Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Portaal:Gouden Eeuw

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Portaal Gouden Eeuw.png

Portaal
 
 
Gewenste artikelen
 
 
Inschrijving
 
 
Galerij
 

Welkom

Welkom op het Gouden Eeuwportaal, wat onderdeel is van het Geschiedenisportaal. Hier vindt je echt alles over de Gouden Eeuw. Wil jij meehelpen met het schrijven van artikelen over de Gouden Eeuw, neem dan een kijkje op onze projectpagina. Hier staan alle artikelen nog verbeterd of gemaakt moeten worden. Kijk ook even rond op dit portaal en leer meer over de Gouden Eeuw. Veel leesplezier!

Gouden Eeuw

De Gouden Eeuw is een periode waarin het erg goed gaat met Nederland. Nederland heet in die tijd het Republiek der 7 verenigde Nederlanden. Er is geen oorlog in Nederland, maar wel in België. Amsterdam werd in die tijd gezien als het centrum van de wereld. Het was een grote havenstad met veel pakhuizen. Veel rijke mensen hadden een huis in het centrum van een grote stad. Meestal lag dit huis aan een gracht of een winkelstraat. Dit zijn tegenwoordig de Grachtenpanden. In Amsterdam kwam er in die tijd ook een nieuw stadhuis die de uitstraling moeten geven van Amsterdam in die tijd, het Paleis op de Dam. Nederland werd in die tijd bestuurt door een stadhouder. De eerste stadhouder was de zoon van Willem van oranje, Maurits van Oranje. Later zouden de Oranjes nog een hele tijd regeren over Nederland. Tegenwoordig is dit het koningshuis van Nederland, Oranje-Nassau. In België was er een andere belangrijke havenstad Antwerpen. Toch gingen de meeste schepen naar Amsterdam, omdat België in een oorlog zat tegen Spanje en omdat de Nederlanders de Schelde hadden afgesloten. Uit de Gouden Eeuw komen hele bekende schilder. Denk maar aan Johannes Vermeer en Jan Steen. Ook 's werelds bekendste schilder komt uit de Gouden Eeuw Rembrandt van Rijn. In de Gouden Eeuw was hij helemaal niet zo bekend als hij nu is. Hij is tegenwoordig bekend om zijn schilderij de Nachtwacht, in die tijd vonden ze het een vreselijk schilderij en werd het opgerold en op de zolder van het Paleis op de Dam bewaard. Later werd het gevonden en nu hangt het in het Rijksmuseum. Veel mensen lieten schilderijen maken. In de Middeleeuwen hadden mensen vaak alleen schilderijen en beelden die te maken hebben met het christendom. Nu wilde mensen schilderijen van landschappen, stillevens, mensen en zelfportretten. In Nederland mocht je in die tijd je eigen geloof, cultuur en taal hebben. Alleen was het toen vreemd om het te laten zien. Nederland werd erg rijk door de Nederlandse Koloniën. De VOC voerde handel met Oost-Indië. Zo kwam Nederland aan Specerijen. De WIC voerde handel met West-Indië. In Afrika ruilde munitie om voor slaven. Deze werden verkocht in het Caribisch gebied. Hier werden het slaven die moesten werken op plantages. De producten gingen naar Nederland en werden daar verkocht. Nederland handelde ook met andere landen. Uit de Gouden Eeuw kwamen ook een paar echte zeehelden, zoals Michiel Ruyter. Lees verder

Volgend Portaal

Het Volgende portaal is het Franse Tijdportaal. Hier vindt je alles over de Franse revolutie, de koningen van Frankrijk en nog veel meer. Ga verder met de tijdreis en neem een kijkje op het portaal. Veel plezier verder.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Gouden_Eeuw&oldid=414362"