Meisje met de parel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meisje met de parel

Meisje met de parel is een schilderij van de Nederlandse schilder Johannes Vermeer. Het schilderij is een van de bekendste werken van Vermeer en hangt in het Mauritshuis in Den Haag. Het schilderij is 44,5 bij 39 centimeter en is geschilderd tussen 1665 en 1667.

Het schilderij is een portret van een meisje met een parel als oorbel op een volledig zwarte (oorspronkelijk donkergroene) achtergrond. De parel is geschilderd met slechts enkele verfstreken. Vanaf een afstand lijkt het alsof het één geheel is, maar van dichtbij is dit helemaal niet zo. In 2014 is uit een studie gebleken dat de parel helemaal geen parel is, maar dat Vermeer met doorschijnende en dekkende vegen witte verf de illusie van een parel schilderde. Tot 1995 heette het schilderij Meisje met de tulband en het Mauritshuis wilde de naam niet opnieuw veranderen. Het meisje draagt een tulband op haar hoofd en kijkt over haar schouder direct het publiek aan.

Wie het meisje met de parel is, is onbekend. Sommige denken dat het de dochter van Vermeer is, maar hier is geen bewijs voor. Overigens zijn veel modellen die Vermeer gebruikt heeft onbekend. In 1999 schreef de Amerikaanse schrijfster Tracy Chevalier het boek Girl with a Pearl Earring, dat in 2003 verfilmd is. Het boek gaat over de band tussen Vermeer en het model van het schilderij. Het verhaal is niet echt gebeurd. In 2006 riep Trouw het schilderij uit als het mooiste schilderij na een stemming onder de lezers.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Meisje_met_de_parel&oldid=871075"