Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Engels-Nederlandse oorlogen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Engelse-Nederlandse oorlogen staat ook wel bekend als de Engelse Zeeoorlog in Nederland en The Dutch War in Engeland. Dit was de grootste zeeoorlog ooit en steeds bleven deze twee partijen elkaar verrassen en hebben ze elkaar nog nooit definitief verslagen. Nederland had de VOC die erg succesvol was. In Engeland had je de VEC. Deze twee grote partijen beconcurreerden elkaar hevig. Er zijn verschillende zeeoorlogen dat zijn er vier. Deze oorlogen leiden tot grote verliezen, hele vloten gingen eraan en er werden bij deze oorlogen geen genade getoond. Later werden er andere landen bij betrokken die Nederland in het nauw dreef. Beide partijen waren erg gewaagd aan elkaar, allebei hadden ze elkaar al lang kunnen verslaan, maar ze waren allebei bang voor een hinderlaag. Bij een gemiddelde Engelse vloot zaten zo'n 100 schepen die werkten met het driedeksysteem, dat houdt in dat er op drie verdiepingen kanonnen staan. De Nederlanders hadden een gemiddelde vloot van ongeveer 80 schepen en werkten met het 2 deksysteem, dat houdt in dat op 2 verdiepingen kannonnen stonden.

Voorgeschiedenis

Deze vele oorlogen zijn ontstaan, doordat de Engelsen geen handelsschepen meer doorlieten naar Noord-Amerika. De Engelsen hadden deze reden, omdat ze geen concurrentie wilden op dit nieuw ontdekte land. New Amsterdam (nu New York) van Nederland lag daar en de Nederlanders pikten dit niet. Zo zou de eerste zeeoorlog ontstaan. De Nederlanders waren ook nu erg gemotiveerd voor deze oorlog, want ze hadden net de Spanjaarden verslagen en waren een eigen republliek geworden, waar Willem van Oranje stadhouder was. Dit was niet alleen de oorzaak, dit was alleen de oorzaak van de tweede, derde en vierde. De eerste oorlog was gewoon door concurrentie ontstaan.

De Eerste Zeeoorlog 1652-1654

De eerste Engelse zeeoorlog is alleen, maar op zee gevochten, logisch zou je denken, maar land heeft er ook nog wel redelijk veel mee te maken. Engeland en Nederland hadden in die tijd een erg bloeiende handel, Engeland had weinig zin in concurrentie. Engeland vroeg Nederland om samen te werken en de Fransen en Spanjaarden voorgoed van de troon te stoten op zee, Spanje en Frankrijk waren machtige zeelanden, maar verloren veel macht, omdat het slecht ging met economie. Nederland was bang dat Frankrijk ze zou aanvallen, dus weigerden ze, de Engelsen pikten dit niet. Zo kwam de eerste zeeoorlog. De Engelsen hadden Nederlandse vissersboten gevangen genomen. De Nederlanders moesten flink betalen voor hun bemanning en boten. De Nederlanders vonden dit onzin, want de zee was voor iedereen. Nu begon echt de eerste zeeoorlog.

Eerst vielen de Nederlanders aan met een vloot van 59 schepen, maar dat stelde niet zoveel voor, de Engelse vloot had 100 schepen, bovendien waren de Engelse schepen veel beter bewapend. De Nederlanders verloren en werden in de pan gehakt. De Engelsen lachten om de zielige aanval.

De Engelsen waren nu aan de beurt. Ze vielen met 25 schepen aan, niet als doel om de Nederlanders te verslaan, maar het plunderen van hun buit. De Engelsen gaven drie waarschuwingen met kanonschoten, hierbij kwam schade aan de Nederlandse boten met veel buit. De Nederlanders gaven zich niet over, maar uiteindelijk wonnen de Engelsen en maakten veel dingen buit. Nu verklaarde de Nederlanders op papier de oorlog aan Engeland.

Uiteindelijk konden de Engelse legers de Nederlandse kust blokkeren, er kon geen schip van Nederland uit en Nederland was via de zee onbereikbaar voor andere landen. De Nederlanders vielen in in 1653 de Engelse linie aan. Het waren 100 schepen tegen 100 schepen, helaas voor de Nederlanders waren de Engelse schepen veel beter bewapend, uiteindelijk trokken de nog 30 Nederlandse schepen terug. Bij de Nederlanders waren wel 1600 doden! Bij De Engelsen was de helft van de vloot en manschappen ook dood, nu was het definitief. Engeland heerste over de zee. Op 3 april 1654 werd er een vredes-contract getekend.

Het volk van Nederland was blij dat de Engelsen hun niet helemaal hadden afgeslacht. De Nederlanders waren nu erg moe van de oorlogen, want ze waren net 6 jaar vrij van de Spanjaarden.

De Tweede Zeeoorlog 1666-1667

Nederland had net de VOC opgericht, dit was het eerste internationale bedrijf ter wereld! Dit maakte veel indruk op de Engelsen, maar zorgde ook voor jaloezie. Spanje en Portugal hadden net 2 nieuwe werelddelen ontdekt, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Engeland en Frankrijk storten zich gelijk op Noord-Amerika. Nederland deed hieraan niet echt mee, maar hadden daar wel een kolonie New Amsterdam. Zoals al in de voorgeschiedenis wordt verteld dat de Engelsen geen concurrentie meer wilden, dus alleen Engelse schepen mochten aanmeren in Noord-Amerika.

In 1660 nam voor Nederland weer de spanning toe, Engeland had namelijk net de oorlog met Spanje afgerond. In 1664 gingen veel Nederlandse kolonies eraan. Engeland had namelijk net New-Amterdam overgenomen de Nederlanders wilden met een vloot ernaar toe gaan, maar de Engelsen hadden dit door en blokkeerden de Nederlandse kust. Helaas voor de Engeland, ze moesten na 2 weken bijladen.

De Nederlandse schepen konden nu de Engelse kust aanvallen en makkelijk winnen, want de helft van de Engelse vloot was bij Noord-Amerika. De Nederlandse vloot wist uiteindelijk helaas niet te winnen. De Engelsen onderschatten de Nederlanders nu erg.

De zeeoorlog ging al snel rond heel Europa. Frankrijk wilde Nederland als bondgenoot houden, want tenslotte lagen deze 2 landen aan elkaar. Natuurlijk waren de Fransen ook erg boos over het conflict tussen Noord-Amerika. De Fransen hadden daar de slag niet weten te winnen. Frankrijk verklaarde dus in 1666 de oorlog officieel op papier. Dit was een slag voor Engeland, want nu waren ze in de minderheid. Dit was nog niet alles voor Engeland, want er was net in Londen ( Engelse hoofdstad) de pest uitgebroken dit kostte de Engelsen ruim 70.000 levens. Nu lijkt het definitief voorbij voor Engeland, maar dat was het nog niet!

De Ruyter kreeg een bijnaam van het Nederlandse volk 'Redder des Vaderlands', dit kwam omdat hij de Engelsen altijd de baas bleef, hij had de Engelsen steeds keer op keer verslagen ondanks dat zij de overwicht qua vloten had. Helaas bij een slag op de Middellandse Zee raakte hij gewond. Hij stierf uiteindelijk aan wondkoorts. Hij werd begraven in Amsterdam.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Engels-Nederlandse_oorlogen&oldid=511978"