Aleksandr Loekasjenko

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aleksandr Loekasjenko

Aleksandr Grigorjevitsj Loekasjenko (Kopys, 30 augustus 1954) is een Wit-Russisch politicus. Loekasjenko is sinds 1994 de president van zijn land. In veel westerse landen wordt hij als de laatste dictator van Europa gezien. Loekasjenko staat er namelijk om bekend dat de mensenrechten worden geschonden en zijn land erg gesloten is tegenover de rest van Europa. Veel Europese landen en de Verenigde Staten hebben daarom sancties tegen Wit-Rusland.

Loekasjenko is voorstander van de vroegere Sovjet-Unie. In het referendum over de Wit-Russische onafhankelijkheid stemde hij dan ook tegen. Tegenwoordig zoekt hij veel steun bij Rusland en heeft meerdere malen gepleit door de oprichting van de Euraziatische Unie. Ook was tegen de Amerikaanse inval in Irak. Hij zou Saddam Hoessein hebben geholpen aan een Wit-Russisch paspoort in een poging om hem naar Wit-Rusland te laten vluchten. De Amerikaanse president George W. Bush noemde hem daarom een dictator.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aleksandr_Loekasjenko&oldid=685659"