Help mee! Maak een account of meld je aan.
Flag of Bavaria (lozengy).svg   In september staat WikiKids in het teken van Beieren. Doe ook mee!

West-Indische Compagnie

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

De West-Indische Compagnie, afgekort WIC, werd op gericht om te handelen in tabak, slaven, suiker, goud en geld. De WIC is opgericht in 1602 en bestond tot 1675. De WIC deed aan monopolie. Dit hield in dat alleen de WIC dit mocht doen. Zo mocht bijvoorbeeld de WIC als enige handelen met Amerika en (west-)Afrika. Ook deed WIC aan kaapvaart. Hierbij veroverde ze schepen. Eén van de populairste voorbeelden hiervan is Piet Heijn die in 1628 de Zilvervloot overviel. De WIC verdiende ook geld met de handel met Suriname, Nieuw-Nederland, Nederlands Acadië, Nederlands-Brazilië, Guyana, sommige Antillen en nog een paar plaatsen in Afrika. De slaven werkten op plantages en verbouwden onder andere suiker en tabak. De WIC werd bestuurd door de Heren XIX en is vergelijkbaar met de VOC.

De WIC is nooit heel erg succesvol geweest. Dat komt omdat er heel veel concurrentie was met Engeland, Spanje en Portugal. De VOC daarentegen, in Azië, was wel erg succesvol.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

De WIC maakte ook gebruik van een Handelsdriehoek.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=West-Indische_Compagnie&oldid=525353"