal nog jaren gaan duren voordat dat geruimd wordt.

24e dag: 19 maart

De defensie minister van de VS vindt dat de Russen tactische fouten hebben gemaakt en dat daardoor de opmars slecht is verlopen. Zo'n 115 doden en vele gewonden door raketaanval op Mykolajiv. Een kazerne is hierbij geraakt. Zelensky vindt dat het tijd wordt voor zinvolle besprekingen met Rusland. Oekraïne heeft tijdelijk geen toegang tot de Zee van Azov. Brussel waarschuwt dat er mogelijk een hongersnood dreigt in Oekraïne, vooral in de steden die belegerd worden. In Loehansk is er een wapenstilstand en een corridor voor vluchtelingen overeengekomen. Opmerkelijk genoeg gaat de samenwerking in het ruimtevaartstation ISS tussen de Amerikanen en Russen wel gewoon door. Drie Russen zijn gearriveerd. Rusland zou mogelijk de nieuwe Kinzhal raketten hebben ingezet, onder andere om een munitiedepot bij Ivano-Frankivsk. Amerika heeft dit later bevestigd. Polen stelt voor om de handel met Rusland helemaal stil te leggen. In de ziekenhuizen van Wit-Rusland komen veel, vaak nog jonge, militairen terecht. Er zouden ook veel gedode militairen naar Wit-Rusland gaan. Er is mogelijk een vijfde Russische generaal gedood. Zo'n 4.000 mensen hebben uit het zeer zwaar getroffen Marioepol kunnen wegvluchten. De grens tussen Polen en Wit-Rusland wordt door demonstranten geblokkeerd. Zij willen een doorvoer van goederen naar Rusland hiermee voorkomen.

25e dag: 20 maart

Ook in Tsjernihiv is er sprake van een humanitaire ramp omdat burgers geen kant uitkunnen en er op de woonwijken wordt geschoten. Net als in Marioepol is er geen stroom, gas en water meer. De Russen slagen er niet in om de controle in het Oekraïense luchtruim over te nemen. Volgens Zelensky zijn er al zeker 14.000 Russische militairen omgekomen. Volgens hem moet dat toch gaan opvallen onder de Russische bevolking. Ook heeft hij een aantal pro-Russische partijen in de ban gedaan, dat wil zeggen dat hun werk vanaf nu verboden is. Tientallen weeskinderen in Soemy zijn in veiligheid gebracht. Na het theater van Marioepol is er nu ook een kunstacademie wat als schuilhoek diende beschoten. Er zouden 400 burgers hebben geschuild. Er zijn inmiddels zo'n 12.000 Oekraïneers in Nederland opgevangen. Volgens het UNHCR (VN vluchtelingen organisatie) zijn er inmiddels 10 miljoen mensen op de vlucht. Er worden in Oekraïense steden vreedzame demonstraties gehouden. Ook wereldwijd waren er in de steden demonstraties tegen de Russische inval. In Beiroet, Libanon was er een pro-Russische demonstratie. Zelensky heeft een videotoespraak gehouden in de Israëlische Knesset (parlement). Hij zou willen dat Israël zich krachtiger uitspreekt tegen Rusland en vergelijkt de Endlösung van WO II met de toestand in Oekraïne. Rusland roept Oekraïneers in Marioepol op zich over te geven. In Denhaag demonstreren enkele Russen tegen de (in hun ogen) dictators van Rusland en Wit-Rusland.

26e dag: 21 maart

Ontploffingen in Kiev. Meerdere wooncomplexen zijn beschoten. Ook een groot winkelcentrum is geraakt en verwoest. Volgens Rusland zouden er wapens zijn opgeslagen. In Kiev geldt er een uitgaansverbod. In de ochtend zijn er weer onderhandelingen via een videoverbinding op hoog niveau. Marioepol weigert zich over te geven. De stad dreigt nu uitgehongerd te worden. Voor vluchtelingen wordt het steeds moeilijker om weg te komen. Toch zijn er deze dag 3000 geëvacueerd. Maar op deze manier probeert Oekraïne te voorkomen dat er een 'verbindingsstrook' komt tussen de Donbass en de Krim wat in 2014 reeds door Rusland bezet was en waar de separatisten zich ophouden. Ook zijn de laatste verslaggevers er vertrokken. Ze werden door de Russen beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws en er werd door hen op ze gejaagd.

De Russen proberen nog altijd Mykolajiv te omsingelen en door te stoten naar Odessa. Tot nu toe met weinig resultaat. Israël wordt mogelijk de plaats voor vredes-onderhandelingen. Het personeel van de voormalige kerncentrale Tsjernobyl is eindelijk vervangen. Sinds de bezetting zat de eerste ploeg daar vast. Een chemisch bedrijf in Soemy is beschoten. Er lekt het zeer giftige amoniak uit de tanks. De lekken zijn later gedicht. Amoniak kan ogen en de longen beschadigen. Ook de stad Charkov is voor een groot deel verwoest en de burgers leven er in schuilkelders. Ook hier houdt het Oekraïense leger stand.

Het Nederlandse Koninklijk huis stelt kasteel het Oude Loo in Apeldoorn beschikbaar voor opvang vluchtelingen. Meer dan 27% van de vluchtelingen wordt momenteel opgevangen in Polen. Nederland vangt er bijna 1% op. In totaal zijn er inmiddels ruim 3 miljoen mensen gevlucht. De EU heeft toegezegd Polen financieel te ondersteunen.

27e dag: 22 maart

In de onderhandelingen eist Rusland onder andere de volledige neutraliteit van Oekraïne, demilitarisering en onafhankelijkheid van de Volksrepubliek Donetsk en Loegansk. Oekraïne eist van het westen veiligheidsgaranties en territoriale integriteit, dat wil zeggen dat de grenzen gerespecteerd worden.

De blokkade van de zuid-oekraïense kust door de Russen is zeer nadelig voor de humanitaire aanvoer van goederen. Er wordt door de EU nog eens 500 miljoen euro voor militaire hulp (wapens, munitie, EHBO spullen) aan Oekraïne betaald. President Biden (VS) waarschuwt voor mogelijke Russische cyberaanvallen bij bedrijven. Hij denkt ook dat Rusland mogelijk chemische en biologische (ziekte vespreidende) wapens wil gaan inzetten.

Er is mogelijk een aanslag op Zelensky door Russische spionnen voorkomen. Deze zijn opgepakt in Oezjhorod.

Burgers van de stad Boryspil vlakbij Kiev wordt zeer geadviseerd te gaan evacueren. Dronebeelden laten zien en vluchtelingen melden dat Marioepol geheel is verwoest. Toch heeft de stad zich nog niet overgegeven. De Russen zijn stad Makariv bij Kiev uitgedreven. Dit voorkomt ook dat Kiev vanuit het noordwesten kan worden omsingeld. De EU en de VS proberen de sociale media platforms die door de Russen worden misbruikt voor het verspreiden van nepnieuws buiten Rusland harder aan te pakken. Volgens de UNHCR van de VN zijn er inmiddels 3,5 miljoen vluchtelingen. Een klein deel is (vanuit de Donbass) naar Rusland gevlucht. De Russische regering gaat nog strenger optreden tegen wat zij 'nepnieuws' noemen dat tegen het beleid van Poetin is.

VN secretaris Guterres spreekt zich (eindelijk) uit over wat hij de absurde oorlog noemt. Nieuw en bijzonder is dat Parijs het ereburgerschap heeft toegekend aan Kiev. Hiermee wil de stad een gebaar van solidariteit laten zien.

Net als Marioepol komt ook Cherson zonder voedsel en medicijnen te zitten. Zo'n 100.000 mensen willen weg uit zowel Cherson en Marioepol, maar kunnen niet want er is geen veilige corridor. Ook voor gemeentes ten noorden van Kiev spelen al vanaf het begin van de oorlog rampzalige taferelen af.

Volgens het Oekraïense leger zou het Russische leger nog maar voor 3 dagen voeding, brandstof en munitie hebben.

Het ziet er naar uit dat Oekraïne maar voor de helft landbouwproducten kan inzaaien. Op sommige producten is al een exportverbod ingesteld. Zo is in Nederland nog maar moeilijk aan zonnebloemolie te komen.

Inmiddels zijn er in Nederland 13.000 vluchtelingen opgevangen. Een deel daarvan heeft een burgerservicenummer (BSN) reeds ontvangen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker van voorzieningen gebruik maken. Echter is het voor hen moeilijker om bij hun geld te komen en kunnen ze hun grivna's niet in Euro's omwisselen.

Volgens het Kremlin worden kernwapens alleen ingezet als het voortbestaan van Rusland in gevaar komt.

28e dag: 23 maart

De gesprekken tussen Rusland en Oekraïne zijn zwaar, aldus Zelensky. Ook vind er een overleg plaats tussen de Russische minister van Buitenlandse zaken Lavrov en het hoofd van het Rode Kruis Peter Maurer.

Omdat de Russische opmars stokt, ontstaat er door gebrek aan voedsel ook gemor onder de militairen. Sommigen zouden zelfs deserteren (weglopen).

De Duitse bondskanselier Scholz wil dat Europa zo snel mogelijk onafhankelijk wordt van de Russische energie. Oekraïne vraagt om meer wapenleveranties. Vooral luchtafweer, kruisraketten en granaten om zich tegen Rusland te kunnen verdedigen. Bij de stad Tsjernihiv is er weer een brug vernield. Dit bemoeilijkt de bevoorrading van de stad en de evacuatie van burgers. Men hoopt op een corridor en een veilige evacuatie bij verschillende steden. Bij Marioepol is dat wederom mislukt. 45 Russische diplomaten zijn door Polen uitgewezen. Inmiddels worden er 13.500 Oekraïneers in Nederland opgevangen.

De Russische klimaatgezant Anatoli Tsjoebajs is opgestapt en heeft Rusland verlaten. Rusland heeft aangekondigd om in 2028 of 2032 het Europees kampioenschap voetbal te willen organiseren. En dat terwijl ze momenteel van alle sportevenementen zijn uitgesloten.

Duitsland levert extra luchtdoelraketten en Zweden levert meer antitankwapens aan Oekraïne. Ook Groot-Brittannië levert 6000 raketten. De Amerikaanse regering heeft officieel vastgesteld dat het Russische leger oorlogsmisdaden heeft gepleegd. De inzending van Oekraïne bij het Songfestival wordt onbedoeld een strijdlied. In Polen zijn inmiddels 2 miljoen vluchtelingen. Ook autobouwer Renault heeft Rusland verlaten.

29e dag: 24 maart

President Zelensky roept de hele wereld op om tegen de oorlog te protesteren. Groot-Brittannië levert 6000 raketten aan Oekraïne. Rusland zet verschillende diplomaten het land uit. Volgens premier Rutte heeft het weinig zin om de Russische olie te boycotten, bijvoorbeeld omdat Rusland het dan makkelijk verkoopt aan India. Bijna 3000 mensen hebben met eigen vervoer Marioepol weten te verlaten. In het eerder beschoten theater zouden zo'n 300 mensen zijn omgekomen. Ten noordoosten van Kiev heeft het Oekraïense leger de plaatsen Makariv en Moschun weten terug te veroveren. Rusland zou Google News in hun land hebben geblokkeerd. Angstvallig wordt de Russische bevolking onthouden van informatie over de oorlog in Oekraïne. Het Amerikaanse Witte Huis heeft een team ingesteld dat noodplannen maakt voor als Poetin besluit chemische, biologische of nucleaire wapens in te zetten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigd dat zeker 64 gezondheids instellingen zijn aangevallen. Vele van de 7 miljoen ontheemde burgers kampen met gezondheidsklachten en medicijnen zijn nog maar nauwelijks te krijgen.

Er is topoverleg bij de NAVO, de EU en de zogeheten G7 landen (rijkste 7 landen). Vier nieuwe gevechtseenheden worden naar de Oostelijke NAVO staten gestuurd. Steeds meer EU landen besluiten om meer geld aan defensie uit te gaan geven. Het is bestemd voor wapens, uitrusting voor de militairen en onderzoek naar cyberveiligheid.

Er zouden 15.000 mensen vanuit Marioepol zijn gedeporteerd (niet vrijwillig vervoerd) naar Rusland. De hulpgoederen en medicijnen kunnen Marioepol niet bereiken.

Zelensky vraagt de NAVO om meer militaire steun en waarschuwt dat Rusland het aanvallen van de oostelijke NAVO landen als volgend doel zou hebben. In de vlak bij Marioepol gelegen haven van Berdjansk is een Russisch schip verwoest dat militaire goederen en voertuigen zou hebben aangevoerd.

Rusland wil dat hun olie en gas in het vervolg in Roebels betaald moeten worden. Daarmee zouden ze contractbreuk plegen.

30e dag: 25 maart

In Nederland wordt overwogen om (tijdelijke) dorpen in te richten voor de opvang van de vluchtelingen. Geschat wordt dat er 50.000 mensen opgevangen moeten gaan worden. Er wordt ook gekeken of er (niet gebruikte) overheidsgebouwen voor bewoning geschikt gemaakt kunnen worden. In België is men al begonnen aan dergelijke nooddorpen.

Er zijn weer beschietingen geweest in de buurt van de kerncentrale Tsjernobyl. Canada kan de export van olie opvoeren nu die van Rusland in de ban is. Een woonwijk in Charkov is beschoten en deels verwoest. De EU heeft een verklaring opgesteld waarin Rusland wordt beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden. Ook de Amerikaanse regering heeft dit gezegd. President Rutte heeft na de EU-top aangegeven dat het stoppen met het afnemen van Russisch gas niet zomaar kan. Ten eerste moet je een alternatieve warmtebron hebben en ten tweede als je het contract opzegt, dat je dan een boete aan Rusland moet betalen (geld wat ze ook voor de oorlog in kunnen zetten). Verder maakt Rutte zich zorgen over de houding van China. Die houden zich nog steeds afzijdig en doen niet mee aan de sancties. Amerika en Canada gaan meer vloeibaar gas (LNG) leveren (per schip) aan Nederland en Europa.

De Nederlandse boeren hamsteren veevoer, uit angst dat er daar over een tijdje tekorten komen.

Oekraïne boekt hier en daar (kleine) succesjes. Ze heroveren stadjes ten noorden van Kiev. Dnipro en Vinnytsia zijn met raketten bestookt. Er zou grote schade zijn. Opnieuw wordt er geprobeerd mensen uit Marioepol te evacueren, liefst met eigen vervoer naar de 80 km verderop gelegen plaats Berdjansk.

Een Nederlands mosterdbedrijf moet de productie van mosterd verkleinen, omdat de aanvoer van grondstoffen uit Tsjernihiv niet mogelijk is.

President Biden (VS) reist door naar Polen om de Amerikaanse troepen te bezoeken en kijken hoe het met de opvang van vluchtelingen is gesteld.

Rusland lijkt zich meer op de Donbass te gaan concentreren. Opnieuw zijn er twee hoge Russische hoge officieren gedood.

Oekraïneense middelbare scholieren krijgen les in de Harskamp (NL). Ook Spotivy (muziek en podcast platvorm) heeft zich uit Rusland teruggetrokken.

President Macron (F) probeert samen met Griekenland en Turkije Poetin zover te krijgen dat de overgebleven inwoners van het volledig verwoeste Marioepol geëvacueerd kunnen worden. De vicepresident van Oekraïne Veresjtsjoek doet een beroep op o.a. Rutte voor meer wapenleveranties. Er wordt nog steeds gevreesd voor een grootschalige aanval op Kiev.

31e dag: 26 maart

Het verenigd koninkrijk stuurt voedsel naar de belegerde steden in Oekraïne. De WHO telt 72 aanvallen op ambulances, ziekenhuizen en medisch personeel. Volgens Zelensky wordt ook landbouw materieel vernield. De graanproductie zal zeker verstoord worden.

De ministers van buitenlandse zaken van de VS spreken in Polen met de ministers van defensie van Oekraïne. Het gaat over de actuele situatie en samenwerking.

In Lviv zijn er krachtige explosies geweest. Hierbij is een brandstof opslag geraakt door raketten.

Volgens President Biden (VS) gaat de strijd nog lang duren. In zijn toespraak richt hij zich ook tot het Russische volk (als ze hem kunnen beluisteren is maar de vraag) waarbij hij aangeeft dat het Russische volk niet de vijand is. Hij vindt dat Poetin niet de leider van Rusland zou moeten zijn. Deze uitspraak wordt door Rusland gezien als regime-wissel. Sommige diplomaten vinden de uitspraak niet verstandig.

In Charkov is er door de Russen op een onderzoeksreactor geschoten. Wat de schade is, is niet duidelijk. De burgemeester van Marioepol staat versteld van de Russische wreedheid en noemt het genocide. Ruim 3400 mensen hebben via corridors toch de stad weten te verlaten. Er wordt gezegd dat bussen worden tegengehouden.

32e dag: 27 maart

De Oekraïense strijdkrachten zouden opnieuw drie plaatsen in het noorden in de Oblast Zaporizja hebben heroverd. Er is enorm veel schade melden ze.

President Biden (VS) wil 10.000 vluchtelingen opnemen in Amerika.

Het Russische internet wordt steeds verder ingeperkt. Dit heeft grote gevolgen voor de Russische bevolking. Behalve brandstofdepots zijn er ook voedseldepots bij Lviv beschoten met kruisraketten en langeafstandsraketten door de Russen.

In Nederland wordt gekeken hoe Oekraïense kinderen het beste weer onderwijs zouden kunnen krijgen. Naar verwachting zullen er 15.000 - 25.000 kinderen naar Nederland komen.

Nu de Oekraïense havens onder vuur liggen, heeft met besloten om graan en andere voedselproducten via het spoor te vervoeren.

President Macron (F) is niet blij met de uitspraak van Biden, die Poetin een 'slager' heeft genoemd. Volgens Macron kunnen dergelijke uitlatingen schadelijk zijn voor de onderhandelingen.

Volgens de Russische inlichtingenchef Boedanov wil Poetin Oekraïne opsplitsen. Hij zou een scheiding willen aanbrengen tussen de bezette gebieden en de rest van Oekraïne, met daartussen een gedemilitariseerde zone zoals tussen Noord- en Zuid-Korea.

Zelensky heeft (tijdelijk) de persvrijheid als het ware ingeperkt en wil dat er dezelfde berichten worden uitgezonden. Dit als tegenwicht tegen de verdraaide informatie die de Russen verspreiden.

33e dag: 28 maart

President Erdogan (TR) dringt bij Poetin aan tot een staakt-het-vuren. Scholen in Kiev geven weer online les. Het Rode Kruis heeft nog steeds geen toegang tot Marioepol. Er bevinden zich nog steeds zo'n 16.000 burgers in de stad die niet hebben kunnen vluchten. Ook zouden er inmiddels 5000 doden zijn gevallen.

Bierbrouwer Heineken trekt zich definitief terug uit Rusland. In Istanboel start een nieuwe vredesonderhandelingen. Oekraïne heeft er weinig vertrouwen in dat er doorbraken komen.

Oekraïne, Polen en Litouwen hebben een onderzoeksteam (JIT) ingesteld die de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid door Rusland gaat onderzoeken. Turkse marine vind zeemijnen voor hun kust in de Zwarte Zee. Het is niet duidelijk van wie deze afkomstig zijn.

Volgens de VN zijn er inmiddels 3.8 miljoen vluchtelingen Oekraïne ontvlucht. Zeker 90% zijn vrouwen en kinderen. Zo'n 18.000 vluchtelingen zijn opgevangen in Nederland.

Rusland beperkt de toegang tot hun land voor 'onvriendelijke landen', waaronder Nederland.

De plaats Irpin bij Kiev zou zijn heroverd. De Oekraïense luchtmacht zou graag F15's en F16's straaljagers willen krijgen. Ze moeten het zelf doen met sterk verouderde toestellen.

34e dag: 29 maart

De beruchte Russische particuliere Wagner groep stuurt 1000 militairen naar het oosten van Oekraïne. Het is dezelfde groep die Zelensky probeerde te vermoorden. Het Kremlin geeft aan alleen kernwapens te gebruiken als het eigen land in gevaar komt.

Artsen Zonder Grenzen lukt het niet om toegang te krijgen tot Marioepol. Ook Japan zal de uitvoer van luxe goederen naar Rusland in de ban doen. De VS en de EU deden dit al eerder. President Erdogan (TR) roept opnieuw op tot een wapenstilstand bij de onderhandelingen in Istanboel. Oekraïne eist dat Rusland stopt met de oorlog en zich terugtrekt uit het land. Ook wil het eerst een referendum voorleggen aan de bevolking. Rusland eist dat Oekraïne belooft nooit een NAVO lid te zullen worden (neutrale status) en de Loehansk en Donetsk erkent als twee onafhankelijke landen (samen de Donbass) en de Krim als Russisch grondgebied. Rusland zegt zich vanaf nu zich te concentreren op de 'bevrijding' van de Donbass en zich terug te trekken rond Kiev. Waarnemers en verschillende regeringsleiders zijn zeer terughoudend over deze uitspraak van de Russen. Ze denken dat het om een herpositionering van de Russen gaat. Ook de inwoners van Lvib hebben weinig vertrouwen in de vredesonderhandelingen.

Het regionaal kantoor van Mykolajiv is zwaar beschadigd na beschietingen. Er vallen hierbij 12 doden.

Het Rode Kruis vreest dat er voedseltekorten zullen gaan ontstaan in Oekraïne. Volgens de UNHCR van de VN zijn er inmiddels zo'n 4 miljoen mensen uit het land gevlucht.

Nederland zet 17 Russische diplomaten die zouden hebben gespioneerd het land uit. Ook België zet 21 diplomaten uit.

35e dag: 30 maart

Ook president Zelensky is terughoudend over de beloftes van Rusland. Ook het Oekraïense leger is bang dat het een list is van Rusland en dat de terugtrekking rond Kiev en Tsjernihiv gaat om een hergroepering. De Britse inlichtingendienst ziet wel troepenbewegingen, maar denkt ook aan hergroepering. Ze verwachten meer luchtaanvallen zoals op de oosterlijke stad Lysytjansk. Hoewel de voorstad van Kiev, Irpin, weer in Oekraïense handen is, wordt duidelijk dat er weinig van over is. Hetzelfde geldt voor een dorp vlakbij Charkov. Ook Tsjernihiv en Chmelnytsky zijn nog volop bestookt. Rusland zelf tempert de verwachtingen rond de onderhandelingen.

Ook de baas van de VN David Beasley is van mening dat de oorlog in Oekraïne de wereld voedsel voorziening in gevaar brengt. Boeren vechten mee en ook het transport levert problemen op.

Duitsland bereid zich voor op verslechterende gasvoorraden. Polen wil stoppen met de aankoop van Russische kolen en olie.

Volgens de UNHCR van de VN zijn er ruim 4 miljoen mensen gevlucht naar het buitenland en nog eens 6,5 miljoen op de vlucht in Oekraïne zelf. In Nederland zijn inmiddels zo'n 18.000 vluchtelingen opgevangen. Ook heeft de VN de Noor Erik Møse aangesteld om het onderzoek naar oorlogsmisdaden te leiden. Zo zou er 24 keer clusterbommen zijn ingezet door de Russen. Ook de vele ziekenhuizen die geraakt zijn vallen onder oorlogsmisdaden.

De Rabobank trekt zich volledig terug uit Rusland. De brand bij het oliespoor van Rivne is geblust. Mocht er een vredesakkoord komen, dan is Premier Rutte van mening dat de sancties niet gelijk gestopt zullen worden.

36e dag: 31 maart

President Zelensky spreekt de Nederlandse tweede kamer toe via een videoverbinding. Later op de dag doet hij dat ook in België. Hij herhaalt dat het geen rechtvaardige oorlog is en dat deze een bedreiging vormt voor heel Europa. Hij vraagt ook om de handel met Rusland te stoppen. Het stoppen met de inkoop van gas op korte termijn zal volgens Rutte niet gaan. Het Kamerdebat wat op de toespraak volgde is laat boosheid zien over de trage en onvoldoende aanpak van de bezittingen van Russische oligarchen in Nederland. De minister van Buitenlandse zaken Hoekstra beloofd beter z'n best te gaan doen.

Volgens Amerika zou President Poetin verkeerd geïnformeerd worden door zijn militaire adviseurs, die niet durven te zeggen hoe slecht de oorlog verloopt. Volgens de VS trekt een deel van de Russen zich terug rond Kiev. Ook nu is men bang dat het om een hergroepering gaat. Dit is ook de mening van de NAVO baas Jens Stoltenberg. Defensie experts maken zich zorgen om Marioepol. Als de Russen dit bezetten, dan zou het Oekraïense leger in de Donbass omsingeld kunnen raken. Tsjernihiv wordt nog steeds zwaar beschoten. Rond Tsjernobyl zijn de meeste Russen vertrokken.

Volgens de Britse inlichtingendienst zijn er steeds meer Russische soldaten die weigeren om orders uit te voeren en ze zouden hun eigen materieel beschadigen. Poetin wil dat het gas per 1 april in Roebels betaald moet worden. Minister Jetten heeft al gezegd dit niet te doen. Poetin hoopt op deze manier dat de Roebel weer in waarde zal stijgen.

Inmiddels zijn er 21.000 vluchtelingen opgevangen in Nederland.

April 2022

37e dag: 1 april

Volgens het kabinet is er inmiddels 516 miljoen aan Russische tegoeden bevroren. Dat is ten opzichte van andere Europese landen weinig. President Rutte stelt nu een coördinator aan om dit te verbeteren. De voorzitter van het Europees parlement, Roberta Metsola, reist per trein naar Kiev voor overleg. Wat er s'avonds is besproken is niet bekendgemaakt. Volgens de Britse inlichtingendienst haalt Rusland militairen uit Georgië naar Oekraïne. Het zou om 2000 man gaan. Zelensky verwacht dat het moeilijk wordt rond Marioepol, maar ook Cherson en Charkov. Toch zijn er daar enkele dorpen heroverd. Hij heeft ook twee hooggeplaatste militairen ontslagen en noemt ze verraders. Waarom is niet duidelijk.

Australië heeft toegezegd pantservoertuigen aan Oekraïne te leveren. 35 km over de grens bij het Russische Belgorod is een olieopslagplaats in de brand geschoten. Het is nog niet duidelijk door wie. Volgens Rusland hindert dit de vredesbesprekingen.

Oekraïense vluchtelingen mogen in Nederland aan het werk (bij bedrijven) zonder werkvergunning. Ze moeten wel geregistreerd staan. Net als in het onderwijs zal de taal, de trauma's en het cultuurverschil een moeilijk iets zijn als het gaat om begeleiding.

De wegtrekkende Russen (richting Wit-Rusland) hebben geplunderd en burgervoertuigen in beslag genomen, aldus het ministerie van defensie van Oekraïne. Opnieuw gaat de door de Russen beloofde wapenstilstand en corridor niet door bij Marioepol aldus het Rode Kruis. Later blijkt dat er toch 3000 mensen de stad hebben weten te ontvluchten. Marioepol had bij het begin van de oorlog zo'n 400.000 inwoners. Dat is meer dan bijvoorbeeld de stad Utrecht (352.866).

Rusland en Oekraïne onderhandelen weer via een videoverbinding. Er is ook een overleg tussen de EU en China. De EU vraagt China zich niet te bemoeien met de opgelegde sancties aan Rusland. In Rotterdam wordt een cruiseschip in gebruik genomen als opvang voor 1000 vluchtelingen. Bij Odessa zijn 3 raketten ingeslagen in een woonwijk. Andere raketten, bedoelt voor het beschadigen van de infrastructuur, zouden onschadelijk zijn gemaakt.

38e dag: 2 april

De VS geven nog eens 300 miljoen dollar voor militaire hulp aan Oekraïne. Ook helpen ze met het leveren van voormalige Sovjet-Unie tanks uit andere (voormalige) Oostblok landen. Britse inlichtingendienst meldt dat de Oekraïeners terreinwinst boeken bij Kiev. Onder andere bij het vliegveld Hostomel. De zich terugtrekkende Russen laten overal mijnen achter. Ook worden er lichamen van gedode burgers langs de weg aangetroffen. Russische raketten raken Poltava en Krementsjoek in de Oblast Poltava. Het zou gaan om een benzine en dieselopslag en twee militaire vliegvelden.

Rode Kruis probeert opnieuw met 54 bussen mensen uit Marioepol te evacueren. Uiteindelijk lukt het wederom niet. Er zijn wel een 765 mensen met eigen vervoer de stad ontvlucht. Concerten gaan in Lviv met opzet door om de mensen toch ontspanning te geven. De EU stelt nieuwe sancties aan Rusland in. De energieleveringen afbouwen blijft een moeilijk punt. Litouwen heeft wel besloten de afname van Russisch gas te stoppen.

Er komen ook steeds meer Russische vluchtelingen naar Nederland, veelal vanwege de onderdrukkende toestanden in hun land. Oekraïense mensen beginnen naar hun land terug te keren, bijvoorbeeld vanuit Polen.

39e dag: 3 april

De zich terugtrekkende Russen hebben in het stadje Boetsja bij Kiev 300 burgers gemarteld en gedood. De westerse wereld spreekt van een genocide terwijl Rusland beweerd dat het in scene is gezet (zegt dat het nepnieuws is). Ze roepen zelfs de Veiligheidsraad bijeen en beschuldigen Oekraïne van provocaties. De Russen concentreren zich nu op de Donbass. Odessa is wederom door raketten bestookt. Een olieraffinaderij en benzinedepots zijn geraakt. Ook zijn er weer beschietingen bij Mykolajiv en Charkov. De Zwarte Zee wordt nog altijd door de Russen geblokkeerd, zodat goederen niet via de zee naar Oekraïne aangevoerd kunnen worden.

40e dag: 4 april

President Zelensky bezoekt Boetsja en reageert boos. Hij vraagt de Russische moeders hoe hun zonen tot zulke vreselijke daden hebben kunnen komen. Naar aanleiding van de beelden van Boetsja vraagt President Macron (F) om meer sancties. Ook gaat de EU meehelpen de oorlogsmisdaden te onderzoeken. Rusland ontkent nog steeds er verantwoordelijk ervoor te zijn. Inmiddels is uit satelliet beelden gebleken dat de verschrikkingen al eerder hebben plaatsgevonden toen de Russen de macht over het stadje hadden.

In Nederland zijn een aantal scholen voor Oekraïense kinderen geopend. Ze krijgen er les in hun eigen taal, maar ook Engels en Nederlands. Ook is er ruimte voor het verwerken van trauma's.

Tsjernihiv is volgens de burgemeester voor zo'n 70% verwoest. Humanitaire hulp is er naar onderweg. Er vluchten nu vooral vrouwen en kinderen vanuit de Donbass regio richting Lviv. Ondertussen zijn er ook mensen die weer naar Kiev terugkeren.

Zowel Duitsland als Frankrijk zetten Russische diplomaten hun land uit. Rusland roept Oekraïne op om in Marioepol de wapens neer te leggen. Ze zouden de stad omsingeld hebben.

41e dag: 5 april

De Duitse staat heeft noodzakelijkerwijs de Duitse dochteronderneming van Gazprom overgenomen. In het stadje Motizjin bij Kiev is een massagraf gevonden, met onder andere de burgemeester en haar gezin. Japan neemt 20 Oekraïense vluchtelingen mee in regeringsvliegtuig. Rode Kruis medewerkers die Marioepol probeerden te bereiken en waren gevangen genomen zijn weer vrijgelaten. Ook Zweden, Denemarken, Spanje en Italië zetten Russische diplomaten uit vanwege spionage, gevolgd door steeds meer Europese landen. De EU wil nu ook een importstop van Russische kolen instellen. Ook zijn Russische schepen binnenkort niet meer welkom in Europese havens. NAVO topman Jens Stoltenberg wil meer wapenleveranties aan Oekraïne. Verder denkt hij dat de Russen een grote aanval op de Donbass voorbereiden. President Zelensky houdt een toespraak bij de VN-veiligheidsraad. Hij zou graag zien dat het systeem veranderd wordt waarbij Rusland een veto-recht heeft in de Veiligheidsraad. Ook Israël veroordeeld de Russische oorlogsmisdaden. Tsjechië heeft Oekraïne tanks geleverd. De VS stuurt o.a. beschermende kleding en maskers tegen chemische wapens.

42e dag: 6 april

Ook in de andere dorpen bij Kiev zijn er burgers op straat vermoord. Ook worden er mensen vermist. Opnieuw zijn er bombardementen en zware gevechten in en rond Marioepol. Er zouden nog zo'n 160.000 burgers zijn achtergebleven die niet of moeizaam geëvacueerd kunnen worden. Water, medicijnen en communicatie is er nog nauwelijks. Een konvooi van 500 mensen heeft de stad weten te ontvluchten.

Moskou vindt dat het in beslag nemen van bijvoorbeeld de superjachten van de oligarchen diefstal is. Via rechtszaken willen ze die terugkrijgen. De Russen (mogelijk Tsjetsjenen) zouden dure landbouwmachines en stookolie bij een bedrijf in oost Oekraïne hebben geroofd. De gouverneur van Loehansk adviseerd de burgers in die regio te vertrekken nu het nog kan. Hij vreest dat de Russen later de vlucht- en treinroutes zullen blokkeren en/of beschieten. Zo zou er al een station zijn beschoten.

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft Poetin uitgenodigd voor vredesbesprekingen samen met Oekraïne, Duitsland en Frankrijk en gevraagd om een staakt-het-vuren.

Vier Nederlandse F 35's vliegtuigen zijn tot eind mei gestationeerd in Bulgarije voor de bewaking van het oostelijke NAVO luchtruim.

De VS heeft onder andere de dochters van Poetin op de sanctielijst gezet. Ook twee Russische banken kunnen in Amerika niet meer handel drijven.

43e dag: 7 april

Er zijn in Marioepol inmiddels naar schatting 5000 burgers omgekomen. De stad zou voor 90% verwoest zijn. Ruim 1200 bewoners hebben deze dag kunnen vluchten. Er zouden nog 100.000 burgers in Marioepol zijn. In Nederland zijn inmiddels bijna 28.000 Oekraïneers geregistreerd.

Amerika levert Switchblade drones. Er moet nog wel mee getraind worden. De Oekraïense minister van Buitenlandse zaken vraagt de NAVO, EU en de G7 om meer steun. Behalve wapens zou hij graag zien dat er daadwerkelijk een gas en olieboycot komt. Dat zou wel betekenen dat de brandstofprijzen nog verder zullen stijgen. Estland heeft wél besloten te stoppen met de afname van Russisch gas. De Russische minister van Buitenlandse zaken Levrov, vind dat Oekraïne een 'onacceptabel' vredesvoorstel heeft gedaan. De onderhandelingen gaan nog wel door.

Zwitserland heeft 7,4 miljard euro aan Russisch vermogen bevroren. Finland overweegt (toch) NAVO-lid te willen worden. De VN schorst Rusland als lid in de mensenrechtenraad. Van de 172 leden stemden er 93 voor, 24 tegen en 53 onthoudingen.

Hoewel Rusland terughoudend is in het melden van Russische doden, zegt het Kremlin dat er behoorlijke verliezen zijn onder de militairen.

44e dag: 8 april

Volgens Zelensky is de situatie in Borodjanka nog erger dan in Boetsja. De Russen ontkennen in alle toonaarden. EU commissie voorzitter Ursula von der Leyen bezoekt Kiev. Ze brengt ook een bezoek aan Boetsja. Daarnaast heeft ze vragenlijsten aan Zelensky overhandigd voor het lidmaatschap van de EU. Normaal kost zo'n procedure jaren. Men denkt dat het nu in weken kan.

Geschat wordt dat er dit jaar 20% minder graanopbrengst zal zijn door de oorlog. Overige voedselprijzen stijgen wereldwijd.

Bij Odessa is een trainingscentrum voor huurlingen verwoest, aldus Rusland. Het treinstation in Kramatorsk (Oblast Donetsk) in het oosten van Oekraïne is (bijna) door Totsjka-Oe-raketten getroffen, juist nu veel burgers uit het oosten proberen te vluchten. Er zouden meer dan 50 doden zijn gevallen. Ook deze aanval wordt door de Russen ontkent. Ze hebben ook de vergunningen van Amnesty International en Human Rights Watch in Rusland ingetrokken.

Tsjechië levert wapens aan Oekraïne. Slowakije levert luchtafweergeschut.

45e dag: 9 april

Geschat wordt dat er nog 30% van de burgerbevolking aanwezig is in de dorpen en steden van het Oblast Loehansk. Volgens de Russen is er een Oekraïense munitiedepot in de Oblast Poltava vernietigd. Bewoners keren terug in het verwoeste Tsjernihiv. Ook begint het leven in Kiev weer op gang te komen. Ook bij Mykolajiv blijkt dat Russen scholen en ziekenhuizen hebben beschoten.

Sommige landen sturen weer hun Ambassadeur naar Kiev. Nederland nog niet. Boris Johnson (GB) en Karl Nehammer (AU) bezoeken Zelensky in Kiev. Johnson zegt wapensteun toe.

YouTube heeft het Russische kanaal Doema geblokkeerd. Rusland is daar boos over. De donorconferentie in Warschau heeft 10 miljard euro opgeleverd voor vluchtelingenhulp in en buiten Oekraïne.

46e dag: 10 april

Actievoerders van Greenpeace proberen Russische olietanker tegen te houden in de Antwerpse haven door zich aan een sluis vast te ketenen. De olie en gas levert de Russen veel geld op en ze spekken hiermee de oorlogskas. Volgens de Britse inlichtingendienst gebruiken de Russen ongestuurde raketten waarmee het burgerdoelen bestookt. Zelf ontkennen de Russen dat. Inwoners van Loehansk proberen opnieuw weg te komen met inzet van 9 treinen.

In Boezova bij Kiev is een massagraf gevonden, aldus persbureau Reuters. Er zouden tientallen burgers in liggen. Later blijkt het om een misverstand te gaan en zijn er slecht 2 doden gevonden.

Opnieuw lukt het 't Rode Kruis niet om Marioepol te bereiken. Ze bleven op 20 km van de stad en 1000 vluchtelingen hebben hen weten te bereiken en zijn ze vertrokken naar Zaporizja. Zo'n 2200 mannen zijn opgepakt bij de grens van Oekraïne. Zij probeerden het land te verlaten om de dienstplicht te ontlopen. Volgens de Oekraïense autoriteiten hebben de Russen radioactieve stoffen gestolen uit Tsjernobyl. Deze stoffen zijn levensgevaarlijk.

In Hanover en Frankfurt (D) zijn pro-Russische demonstraties gehouden. Er was ook een tegen-demonstratie in Hanover.

Rusland hebben het leger gereorganiseerd door aanstelling van de 60-jarige generaal Aleksandr Dvornikov. Vliegveld van Dnipro is aangevallen en verwoest. Uit Amerikaanse satellietbeelden blijkt dat er een Russisch militair convooi onderweg is naar de Donbass.

47e dag: 11 april

De wereldbank denkt dat de Oekraïense economie 45% zal krimpen. Dit komt onder andere door sluitingen van bedrijven en het deels wegvallen van de export. De schade is dan nog niet meegeteld. Die loopt in de biljoenen euro's.

Zelensky verwacht zwaardere aanvallen, vooral in de Donbass. Ook de pro-Russische seperatisten spreken van een heftiger worden van de aanvallen. Ze zouden ook de haven van Marioepol hebben ingenomen. Ook zouden er chemische wapens zijn gebruikt. De burgemeester aldaar, schat dat er 10.000 burgers zijn omgekomen. Russisch konvooi rijdt richting de Donbass. Bondskanselier Nehammer (AU) heeft Zelensky gesproken en gaat ook naar Moskou voor een gesprek met Poetin. Minister van BuZ Levrov zegt dat er geen gevechtspauze is gepland.

Het Rode Kruis meldt dat het werk voor hun medewerkers extreem gevaarlijk is. Nieuw-Zeeland stuurt een militair transportvliegtuig met personeel naar Europa om van daaruit Oekraïne te kunnen helpen bevoorraden.

Russische staatstelevisie zendt beelden uit van de Russische opmars maar verwacht dat dit langzaam zal gaan. De beelden lijken vertekend te zijn en omstandigheden worden beter voorgedaan dan ze zijn (propaganda). Rusland beweert een luchtafweersysteem te hebben vernietigd (niet bevestigd).

Italië neemt meer gas af van Algerije via pijpleiding Middellandse Zee. Er zitten 28.000 Oekraïense vluchtelingen in de opvang van de Nederlandse overheid.

48e dag: 12 april

Unicef meldt dat 2/3 van de Oekraïense kinderen op de vlucht zijn. Volgens Zelensky hebben de Russen daar waar ze zich hebben teruggetrokken Tienduizenden mijnen achtergelaten. Die moeten allemaal geruimd worden. Er zouden Iraanse wapens zijn gesmokkeld naar de Russen. Poetin ontmoet Wit-Russische president Loekasjenko op ruimtebasis Vladivostok. Volgens Poetin was het ingrijpen in Oekraïne noodzakelijk.

Japan stelt nieuwe sancties in en heeft ook de tegoeden van de dochters van Poetin bevroren. De Russen hebben met de Sandworm-hackers een digitale aanval op Oekraïens energiebedrijf proberen uit te voeren. De gesprekken tussen Rusland en Oekraïne, twee weken na Istanboel, lijken een beetje stil te liggen. De Duitse president Frank-walter Steinmeier is niet welkom bij Zelensky, vanwege omstreden Nord stream 2 gasleiding.

49e dag: 13 april

Zelensky wil de pro-Russische en gevangengenomen politicus Medvedtsjoek ruilen tegen Oekraïense krijgsgevangenen. President Biden (VS) noemt de Russische oorlogsmisdaden tegen de Oekraïense burgers genocide. President Macron (F) is liever voorzichtig met deze term. Het Kremlin noemt de uitspraak onacceptabel en onjuist.

In sommige gebieden is het voor de boeren lastig en gevaarlijk om granen in te zaaien, vanwege mijnen. De export van granen kan vrijwel niet meer via de zee en er wordt gewerkt aan railvervoer.

Volgens Rusland zouden ruim 1000 Oekraïense militairen zich bij Marioepol hebben overgegeven. Volgens de BBC zou er bij de aanval op het treinstation Kramatorsk een clusterbom zijn gebruikt. Dit is een raketbom met meerdere kleine bommen in zich. Opnieuw geen corridors voor Marioepol. Opnieuw tonen satelliet beelden de Russische troepenverplaatsingen en pantservoertuigen nabij de oostgrens van Oekraïne. De Oekraïense strijdkrachten houden nog steeds stand bij Marioepol, met name rond de Azovstal staalfabriek.

In de regio Charkov zijn er raketaanvallen geweest.

Zweden en Finland overwegen tot te treden tot de NAVO. Beide landen grenzen aan Rusland.

Zelensky vraagt de westerse landen opnieuw om wapens en munitie. Liefst ook pantservoertuigen, jachtvliegtuigen en afweergeschut. De VS gaat nog eens voor 800 miljoen dollar leveren, waaronder helikopters.

Poetin geeft aan het gas wel aan andere landen te verkopen als Europese landen het niet meer hoeven te hebben. De VN waarschuwt dat arme landen zware economische problemen zullen krijgen. Ook in Rusland kan de inflatie tot wel 23% oplopen.

De Oekraïeners zeggen het Russische oorlogsschip Moskva in brand te hebben geschoten.

50e dag: 14 april

Rusland legt nu ook sancties op. In dit geval op Amerikaanse en Canadese congresleden. Het is niet duidelijk wat de sancties inhouden. De Franse rechtse presidentskandidaat Marie le Pen wil geen verdere wapenleveranties en is bang de oorlog in te worden gezogen. Frankrijk verplaatst hun ambassade weer terug naar Kiev.

Rusland zegt de haven van Marioepol te hebben ingenomen. Oekraïne heeft een brug in het oosten vernietigd waardoor de aanvoer van Russisch materieel wordt gehinderd.

Nederland stuurt Patriotraketten naar Slowakije. Slowakije stuurt op hun beurt een voor Oekraïne meer bekend luchtafweersysteem naar Oekraïne. Nederland levert tot nu toe in totaal voor 65 miljoen aan militaire goederen.

Rusland dreigt met het plaatsen van kernraketten richting de Oostzee als Finland en Zweden bij de NAVO gaan. Litouwen vindt dat een loos dreigement omdat ze er allang zouden staan.

Het Russische vlaggenschip Moskva is gezonken aldus het Russische ministerie van defensie. De gevolgen van de oorlog zijn in 143 landen voelbaar, zegt het IMF.

51e dag: 15 april

Er zijn toch weer explosies geweest in Kiev en Cherson. Rusland waarschuwt Amerika om te stoppen met wapenleveranties. Dit deden ze in een diplomatiek verzoek.

Russische aanvallen in Oblast Loehansk zouden zijn afgeslagen. Een Oekraïense helikopter dat een Russisch grensdorp had beschoten zou zijn neergehaald. Er is bevestigd dat het Russische vlaggenschip Moskva is beschoten door Oekraïense raketten. Het Kremlin is hier zeer boos over. Experts zeggen dat het zinken van de Moskva een blamage (blunder) is. Het zou een centraal communicatie en commando punt zijn geweest van de Russen. Wat er met de bemanning is gebeurd is onbekend. Er is een herdenkings-bijeenkomst gehouden.

De UNHCR van de VN meldt dat er inmiddels 5 miljoen vluchtelingen Oekraïne hebben verlaten.

Rusland zet voor het eerst lange afstandsraketten in op Marioepol.

52e dag: 16 april

Opniew zijn Kiev, Charkov en Lviv beschoten. In Kiev zou er een fabriek voor tanks en een wapenopslag zijn geraakt. Volgens de Britse geheime dienst zouden de Russen met opzet bruggen opblazen bij hun terugtrekking in het Noorden om de bevoorrading te bemoeilijken. Ook zijn er mijnen gelegd. Volgens de gouverneur van Loehansk wordt er veel Russische materieel verzameld in het Oosten van Oekraïne om een doorbraak te kunnen forceren.

Rusland weigert de toegang van Britse Politici, waaronder premier Johnson en de minister van Buitenlandse zaken Truss.

De Oekraïeners houden nog steeds stand in een klein deel van Marioepol. Als de Russen deze militairen doden, da n.b worden de onderhandelingen stopgezet aldus Zelensky.

Opnieuw is er een Russische generaal gedood.

53e dag: 17 april (1e Paasdag)

Rusland komt met een ultimatum voor de Oekraïense troepen in Marioepol om zich over te geven. Het ultimatum verstrijkt om 12.00 uur 's middags (plaatselijke tijd). De Oekraïeners in de staalfabriek willen doorvechten. De kans bestaat dat Rusland zwaardere wapens inzet om de doorgang naar de Donbass vanuit de Krim te forceren. Later gingen de Russische bombardementen door. Van Marioepol is weinig meer over.

Drie Nederlandse konvooien zijn aangekomen in Tsjechië. Eén konvooi was betrokken bij een kop-staart aanrijding als gevolg van gladheid. 4 voertuigen gaan terug naar Nederland en worden vervangen.

In Brovaru bij Kiev is er een munitiefabriek beschoten met raketten. De EU heeft nog eens 50 miljoen Euro uitgetrokken voor humanitaire hulp. 5 miljoen daarvan is bedoeld voor Moldavië. In Borodjanka bij Kiev zijn 41 lichamen geborgen onder het puin van een ingestort appartementsgebouw.

Er zijn steeds meer Oekraïneers die terugkeren naar hun land. Eén opvarende van de Moskva heeft via zijn moeder verteld dat zeker 40 opvarenden zijn omgekomen nadat het schip was geraakt door 3 raketten, aldus de Novaja Gazeta Europe, een Russische krant die werkt vanuit Europa sinds begin april.

54e dag: 18 april (2e Paasdag)

Zelensky heeft het IMF gesproken en om 50 miljard euro steun gevraagd voor de wederopbouw. Volgens Zelensky worden er lokale politici door de Russen ontvoerd en ze zouden worden gemarteld. In Marioepol bevinden zich ook burgers op het terrein van de staalfabriek, het laatste Oekraïense bolwerk daar. De Russen proberen ook het oostelijk gelegen Cherson te bezetten. Ze richten zich nu ook op steden in de Oblast Loehansk. Hiermee is het Russische offensief in het oosten begonnen. Ook Lviv is opnieuw bestookt met raketten. Burgers proberen Marioepol te verlaten. Ze zouden ook door de Russen gedwongen worden gedeporteerd.

Oekraïne heeft de vragenlijst voor de toetreding tot de EU ingevuld.

De vredesgesprekken lijken helemaal vast te zijn gelopen. De gevangen genomen pro-Russische Victor Mevedchuk vraagt in een videoboodschap om geruild te worden tegen militairen en burgers in Marioepol.

Volgens het UNHCR van de VN zijn er inmiddels zo'n 5 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht. Ook in het land zelf zijn 7 miljoen mensen gevlucht. Eén kwart van de bevolking.

55e dag: 19 april

De aanval op de Russen op de Donbass is voor Oekraïne lastiger vanwege breed front, plus dat ze verliezen lijden. Men hoopt dat de aanvoer van Westerse wapens op tijd zal zijn. Ook deze dag weer geen corridors voor vluchtelingen. Opnieuw stelt Rusland een ultimatum voor de Oekraïense militairen in Marioepol. De Azovstal staalfabriek is zwaar gebombardeerd en nagenoeg verwoest en er zouden veel mensen onder het puin liggen. Eén staatsfuncrionaris in Loehansk roept de burgers op het gebied te verlaten.

Nederland heeft de ambassade in Lviv weer geopend. 15 Nederlandse diplomaten moeten Rusland verlaten. Griekenland neemt een Russische olietanker in beslag. De stad Kremmina in de Donbass zou volledig in Russische handen zijn. Volgens Levrov gaat Rusland geen kernwapens inzetten in Oekraïne. Er heeft een 5e gevangenenruil plaatsgevonden.

Er waren opnieuw aanvallen op Charkov. Ook Canada heeft sancties opgelegd aan de dochters van Poetin. VN chef Antonio Gutteres stelt een vierdaagse gevechtspauze voor om burgers een veilige uitweg te bieden, in verband met het Orthodoxe Paasfeest vanaf donderdag.

56e dag: 20 april

Rusland roept opnieuw de Oekraïense militairen in Marioepol op de wapens neer te leggen. Er zijn superkrachtige bommen op de staalfabriek gegooid. Er zijn geen corridors en Zelensky is bang dat er burgers naar Rusland zijn gedeporteerd. Rusland heeft de door de VN voorgestelde rustpauze afgewezen. De daar aanwezige burgers zitten in de val en kunnen niet weg. Er zal nog een poging worden gedaan.

Het Verenigd koninkrijk, de VS en Canada van Oekraïne meer wapens leveren. Dat hebben ze in een video-overleg besloten. Het internationale atoomenergie agentschap heeft gemeld dat de communicatielijn tussen Tsjernobyl en Oekraïense toezichthouder is hersteld. Voorzitter Europese Raad, Charles Michel, arriveert in Kiev. Shell trekt personeel terug uit Rusland. Nederland stuurt 200 militairen naar Roemenië.

Aan de oostgrens neemt het aantal Russische militairen toe. Noorwegen schenkt 100 luchtafweerraketten aan Oekraïne. Volgens Bloomberg wordt binnen de top van het Kremlin het besluit van Poetin om Oekraïne binnen te vallen in twijfel getrokken. Ze vinden het een catastrofale fout. Poetin heeft een testlancering laten doen met de Sarmat raket en dreigt er mee nucleaire ladingen mee te gaan afschieten. Zowel het Nederlandse Klokhuis als het Belgische jeugdjournaal gaan hun programma (deels) in het Oekraïense ondertitelen. Laatste evacuatie-treinen vertrekken uit de Donbass.

57e dag: 21 april

De president van de wereldbank, David Malpass, verwacht een wereldwijde voedselcrisis. G7 zegt 22 miljard Euro toe aan Oekraïne. Rusland zou 80% van de Oblast Loehansk in handen hebben. Ook Marioepol zou nu zijn ingenomen. De vraag is of 1000 burgers en 500 gewonde militairen de staalfabriek kunnen verlaten. Mogelijk zijn er volgens satellietbeelden massagraven in de buurt van Marioepol. Geschat wordt dat er nog 100.000 burgers in de stad zijn. Charkov is opnieuw gebombardeerd. Ca. 30% van de bevolking zou reeds zijn gevlucht.

Premiers Denemarken en Spanje in Kiev. Opnieuw was er een gevangenenruil. Zeker 500.000 Oekraïense burgers zijn sinds het begin van de oorlog in Rusland terechtgekomen. Zelensky spreekt van een deportatie en filtratiekampen.

In de buurt van Dnipro is een spoorweg beschoten en verwoest.

58e dag: 22 april

Nederland heeft nu voor 633 miljoen Euro aan Russische tegoeden bevroren. Rusland wijst het verzoek af om met het Orthodoxe Paasfeest een staakt-het-vuren te houden. De wereldbank zegt dat Oekraïne voor 60 miljard dollar schade heeft aan de infrastructuur. Het Rode Kruis gaat de Oekraïeneers helpen met prepaid betaalkaarten zodat zij levensbehoeften kunnen aanschaffen.

Zelensky is bang dat er in de Donbass een vergelijkbare nep-referendum komt zoals in 2014 in de Krim. Als Rusland dit doorzet, stopt Oekraïne met de onderhandelingen. Volgens een Russische commandant wil men heel het Zuidelijk Oekraïne onder controle krijgen om verbinding te krijgen met Transnistrië, het oostelijke deel van Moldavië, waar ook Russische militairen zitten. Een gesprek tussen Poetin en Zelensky zit er voorlopig niet in.

Nederland doet er alles aan om voor het einde van het jaar van het Russische gas af te zijn. Ziekenhuis in Lyman (Oblast Donetsk) als gevolg van artilleriebeschietingen. Amsterdam Trade Bank van de Russische oligarch Michaïl Friedman failliet verklaard.

VN-chef Antonnio Gutteres ontmoet Poetin. De Russen zouden bij Charkov een wapendepot hebben ingenomen.

59e dag: 23 april

De Russen hebben de afgelopen 24 uur geen vooruitgang geboekt aldus de VK. Ook zou Marioepol nog steeds niet helemaal zijn veroverd. Aanval op staalfabriek hervat. Corridor in Marioepol wederom mislukt.

Bombardementen in Loehansk steeds zwaarder. Verschillende landen helpen met het vastleggen van getuigenissen van oorlogsmisdaden. Odessa is wederom door raketten bestookt. Behalve militaire doelen zijn er ook woningen geraakt. Er zouden opnieuw twee Russische generaals zijn gedood.

Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder biedt zich opnieuw aan als bemiddelaar.

60e dag: 24 april

Poetin woont paasdienst bij. De patriarch (soort paus) van de Russisch orthodoxe kerk is een bondgenoot van Poetin. Ook de Oekraïeneers vieren Pasen zo goed als kan. Een nachtdienst is veelal niet mogelijk vanwege de avondklok. Russen boeken enige vooruitgang, maar stuiten op Oekraïense verzet. Het VK doneert brandweerwagens aan Oekraïne. Wederom geen corridors voor vluchtelingen Marioepol. Volgens de Financial Times zou Poetin geen interesse meer hebben om de oorlog te beëindigen. Hij wil zoveel mogelijk Oekraïense grondgebied veroveren. Volgens de ombudsvrouw Ljoedmila Denisova van Oekraïne, zou Rusland de krijgsgevangenen verkeerd behandelen. Het gaat onder meer om seksueel geweld gepleegd door Russische militairen.

61e dag: 25 april

Volgens de Britten breiden de Russen een in scène gezet referendum voor in Cherson. Ook melden zij dat de Russen nog geen doorbraak hebben weten te forceren in de Donbass in de buurt van Kramatorsk. Brand in Russisch oliedepot, 160 km van de grens af, oorzaak onduidelijk. Amerikaanse minister Blinken (Buza) en Austin (Defensie) op bezoek geweest bij Zelensky in Kiev. Nu op doorreis naar Polen. Wat er besproken is, is niet bekend gemaakt. Wel zouden er weer wapens toegezegd zijn. Oekraïne meldt aanvallen op 5 stations in midden en West Oekraïne.

Rusland wil dat er een einde komt aan de leveranties van Westerse wapens aan Oekraïne. Volgens Poetin zou het Westen Russische journalisten willen vermoorden. Hij leverde geen bewijzen bij zijn uitspraak. Greenpeace houdt Russische olietanker tegen, bestemd voor Noorwegen. Rusland zet 40 Duitse diplomaten uit. Russen vallen nog steeds staalfabriek Marioepol aan. Corridor voor vluchtelingen onmogelijk. Kiev doet een beroep op de VN. VK stuurt pantservoertuigen met luchtafweerraketten naar Oekraïne. Russische minister Buza Lavrov noemt kernoorlog een reëel gevaar.

62e dag: 26 april

Wederom een bombardement in Charkov. Stad Kreminna is gevallen. Russen rukken op naar Zaporizja. Opnieuw explosies in Moldavië, bij opstandige regio Transnistrië. Twee radiozendmasten zijn verwoest. Er zouden Russische radioprogramma's op uitgezonden zijn. Veertig landen bijeen in Duitsland voor overleg. Ministers van defensie en hoge militairen nemen zand dit overleg deel. VN chef Antonio Guterres naar Moskou voor overleg met Poetin en Lavrov. Hij maakt zich hard voor de bevrijding van de burgers uit Marioepol. Ook Erdogan en Poetin spraken elkaar telefonisch. Kiev verwijderd standbeeld van verbroedering tussen Rusland en Oekraïne. Duitslamd levert afweergeschut aan Oekraïne. Rusland blaast strategisch gelegen weg- en spoorbrug op bij Odessa. Rusland stopt met gaslevering aan Polen en Bulgarije. Het zou te maken hebben met de weigering van Polen om in Roebels te betalen. Poetin akkoord met hulp VN bij evacuatie burgers Marioepol.

63e dag, 27 april (Koningsdag)

Steeds meer EU landen leveren zwaardere wapens aan Oekraïne. Weer beschietingen in Transnistrië. Voorzitter EU commissie Von der Leyen vindt dichtdraaien gaskraan chantage. Koning Willem-Alexander stipt questie Oekraïne aan tijdens Koningsdag.

Russische troepen gaan door met aanval op staalfabriek. Russisch munitiedepot in Belgorod in brand. Oorzaak niet bekend. Poetin dreigt met snelle acties als Westerse landen zich mengen in de strijd.

Secretaris-generaal VN Guterres nu in Kiev voor overleg. Cyberaanvallen spelen belangrijke rol in de strijd, aldus Microsoft. TV-toren Kiev beschoten en beschadigd. Wederom explosies in Cherson.

64e dag, 28 april

De Britse minister Buza Truss wil vliegtuigen, tanks en andere zware wapens neer Oekraïne sturen. Volgens de VS zijn er bewijzen dat er Oekraïense militairen zijn gedood die zich wilden overgeven. Dat is een scheiding van het oorlogsrecht.

De Russen zouden de haven van Sebastopol laten bewaken door getrainde (witte) dolfijnen.

VN secretaris generaal Guterres spreekt met Zelensky in Kiev. Rusland vindt dat de Europese wapenleveranties de stabiliteit in Europa in gevaar brengen. Inmiddels worden er 48.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland opgevangen. Nederland stuurt tientallen marechaussees naar Oekraïne om te helpen met onderzoek naar oorlogsmisdaden.

Aanvallen op twee markten in Donetsk. Wederom explosies in Kiev en aanvallen op Charkov. Veel inwoners zijn gevlucht. Achterblijvers leven in angst. Ook explosies in de Russische stad Belgorod. Oekraïne zegt niet verantwoordelijk hiervoor te zijn.

65e dag, 29 april

Er zou een raket over een kerncentrale zijn gevlogen. Had deze hem hebben geraakt, dan had dat rampzalige gevolgen kunnen hebben. Zware gevechten in de Donbass maar weinig terreinwinst voor de Russen.

Nederlandse ambassade in Kiev weer open. Zweden en Finland willen zo nodig de militaire samenwerking met het Westen versterken. Ook mensen van het Nederlands Forensisch instituut helpen mee aan onderzoek naar de oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Er is maïs verscheept vanuit de haven Constante in Roemenië. Nederland koopt versneld munitie in om de voorraden aan te vullen.

Zelensky is bang dat de vredesbesprekingen stoppen. Lavrov zegt dat Rusland niet in oorlog is met de NAVO. Ook is hij van mening dat Rusland niemand met een nucleaire oorlog dreigt.

66e dag, 30 april

Volgens Lavrov zijn er meer dan een miljoen Oekraïense evacués in Rusland. Oekraïne denkt dat ding onder dwang is gebeurd. Charkov is bestookt met mortieren. Deel Russische troepen in het noordoosten van Oekraïne zou met oververmoeidheid te kampen hebben. Er zou een Oekraïense militair vliegtuig boven Russisch grondgebied hebben gevlogen en is er een olieopslag bij Zjecha beschadigd.

Russen zouden honderdduizenden tonnen aan graan hebben gestolen uit gebieden doe ze in Oekraïne hebben ingenomen. Tanker Sunny Liger ligt bij Nederland voor anker met Russische dieselolie. Havenarbeiders weigeren het te lossen. Het schip vaart onder de vlag van de Malediven en valt juridisch gezien niet onder de sancties. Oekraïne meldt gevangenenruil met Rusland. Landingsbaan vliegveld Odessa geraakt door Russische raketten. Nog steeds aanvallen op staalfabriek Marioepol.

Mei 2022

67e dag, 1 mei

Zo'n 46 burgers zouden zijn geëvacueerd uit de staalfabriek. Volgens Zelensky zijn er sinds het begin van de oorlog 23.000 Russische militairen gedood. Volgens de Britse defensie hebben de Russen een pro-Russisch gemeentebestuur aangesteld in de stad Cherson en willen ze dat daar met de roebel betaald gaat worden. Voorzitter van huis van afgevaardigden Nancy Polosi bezoekt Kiev en sprak met Zelensky.

Gebouw ministerie van defensie in Belgorod Rusland in brand. Volgens Oekraïense media zouden meerdere Russische officieren in hoofdkwartier in Izjoem bij aanval zijn gedood. Volgens Kiev weer 100 burgers (vrouwen en kinderen) geëvacueerd uit Marioepol. Ze zijn onderweg naar Zaporizja. De evacuatie gebeurt in samenwerking met de VN en het Rode Kruis.

68e dag, 2 mei

Er zou in Rusland een spoorbrug zijn opgeblazen in de Oblast Koersk, mogelijk door sabotage. Oekraïne zou Russische spionnen hebben opgepakt. 5 Nederlandse brandweerauto's onderweg naar Oekraïne. Schenking via bevriende brandweerlieden IJsselmuiden.

Lavrov heeft zich de woede van Israël op de hals gehaald door zijn uitspraak "Hitler had ook Joods bloed, geloof ik".

Fins energiebedrijf bestelt Russische kernreactor af. Volgens de Britten heeft het Russische leger flink aan kracht moeten inboeten. Er beginnen binnen de EU wat onenigheden te ontstaan over het boycotten van Russische olie. Het heeft vooral te maken met afhankelijkheid ervan door landen als Hongarije en Italië. Ook zouden sommige landen toch in Roebels willen betalen.

Rusland is niet welkom op EK vrouwenvoetbal. Ongeveer 100 Oekraïense burgers uit Marioepol onderweg naar Zaporizja, maar worden opgehouden. Weer aanval op Odessa. Zelensky geeft aan dat de uitspraak van Lavrov over dat Hitler Joods bloed zou hebben een teken is dat ze de historie van WO2 niet goed geleerd hebben of zijn vergeten.

69e dag: 3 mei

Internetverkeer in Cherson loopt nu via Rusland. Dat betekent ook dat er de door Rusland opgelegde beperkingen (censuur) gelden. VK trekt nog eens 350 euro uit voor Oekraïne. Ruim een miljoen Oekraïense burgers zijn naar Rusland gebracht (gedeporteerd).

Volgens Zelensky zijn er zeker 220 kinderen sinds het begin van de oorlog gedood. Meer dan 1570 onderwijsinstellingen zijn beschadigd of zelfs vernietigd. Er is weer een raketaanval geweest op Odessa. Het zou gaan om een verdeelcentrum van militaire middelen. De ruzie tussen Rusland en Israël loopt verder op. Het Russische ministerie zou hebben gezegd dat Israël steun verleent aan Neonazi's in Oekraïne. Volgens de Oekraïense veiligheidsdienst zou Poetin Hongarije op de hoogte hebben gesteld van de aanstaande invasie. Ook zou Hongarije een stuk grondgebied zijn beloofd als het Oekraïne is ingenomen.

Er heeft een grote brand gewoed in een magazijn in West Moskou. Poetin heeft een bevel ondertekend om tegensancties te kunnen nemen. De Britse premier Boris Johnson heeft het Oekraïense parlement toegesproken. De eerste evacués uit de staalfabriek in Marioepol zijn in Zaporizja gearriveerd. Er zouden daar nog zo'n 200 burgers vastzitten. Ook in de stad zelf zouden nog 100.000 burgers vastzitten. Macron (F) heeft weer met Poetin gesproken. Er zijn weer luchtaanvallen geweest in Lviv. De stroomvoorziening is veer een deel platgelegd. Ook zijn er zeker zes stations beschoten in Oekraïne en behoorlijk beschadigd.

70e dag, 4 mei (dodenherdenking)

Russen hebben eenderde van de graanvoorraden in de bezette gebieden gestolen. Russen zetten zwaar in om de Oekraïeners in de Donbass te omsingelen. De EU commissie wil nog dit jaar stoppen met de import van Russische olie. 4 landen willen uitstel. Grote militaire oefening in Belarus. De EU wil de patriarch Youssef Kirill op de sanctielijst zetten. Deze Russische kerkvorst (soort paus) keurt de acties van het Kremlin (tegen geld) goed. Kirill is steenrijk. Rusland wil op 9 mei in Marioepol een parade houden. Dit is de dag van de overwinning van Rusland op nazi-Duitsland. Ze zijn begonnen met puinruimen en het weghalen van lichamen. Mogelijk dat op die dag Rusland aan Oekraïne de oorlog zal verklaren. Zelensky vindt dat Poetin zelf aan de onderhandelingstafel moet komen.

Bij de Nederlandse nationale herdenking wordt ook stilgestaan bij wat er in Oekraïne gebeurd.

71e dag, 5 mei

Zelensky heeft overleg gehad met Israëlische premier Bennett, o.a. over de uitspraak van Lavrov. Als Finland en Zweden bij de NAVO gaan, zal Amerika voor ze garant staan in de aanlooptijd dat de NAVO lidstaten een beslissing nemen. Op zich geldt artikel 5 dan nog niet.

De Amerikaanse inlichtingendienst heeft Oekraïne geholpen bij het lokaliseren van Russische generaals. Die maken gebruik van verplaatsbare commando centra, maar ze ouden ook open communicatielijnen hebben gebruikt die makkelijk af te luisteren zijn. Er zijn weer beschietingen geweest in Loehansk.

President Loekasjenko van Belarus vindt de oorlog wel erg lang duren. De Denen zijn door Zelensky toegesproken op hun bevrijdingsdag. Oekraïense pro-Russische blogger in Spanje opgepakt op verdenking van landverraad. Op Fiji is een superjacht van een Russische oligarch in beslag genomen. President van Duitsland Frank-walter Steinmeier heeft telefonisch onderhoud gehad met Zelensky. Tijdens een donorconferentie is er 6,2 miljard euro opgehaald voor Oekraïne dat verdeeld zal worden vis de VN.

Veel rijke Russen verhuizen naar Dubai. Ze betalen in cryptovaluta. Poetin zou excuses hebben aangeboden aan Israël. Er is een VN convooi onderweg naar de staalfabriek in de hoop burgers te kunnen evacueren.

72e en 73 dag, 6 en 7 mei

Reddingsoperaties VN in Marioepol. Alle vrouwen, kinderen en ouderen die er nog waren zpuden zijn gered. Nu ook vriendin Poetin op sanctielijst. Volgens Shell is het Russische gas niet zomaar te vervangen. Het gas zal zeker duurde worden. Aanval op staalfabriek gaat door. De voorgenomen olie sanctie van de EU is lastig voor Hongarije. Zij zijn voor 96% afhankelijk van de Russische olie. Britse inlichtingendienst biedt tegenwicht aan Russische informatievoorziening die vaak vertekend is. Ze melden ook dat de oorlog een flinke deuk in de Russische defensie heeft geslagen. Duitsland levert net als Nederland pantserhouwitsers. Oekraïense militairen worden ervoor opgeleid.

Seperatisten vervangen Oekraïense/Engelse naambordje voor Russische in bezette gebieden. Slechte voorzieningen voor mensen die naar Russische gebieden zijn gedeporteerd. Opnieuw is er een Russisch marineschip (fregat Admiraal Makarov) getroffen. Ook is er een lamdingsvaartuig geraakt. Italië neemt jacht van Poetin in beslag.

Extra Amerikaanse steun. Effect steun westerse wereld lijkt groot aldus minister Blinken van Buitenlandse zaken. Volgens Zelensky kan er alleen een vredesakkoord komen als Rusland zich terugtrekt (tot situatie voor 27 februari). 9 mei lijkt een cruciale dag te zijn voor de Russen. Oekraïense leger dring de Russen rond Charkov terug. Ze treffen veel verwoestingen aan in de voorsteden. Odessa opnieuw door enkele raketten geraakt.

74e dag, 8 mei

Door de oorlog wordt ook veel historisch erfgoed vernietigd. Ook is er een school in Loehansk vernietigd, met ca. 60 doden. Later werd ook een raffinaderij geraakt met granaten. Militairen in Azov staalfabriek in Marioepol vechten tot het bittere einde.

Amerikaanse first lady bezoekt onverwachts vrouw Zelensky. Canadese premier Trudeau bezoekt Irpin. Ambassade Canada in Kiev heropend. Tientallen Russen protesteren in Denhaag tegen Poetin. Bussen met laatste evacués uit de staalfabriek in Zaporizja aangekomen. G7 leiders spreken steun aan Oekraïne uit en veroordelen Rusland.

75e dag, 9 mei

VK legt Rusland nieuwe sancties op. Volgens hen zijn de Russen door hun precisiewapens heen. Hierdoor zullen ze op oudere systemen gaan terugvallen. Deze raketten zouden makkelijker te onderscheppen zijn. Rusland viert de dag van de overwinning op nazi-Duitsland. Poetin roemt de heldendaden aan het front van toen. Meteen stapt hij over op de Oekraïense situatie, waarbij hij stelt dat de NAVO de landen om Rusland heen heeft geallieerd en daarom een clash onvermijdelijk was. Hij beloofd de families van de omgekomen militairen te zullen helpen. Hij ziet het westen als de opvolger van Hitler. Zelensky zegt dat hij voor een nieuwe overwinning vecht. Volgens de Britse minister van defensie herhaalt Poetin de fouten van de vorige eeuw. De Russische programma pagina is gehackt en toont een andere tekst over de leugens van het Kremlin. De Russische Ambassadeur in Polen besmeurd met rode verf bij bloemlegging. Hij zou ook voor fascist zijn uitgescholden.

Staalfabriek opnieuw bestormd. Zelensky wil einde aan blokkade van de havens, vanwege graanexport. Minister van buitenlandse zaken Hoekstra wil slagkracht EU vergroten. President Biden (VS) tekent wet die wapenleveranties aan Oekraïne versnelt.

76e dag, 10 mei

President Biden maakt zich zorgen, omdat Poetin geen uitweg meer ziet. Poetin zou zich voorbereiden op een langdurig conflict in de Donbass. Een kat in het bouw maakt immers rare sprongen. Wederom raketbeschietingen in Odessa. Ook aanval op Mykolajiv. Oekraïne heeft zeker 15 aanvallen weten af te weren. Japan kondigt nieuwe sancties aan. Oekraïense economie is hard gekrompen (zeker 30%). Volgens het Oekraïense leger zouden er 26.000 Russische militairen zijn gedood. Minister van buitenlandse zaken Hoekstra bezoekt samen met Duitse minister Buza Annalena Baerbock president Zelensky. Er zijn meer dan 8 miljoen mensen gevlucht binnen Oekraïne. Volgens de VN zijn er inmiddels 3381 burgers in Oekraïne gedood. De eerste president van onafhankelijke Oekraïne op 88 jarige leeftijd overleden.

77e dag, 11 mei

Aanval op Zaporizja. VN chef Antonio Guterres in Moldavië. Amerikaanse huis van afgevaardigden keurt steunpakket van 40 miljard dollar goed. Deel van doorvoer van Russisch gas naar Europa door Oekraïne gestopt.

In Oekraïne zijn zeker 5 miljoen banen verloren gegaan. Pro-Russische seperatisten willen annexatie van Cherson. Auto verkoop in Rusland met bijna 80% gedaald. Echtgenoten van Azov militairen vragen paus om hulp. Oekraïne wil gevangenenruil met gewonde Azov militairen. Finnen voorbereid op mogelijke Russische agressie als ze lid worden van de NAVO. 31 energiebedrijven op sanctielijst van Rusland.

78e en 79e dag, 12 en 13 mei

President Rutte spreekt Oekraïense parlement toe. Wordt louw ontvangen. Human Right Watch wil dat Rusland stopt met zogeheten clusterbommen. "Beeldenstorm" in Oekraïne. Pro-Russische standbeelden worden weggehaald of op sommige plaatsen juist weer teruggezet. Ook zijn er veel beelden vernield. Oekraïne herovert plaatsen boven Charkov. Ook leiders Finland en Zweden zijn het eens met lidmaatschap voor NAVO. Het Kremlin ziet het als een bedreiging voor de Russen. Shell verkoopt zijn tankstations in Rusland aan het Russische Lukoil. Volgens de VN zijn er 1000 burgerdoden gevallen rond Kiev. Er is een eerste Russische militair voor het gerecht vanwege oorlogsmisdaden. Hij wordt beschuldigd van moord en wordt bijgestaan door een Oekraïense advocaat. VN mensenrechtenraad wil onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne. Inkomsten Russische olie met 50% gestegen ondanks boycot. Het heeft te maken met de stijgende wereldmarkt prijzen en China en India blijven kopen. Oekraïne zou opnieuw een Russisch schip hebben beschadigd. Ontsnapte Pussy-Riot artiest vindt dat Rusland gedenazificeerd moet worden en de Poetin kliek aangeklaagd. Volgens haar mort het volk wel, maar is het bang. Op het verspreiden van foto's van Boetsja zou 10 jaar staan. Steunpakket VS van 40 miljard dollar gaat nog niet door. Senator wil eerst dat er een toezichthouder komt. Volgens de Britse inlichtingendienst staan de Russische commandanten onder zeer grote druk. Oversteek Russische troepen rivier volledig mislukt. Wegvallen Russisch gas kost de EU jaarlijks 195 miljard olie. Moet opgevangen worden door bezuinigingen. Volgens Zelensky heeft Rusland een strategische nederlaag geleden, maar willen ze het alleen niet toegeven. Turkse president Erdogan weinig positief over toetreding Zweden en Finland tot de NAVO. Russische radiozender krijgt opnieuw boete opgelegd. Het zou volgens de Russische autoriteiten niet de juiste informatie doorgeven. Hoofd Oekraïense militairen inlichtingendienst verwacht dat oorlog voor einde van het jaar is afgelopen. Dit komt vooral door slechte organisatie van Russische leger. Rusland stopt stroomleveranties aan Finland. Ministers van defensie VS en Rusland spreken elkaar voor het eerst (telefonisch) sinds begin oorlog.

80e en 81e dag, 14 en 15 mei

Pro-Russisch bestuur Cherson wil in Russische federatie. Minder Oekraïense vluchtelingen naar Duitsland. Oekraïense band in finale Songfestival. NAVO ministers bij elkaar. Zweden en Finland ook aanwezig. Stroomleveranties aan Finland vanuit Rusland gestopt. Finland hoopt dit jaar nog onafhankelijk te zijn van Russische stroom. Volgens Oekraïne zijn er honderden gesneuvelde Russische militairen op het slagveld achtergebleven bij Kiev. Ministers G7 willen economische druk op Rusland opvoeren. Russen trekken zich terug uit Charkov. Russische Militaire oefeningen bij Kaliningrad. Finse president belt met Poetin. Uit onderzoek van CNN blijkt dat Russische generaal opdracht heeft gegeven tot gebruik van de verboden clusterbommen. Amerikaanse staatsdelegatie bezoekt Kiev en Zelensky. Zeker 600 gewonde militairen vast in Azov fabriek. Geen medische middelen aanwezig. Rusland weigert evacuatie. Oekraïne begint tegenoffensief bij Izjoem. Oekraïne wint Songfestival. Groot konvooi vanuit Marioepol komt aan in Zaporizja. Volgens de Britten heeft de bezetting van de Donbass zijn zogeheten momentum verloren. Russen lopen ver achter op schema. Rusland zou een derde van zijn grondtroepen hebben verloren. Vier raketten neergekomen in West-Oekraïne. Azovfabriek bestookt met fosforbommen. Finland gaat NAVO-lidmaatschap aanvragen. Italië hield hackersaanvallen tegen tijdens Songfestival. Zweedse regeringspartij ook voor NAVO-lidmaatschap.

82e dag, 16 mei

Oekraïense troepen bereiken grens Rusland in tegenoffensief. Oekraïens postbedrijf wil postzegel winnaars Songfestival uitbrengen. Grote NAVO - oefening in Estland. Ook Finland en Zweden doen mee. Belarus zendt meer troepen naar grens Oekraïne. Autofabrikant Renault trekt zich volledig terug uit Rusland. Rusland noemt NAVO lidmaatschap Finland en Zweden een zwaarwegende fout. Mc Donald's doet Russische vestigingen in de verkoop. Ook Zweden gaat NAVO lidmaatschap aanvragen. Volgens poetin is dit geen bedreiging. Zweedse en Finse diplomaten naar Turkije voor overleg, omdat Turkije geen voorstander is van de toetreding. Er is een akkoord om de gewonde militairen uit de Azovfabriek te evacueren. Hierbij is er sprake van gevangenenruil.

Rutte op bezoek in Bulgarije.

83e dag, 17 mei

Er zijn explosies in Lviv geweest. Het gaat hierbij om een trainingscentrum en een spoorweg. Burgemeester van Kiev raad weggetrokken inwoners nog weg te blijven. Het in gevaar komen van de voedsel voorziening dreigt voor Afrika, waarbij kinderen ondervoed kunnen raken, aldus Unicef. Hernieuwde Russische aanvallen in de Donbass. Polen gaat Oekraïne helpen met graanexport. Dit gebeurd via de Poolse havens aan de Oostzee. Het transport over de weg en het spoor levert nog wel problemen op. Het hoofd van het grootse hulpnetwerk IFRC, Francesco Rocca, wijst op de verschillen tussen Oekraïense vluchtelingen en die uit andere oorlogsgebieden. Daar zou geen verschil in mogen bestaan.

Zware gevechten bij Izjoem. Een Russische kolonel buiten dienst voorziet problemen voor de Russen. Men heeft de kracht en inzet van de Oekraïense militairen onderschat. Forensisch team van de Nederlandse marechaussee naar Kiev voor onderzoeken naar oorlogsmisdaden voor het Internationaal Strafhof in Denhaag. Militairen uit Azov staalfabriek die gevangen zijn genomen door de Russen, zijn afgevoerd naar een voormalige strafkolonie. Daar zouden ook burgers uit Marioepol worden vastgehouden.

84e en 85e dag, 18 en 19 mei

Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen zegt dat er meer financiële steun voor Oekraïne nodig is. Ook de Europese commissie en Japan komen met extra steun. Executies en martelingen van burgers door Russische militairen. Finland en Zweden hebben aanvraag lidmaatschap NAVO ingediend. Ze schaffen ook gezamenlijk wapens aan. Nog niet alle militairen Azov staalfabriek geëvacueerd. Russen zien ze als terroristen en zal ze als zodanig berechten. Ruim 1700 Oekraïense militairen zouden zich hebben overgegeven. Hun lot is onduidelijk.

Eerste strafproces in Kiev tegen Russische militair wegens oorlogsmisdaden. De 21 jarige militair heeft schuld bekend. Eis is levenslang. Erdogan wil geen toedtreding van Zweden en Finland, mits uitlevering Koerdische terroristen PKK en YPG. Ook Amerikanen in gesprek met Turkije. NAVO-chef Stoltenberg denkt bezwaren Turkije weg te kunnen nemen. Rusland zet Franse, Italiaanse en Spaanse diplomaten het land uit. EU wil voor 2027 van Russisch gas af. 1288 lichamen burgers gevonden rond Kiev. Loehansk zonder stroom door Russische aanvallen. Mensen die in metro Charkov hebben geschuild, moeten ander onderdak krijgen. Eigen woning vaak verwoest. Daarna kan metro weer gaan rijden. Duitsland levert tanks aan Tsjechië. Russische tak Google van plan faillissement aan te vragen. Zelensky wil staat van beleg verlengen. VS heropent ambassade in Kiev. Duitsland vindt dat Rusland de graanblokkade gebruikt als oorlogsmiddel. Er dreigt hongersnood in de Afrikaanse en Aziatische landen. Volgens VN chef Antonio Guterres kan dit nog jaren gaan duren. Bijna 60.000 Oekraïeners hebben zich tot nu toe in Nederland ingeschreven. Noord-Brabantse jachtenbouwer verbreekt banden met Rusland. Russen blijven steden en dorpen asnvallen vanuit Donetsk. Volgens de VN kan 90% van de Oekraïense bevolking onder de armoedegrens terechtgekomen als oorlog voortduurt. Hoge officieren VS en Rusland hebben telefonisch contact met elkaar. Inhoud gesprekken is geheim. EU wil Russische tegoeden gebruiken voor wederopbouw Oekraïne.

86e, 87e en 88 dag, 20, 21 en 22 mei

Alle militairen uit de Azovfabriek zouden zich inmiddels hebben overgegeven. Ze zijn overgebracht naar een voormalig Russisch strafkamp. Families zijn bezorgd. Geen Russisch gas meer naar Finland. Rusland heeft een tekort aan verkennings drones. Britten willen wapens sturen naar Moldavië. Biden ondertekent Amerikaanse steunpakket. Portugese minister bezoekt Zelensky in Kiev. Finse en Zweedse leiders plus VN baas Stoltenberg spreken telefonisch met Erdogan. Russen vernietigen stad Sjevjerodonetsk in Loehansk. Troepen uit Marioepol zijn naar de Donbass doorgetrokken. Oekraïense ambassadeur in Polen wil EU geld voor dat land, vanwege de vele vluchtelingen dat het opvangt. Russische minister van transport zegt dat de sancties een zware wissel trekken op het land. Er zouden vooral logistieke problemen zijn. Vredesonderhandelingen verlopen stroef. Rusland zou wel bereid zijn tot nieuwe gesprekken. Staakt het vuren zit er voorlopig niet in. Poolse president naar Kiev. Vice-voorzitter van de EU Timmermans denkt dat de Russische gaskraan naar Italië en Duitsland (nog) niet dicht gaat. Het zou nog een van de weinige inkomsten bronnen zijn voor Poetin. Staat van beleg in Oekraïne met 90 dagen verlengd. Dit geeft het leger meer rechten. Door Russen aangestelde burgemeester van Enerhodar gewond geraakt bij explosie. Oorzaak onbekend. Rusland bouwt aan 50 intercontinentale raketten die kernkoppen kunnen dragen.

89e dag, 23 mei

Volgens cijfers van de VN zijn er wereldwijd 100 miljoen mensen op de vlucht, waarvan 6 miljoen Oekraïneers. Poetin ontmoet Wit-Russische president Loekasjenko. Rusland heeft 15.000 soldaten verloren. Dat is meer dan in de 10 jaar dat Rusland in Afganistan zat. In de regio Loehansk wordt hard gevochten. Ook aan Oekraïense zijde vallen veel doden. Polen gaat gascontract met Rusland opzeggen. Bij de plaats Severodonetsk past Rusland de tactiek van de verschroeide aarde toe. De plaats telde voor de oorlog 100.000 inwoners. 2500 Gevangen genomen Avozstal-militairen berecht in Donetsk. Wellicht volgt er een gevangenenruil. Zelensky spreekt forum Wereld Economie toe en vraagt om volledige sancties, waaronder een olie-embargo. Berechte Russische militair krijgt levenslang. Naast hem volgen er al 48 andere rechtszaken. Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) is bezorgd over de langetermijnsgevolgen van de oorlog. Inmiddels zijn er 60.000 Oekraïneers in Nederland opgevangen. Hoge Russische VN diplomaat schaamt zich voor zijn land en stapt op. Hij laakt handelen van Lavrov. Die zegt de banden met China aan te willen halen. Ook Starbucks zegt Rusland te gaan verlaten. VN vraagt miljardairs een bijdrage te leveren aan het wereldvoedselprogramma.

90e en 91e dag, 24 en 25 mei

Zelensky wil meer druk op Rusland om een gevangenenruil mogelijk te maken. Oekraïne heeft nog steeds controle over front bij Severodonetsk. Levrov heeft aangegeven dat Rusland (economisch) zich meer op China zal gaan richten. Microsoft gaat helpen met het documenteren van oorlogsmisdaden in Oekraïne. De Russische oppositieleider Navalny die vast zit, heeft gezegd dat Poetin een gek is die een domme oorlog, gebaseerd op leugens, is begonnen. Metro in Charkov gaat weer rijden. Schuilen op stations gaat niet meer. De Russen zouden de 'speciale operatie' vertragen om humanitaire doorgangen mogelijk te maken. Hongaarse premier Victor Orbán roept opnieuw de noodtoestand uit voor zijn land. Dit geeft hem onbeperkte macht. Russische oud-generaal die als piloot vloog neergeschoten in zijn SU-25 aanvalsvliegtuig. Zaporizja wederom met raketten bestookt. Er zou een winkelcentrum en een vliegtuigmotoren fabriek zijn geraakt. Rusland zou bereid zijn voedseltransporten in de Zwarte Zee door te laten. Litouwen stuurt 20 M113 pantservoertuigen naar Oekraïne. Rusland schrapt maximumleeftijd van 40 jaar voor aanmelden leger. In Severodonetsk wordt er zwaar gevochten. Gesprek tussen Turkije en Zeden en Finland verloopt moeizaam.

92e - 94e dag, 26 - 28 mei

8000 Oekraïense krijgsgevangenen in seperatisten regio Donbass. Rusland beschiet meer dan 40 steden. 150 mensen in Lysytsjansk in massagraf begraven. Harde strijd om laatste steden in Loehansk. Russen hebben 95% van regio Loehansk in handen. Pro-Russische seperatisten zeggen Volledige controle te hebben over Lyman. Rusland wint langzaam terrein in de Donbass. Veel burgerdoden in de aangevallen steden. Rusland probeert Zwarte Zee militair en economisch onder controle te krijgen. Ze houden export Oekraïense graan bijvoorbeeld tegen. Er bevinden zich 10.000 Russische militairen in regio Loehansk. Britse en Amerikaanse vrijwilligers vallen Russische tank aan. Opnieuw afsplitsing Oekraïense kerk van Rusland. Severodonetsk houdt voor alsnog stand. Rusland gebruikt wereldvoedselcrisis als dwangmiddel om van sancties af te

komen. Rusland test opnieuw supersonische Zircon-raket vanaf een schip.

95-100e dag, 29 mei - 3 juni

Severodonetsk nog steeds zwaar onder vuur. Tegenoffensief van Oekraïne bij Cherson. Gazprom levert in zomer geen gas aan Nederland. EU leiders eens over akkoord olieboycot. Severodonetsk grotendeels in Russische handen. Veel burgerslachtoffers. Russen rukken ook op naar Kramatorsk. Burgers schuilen in kunstmestfabriek Severodonetsk. Rusland niet blij met Amerikaanse raketlancering aan Oekraïne. Zelensky: Rusland bezet 20% Oekraïense grondgebied. Regio Donetsk telt nog maar 340.000 inwoners (was 1.67 miljoen). Graanexport is onmogelijk voor Oekraïne. 20.000.000.000 kilo ligt te wachten. Alles moet via het spoor. Oekraïense troepen zouden bij Cherson terreinwinst boeken. Dronkenschap en gebrek aan moreel bij Russische militairen. Leider Afrikaanse Unie praat met Poetin over voedseltekorten.

Korte update 1 - 7 juli

Na een betrekkelijke 'rustige' periode is er voornamelijk activiteit aan het front in de Donbass. Winkelcentra worden aangevallen zoals in Krementsjoek. Rusland wil Cherson en Zaporizja bij Rusland voegen. Na zes weken zware gevechten behaalden de Russen een symbolische overwinning. Een van de twee provincies waar de oostelijke Donbas-regio uit bestaat, Luhansk, is zo goed als helemaal in Russische handen. De Russen zouden nog steeds graanvoorraden plunderen. Op 23 juni wordt Oekraïne kandidaat lid van de EU. EU-leiders stemmen in met kandidaat-lidmaatschap Oekraïne en Moldavië. De corruptie in Oekraïne zal wel bestreden moeten worden.

Vanuit Pokrovsk, niet ver van Donetsk, vertrok een trein richting Dnipro en daarna naar steden verder westelijk in Oekraïne. Onder de 300 passagiers waren ook mensen uit plaatsen direct naast Severodonetsk. Die stad werd op 25 juni door Oekraïne opgegeven. op 28 juni wordt de burgemeester van Cherson ontvoerd door de Russen. Op 28 juni gaat Turkije akkoord met toetreding Finland en Zweden tot NAVO. Poetin sluit spanningen met Zweden en Finland niet uit. De G7 eindigt op 28 juni eensgezind tegen Rusland, meer geld voor Oekraïne en losse eindjes. Slovjansk is het doelwit van zware artilleriebeschietingen door de Russische troepen in Oost-Oekraïne. De stad in de regio Donetsk is zwaar getroffen. Er is elders veel werk aan het opruimen van Russische mijnen. In feite komt Oekraïne artelerie-wapens te kort om de Russen goed te kunnen bestrijden. Ze zijn wel veel beter georganiseerd. Letland voert de dienstplicht in.

Korte Update 8 aug 2022

Op 2 juli omsingelden pro-Russische troepen de stad Lysytsjansk en dringen ze het centrum van de stad binnen. Op 3 juli werd bekend dat het Oekraïense leger Lysytsjansk verlaten had en dat het Russische leger de stad had ingenomen. Hiermee verloor Oekraïne de controle over de laatste grote stad in de oblast Loehansk, waardoor de oblast nu volledig in handen was van de pro-Russische, separatistische volksrepubliek Loegansk.

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. 7 juli stemde een overgrote Kamermeerderheid in met de goedkeuringswet. Poetin dreigt dat ze nog maar net begonnen zijn. Waarde van de Euro daalt. Rutte bezoekt Kiev op 11 juli. Letland voert dienstplicht in. Zelensky ontslaat 5 ambassadeurs. G20 topoverleg over graanleveranties door Oekraïne en blokkades van Rusland. Lavrov verlaat voortijdig het overleg. Sinds invasie willen steeds meer beroepsmilitairen het Russische leger uit. De VS denkt dat Rusland geen diplomatieke oplossing voor de oorlog in Oekraïne wil. Overleg in Iran om graanleveranties. Raisi, Poetin en Erdogan zijn aanwezig. Oekraïne bestookt op 12 juli Russisch wapendepot in Cherson. Tijdelijke gevechtspauze van 10 dagen stopt op 16 juli. Rusland wil zich in 2024 terugtrekken uit ISS ruimteproject. Nog steeds dreigende gasafsluitingen door Rusland. Bombardementen op burgerdoelen nemen weer toe. Strategische brug bij Cherson bestookt door Oekraïense raketten. Oelraïne bereid zich voor op tegenoffensief bij Cherson. 24 juli Russische raketaanval op havenstad Odessa. Gasprom staakt gaslevering aan Letland. Tientallen Oekraïense veiligheidsmedewerkers zouden corrupt zijn en samenwerken met de Russen. Rusland versterkt de posities in het Zuiden van de Donbas. Op 22 juli komt er een graandeal. De eerste graanschepen kunnen 29 juli vertrekken. Russen naderen 21 juli grote energiecentrale in Donetsk. 29 juli worden elektriciteitskabels kerncentrale Zaporizja geraakt. Turkije betaald Russisch gas deels in Roebels. 24 juli opnieuw Russische raketten op Odessa en Mykolajiv kort na graandeal. Oekraïeners moeten de Donbas verlaten (31 juli). Russen nemen op 28 juli grote energiecentrale (kolen) in. 29 juli Krijgsgevangenen gedood door raketaanval op kamp in Donetsk.

TOP

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tijdlijn_van_de_Russische_invasie_van_Oekraïne_in_2022&oldid=834202"