Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Portaal:Renaissance

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Portaal Renaissance.png

Portaal
 
 
Gewenste artikelen
 
 
Inschrijving
 
 
Galerij
 

Welkom

Welkom op het Renaissance-portaal, wat onderdeel is van Portaal:Geschiedenis. Hier lees je alles over de Renaissance. Wil jij ook meehelpen, kijk dan op onze projectpagina. Daar staan artikelen die nog geschreven en uitgebreid moeten worden. Lees ook dit portaal en de artikelen natuurlijk. Veel leesplezier!

Renaissance

De renaissance is een periode in de Europese geschiedenis. "Renaissance" betekent letterlijk "wedergeboorte", een nieuwe bloei van kunst en cultuur. De Italiaanse geleerden ("humanisten") die het begrip meer dan 500 jaar geleden bedachten, vonden dat na een periode van de donkere middeleeuwen, een nieuwe gouden eeuw was begonnen. Zij keken erg op naar de cultuur van de oude Grieken en Romeinen en vonden dat die nagevolgd en overtroffen diende te worden. Hun tijd zou dan niets minder zijn dan een 'wedergeboorte' van die gouden periode uit de Klassieke Oudheid. Lees het hele artikel

Reformatie

In Middeleeuwen was bijna iedereen katholiek. Tijdens de reformatie gingen steeds meer mensen geloven in andere vormen van het christendom. Belangrijke mensen waren daarbij Maarten Luther en Johannes Calvijn. Zij hadden veel kritiek op de Katholieke Kerk. Door de uitvinding van de boekdrukkunst konden mensen de boeken van Calvijn en Luther lezen in hun eigen taal. Zo werd ook de Bijbel vertaald. De Katholieke Kerk zei meestal dat je door geld te betalen in de hemel kwam, naar Gods woord (de Bijbel). Hierdoor kwamen er opstanden tegen de katholieke kerk. In Nederland was er een Beeldenstorm, toen werden alle beelden in katholieke kerken verwoest. Later scheidden de protestanten zich af van de Katholieke Kerk. Dit zijn nu de twee hoofdrichtingen van de christelijke kerk. Daarnaast zijn er allerlei kleinere richtingen, zoals de lutheranen en calvinisten.

Tachtigjarige Oorlog

De Tachtigjarige Oorlog was een oorlog die precies tachtig jaar duurde. In die tijd hoorden de Nederlanden (België en Nederland) bij Spanje. De heer der Nederlanden was toen Filips II van Spanje. Filips regeerde de Nederlanden niet zelf. De Nederlanden waren toen allemaal gewesten. Elk gewest had zijn eigen bestuur en wetten. De Noordelijke Nederlanden wilden één land vormen, maar de Zuidelijke Nederlanden wilde gewoon bij Spanje blijven horen. Als gevolg brak er een oorlog uit. Spanje tegen de Noordelijke Nederlanden. De Noordelijke Nederlanden werden gesteund door Willem van Oranje. Hij voerde oorlog tegen de Spanjaarden. In de Tachtigjarige Oorlog werd er niet elke dag gevochten, maar wel vaak. De grenzen lagen steeds anders. Tussen 1609 en 1621 werd er niet gevochten. Dit noemen we het Twaalfjarig Bestand. In 1648 werden de Noordelijke Nederlanden onafhankelijk. In datzelfde jaar sloot Nederland vrede met Spanje door middel van de Vrede van Münster. De Noordelijke Nederlanden heetten vanaf toen het Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Lees het hele artikel

Volgende Portaal

Het volgende portaal is het Gouden Eeuwportaal. Hier lees je echt alles over de Gouden Eeuw. Een tijd van koloniën, handel, rijkdom, maar ook van armoede. Lees verder op dit portaal en ga verder met onze tijdreis.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Renaissance&oldid=523515"