De Nachtwacht

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De Nachtwacht

De Nachtwacht is een beroemd schilderij dat geschilderd is door Rembrandt van Rijn, het is het beroemdste schilderij van Nederland. De volledige naam van het schilderij is "De compagnie van Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren." Het schilderij heeft alleen zo lang in het donker moeten staan wachten, dat het helemaal donker is geworden. Het hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het schilderij 363 x 437 cm en een olieverfschilderij. Het schilderij is gemaakt in 1642. Er is ook een stuk van het schilderij afgesneden omdat het niet op de muur paste. In de Tweede Wereldoorlog is het schilderij opgerold en naar een veilige plek gebracht. Rembrandt staat zelf ook op het schilderij hij staat namelijk een beetje links in het midden van boven tussen een man met een hoed en met een helm, je ziet daar een oog dat is zijn oog.

Rembrandt van Rijn heeft 3 jaar aan De Nachtwacht gewerkt, namelijk van 1639 tot 1642.

Rembrandt van Rijn

Rembrandt van Rijn schildert de mensen zoals hij ze ziet. Ook al zijn ze niet zo mooi. Dat is nieuw. Andere schilders maakten de mensen graag een beetje mooier.

De waarde van het schilderij

De waarde van het schilderij kan niet in geld betaald worden. Het is niet te koop of ooit te koop geweest. De schutterij die toen de opdracht aan Rembrandt gaf, was een stedelijke instelling. De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen van het Rijksmuseum.

Beeldengroep van de schutterij

Er is een beeldengroep van de ´Nachtwacht in 3D´ op het Amsterdamse Rembrandtplein. Het grote stenen beeld van de schilder hoort niet bij de groep, en staat al sinds lang op het Rembrandtplein.

Schutters

De mannen op het schilderij zijn schutters. De schutter; een man, zelf ook burger van de stad, (geen soldaat), die de bewoners van de stad beschermt. Dat gebeurt in groepsverband, de schutterij. Een schutterij is dus een vereniging die in de middeleeuwen de stad verdedigden. Schutters zorgen ervoor dat alles rustig blijft in de stad. Zij dragen een wapen en lopen ’s nachts de wacht. Een schutterij kun je vergelijken met de politie van nu.

Op de foto kun je zien dat deze mannen de wacht houden, ze hebben geweren en speren bij zich.

Feitjes

Een leuk zoekweetje is: als je goed kijkt kan je Rembrandt van Rijn zien.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_Nachtwacht&oldid=842200"