Sint Maarten (land): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 9: Regel 9:
   
 
==Bevolking==
 
==Bevolking==
  +
Anno 2001 had Sint Maarten 30.594 inwoners. In werkelijkheid wonen er op Sint Maarten meer mensen, omdat er op Sint Maarten een heleboel illegalen wonen. De bevolking van Sint Maarten groeit nog steeds. Op 1 januari 2013 had het land 39.689 inwoners. De stijging komt omdat er veel mensen naar Sint Maarten verhuizen. 51% van de mensen op Sint Maarten is officieel Nederlander. 30% van de bevolking is op het eiland zelf geboren. Veel buitenlanders op Sint Maarten komen uit [[Haïti]] en het [[Dominicaanse Republiek]]. Dit vormt 20% van de bevolking. De overige buitenlanders komen vooral uit Engelstalige landen. Dit komt omdat erop Sint Maarten ook Engels wordt gesproken. De meeste Engelse buitenlanders komen uit de [[Verenigde Staten]], [[Jamaica]], [[Guyana]], de [[Britse Maagdeneilanden]] en het [[Verenigd Koninkrijk]]. Op Sint Maarten komen ook verschillende godsdiensten voor:
  +
*[[Rooms-Katholieke Kerk]]: 39%.
  +
*[[Pinkstergemeente]]: 12%.
  +
*[[Methodisme]]: 11%.
  +
*[[Baptisme]]: 7%.
  +
*[[Zevendedagsadventisten]]: 6%.
  +
*[[Anglicanisme]]: 4%.
  +
*[[Jodendom]]: 3%.
  +
*[[Calvinisme]]: 3%.
  +
De officiële taal op Sint Maarten is [[Nederlands]]. Toch spreekt slechts 4% van de bevolking thuis Nederlands. 68% spreekt thuis [[Engels]], 13% spreekt [[Spaans]] en 8% spreekt thuis de plaatselijke taal.
   
 
==Geografie==
 
==Geografie==

Versie van 3 jul 2014 13:01

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Sint Maarten is een eiland in het Caribisch Zeegebied dat bij Nederland hoort. Sint Maarten ligt op het gelijknamige eiland Sint Maarten, dat voor de helft van Frankrijk is. Sint Maarten behoorde tot 2010 bij de Nederlandse Antillen, tegenwoordig is het een land binnen Nederland. De hoofdstad van Sint Maarten is Philipsburg.

Naam

Sint Maarten heette vroeger officieel St. Martin. Zo heette ook het Franse deel van het eiland Sint Maarten. Op 1 april 1937 ging het eiland Sint Maarten heten. Volgens de officieel Nederlandse spellingsregels zou het eigenlijk Sint-Maarten moeten zijn. Toch heet het eiland Sint Maarten, maar Sint-Maarten wordt niet fout gerekend. Om in andere talen, zoals Engels en Frans, niet in verwarring te komen met het Franse deel, wordt de naam van het land naar het Nederlands vertaald.

Geschiedenis

Het eiland is in 1493 ontdekt door Columbus. Hij vernoemde het eiland de heilige Sint Maarten. Het eiland zou ook wel Soualiga hebben geheten. Dit betekend Zouteiland. Op het eiland zouden bij de ontdekking indianen hebben geleefd. Het zout op het eiland was handig voor vlees smaak te geven. Hierdoor werd het eiland veroverd door Frankrijk en Nederland. Hierdoor is het eiland nog steeds in een Nederlands deel en een Frans deel verdeeld. Het land Sint Maarten is ontstaan op 10 oktober 2010. Toen werden de Nederlandse Antillen opgeheven. Tussen 1983 en 2010 was Sint Maarten namelijk onderdeel van de Nederlandse Antillen. Daarvoor was het nog onderdeel van de Bovenwindse Eilanden.

Bevolking

Anno 2001 had Sint Maarten 30.594 inwoners. In werkelijkheid wonen er op Sint Maarten meer mensen, omdat er op Sint Maarten een heleboel illegalen wonen. De bevolking van Sint Maarten groeit nog steeds. Op 1 januari 2013 had het land 39.689 inwoners. De stijging komt omdat er veel mensen naar Sint Maarten verhuizen. 51% van de mensen op Sint Maarten is officieel Nederlander. 30% van de bevolking is op het eiland zelf geboren. Veel buitenlanders op Sint Maarten komen uit Haïti en het Dominicaanse Republiek. Dit vormt 20% van de bevolking. De overige buitenlanders komen vooral uit Engelstalige landen. Dit komt omdat erop Sint Maarten ook Engels wordt gesproken. De meeste Engelse buitenlanders komen uit de Verenigde Staten, Jamaica, Guyana, de Britse Maagdeneilanden en het Verenigd Koninkrijk. Op Sint Maarten komen ook verschillende godsdiensten voor:

De officiële taal op Sint Maarten is Nederlands. Toch spreekt slechts 4% van de bevolking thuis Nederlands. 68% spreekt thuis Engels, 13% spreekt Spaans en 8% spreekt thuis de plaatselijke taal.

Geografie

Economie

Bestuur

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sint_Maarten_(land)&oldid=345233"