Christiaan Huygens

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Christiaan Huygens-painting.jpeg

Christiaan Huygens is geboren in Den Haag op 14 april 1629. Zijn vader was Constantijn Huygens, een schrijver van twee prinsen van Oranje. Zijn vader wilde graag dat zijn zonen rechten ging studeren in Breda. Dit wilde Christiaan dat helemaal niet. Hij was daar niet in geïnteresseerd. Christiaan was veel meer geïnteresseerd in de natuur- wis- en sterrenkunde. Vroeger was hij altijd al bezig met het knutselen van kleine machientjes en het kijken naar de kringen die in het water ontstaan als je er een steentje in gooit. In het jaar 1644 kreeg Christiaan wiskunde les van Jan Stampioen. Hij vondt dit heel interssant.

Later is Christiaan Huygens zich meer in de wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde gaan verdiepen. Hij werd er beroemd door de uitvindingen die hij heeft bedacht. Een van de beroemdste dingen die Christiaan Huygens heeft uitgevonden was wel het slingeruurwerk. Het slingeruurwerk is een speciale manier van meten van tijd, door middel van een touw zorgde hij ervoor dat de klok gelijkmatig bleef lopen. Ook heeft Huygens een ring rond Saturnus ontdekt. Hij heeft dit ontdekt met een speciale telescoop. Deze telescoop had een langere brandafstand dan de andere telescopen in die tijd. Later is hier meer onderzoek naar gedaan en zijn ze erachter gekomen dat er niet één ring rond Saturnus draait maar veel meer ringen.

Christiaan Huygens is overleden op 8 juni 1695 in Den Haag.

Ontdekkingen

Dit zijn de dingen die Christiaan Huygens heeft bedacht/uitgevonden:

 • Het slingeruurwerk. (Het meten van de tijd)
 • Een formule voor de slingertijd van een slinger. Als je een slinger 4x langer maakt, duurt het op en neer gaan maar 2x langer.
 • De ringen rond de planeet Saturnus
 • De wetten voor de elastische botsing
 • De maan Titan bij de planeet Saturnus
 • Hij was de eerste die op het idee kwam dat licht uit golfjes bestaat. Hij bedacht het Principe van Huygens-Fresnel (de Fransman Fresnel breidde het later uit, daarom heet het ook naar hem).
 • De middelpuntvliedende kracht: hoe je kunt uitrekenen hoe hard een voorwerp wegvliegt als je het rondslingert.
 • De Orionnevel
 • Hij heeft uitgevonden hoe je de snelheid van het ligt kon berekenen. Dit was een groot beland voor de ruimtevaart.
 • Toverlantaarn
 • Een stabiel zakhorloge

Externe links

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christiaan_Huygens&oldid=576251"