Joost van den Vondel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Joost van den Vondel (Keulen, 17 november 1587 – Amsterdam, 5 februari 1679), was een dichter en toneelschrijver.

Zijn ouders hoorden bij de 'Doopsgezinde Broederschap'. Ze vluchten vanuit Antwerpen naar Amsterdam in 1585. Zijn vader had een kousenzaak aan de Warmoesstraat 39. Toen hij volwassen was trouwde hij met Mayke de Wolf en nam hij de kousenzaak van zijn vader over. Dat verdiende goed, want zijden kousen kostten zestien gulden. Zijn kinderen, Constantijntje, zalig Kijntje en Saartje, de vreught van de buurt stierven jong.

Joost ging ook best veel reizen. Bijvoorbeeld naar Denemarken. O, Goon! wilt mij verlossen van deze Deensche ossen. Nadat de kousenzaak failliet ging, werd hij bewaker bij de Bank van Lening. Hij werd 91 jaar oud. Hij dichtte ook komisch zijn grafschrift:

  • Hier leit Vondel zonder rouw,
  • Hy is gestorven van de kouw

Al zijn toneelstukken zijn in het Latijn geschreven en het beroemdste toneelstuk heet Gijsbrecht van Aemstel. En volgens het Guiness Book of Records heeft Vondel een dichtwedstrijd gewonnen met het kortste gedicht van Nederland:
U
Nu!

Link

Wie was Joost van den Vondel?

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Joost_van_den_Vondel&oldid=641179"