Godsdienst

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Godsdiensten)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deus Waldesian KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!

Een godsdienst is een levensbeschouwing waarin een geloof in één (monotheïsme) of in meerdere goden (polytheïsme) centraal staat. Het is net even anders dan religie.

Inhoud

De meest bekende monotheïstische godsdiensten zijn het christendom, de islam en het jodendom. De bekendste polytheïstische godsdiensten zijn het hindoeïsme, het shintoïsme en de oude Griekse en Romeinse geloven. Het boeddhisme wordt meestal niet beschouwd als een godsdienst, omdat Boeddha niet als god wordt gezien. Als een geloof geen god heeft, spreek je van een levensovertuiging. Daaronder valt dus het boeddhisme, en bijvoorbeeld ook het humanisme en agnosticisme.

In de meeste religies zijn er leefregels waar de gelovigen zich aan moeten houden. De godsdienst is vaak een belangrijk element (punt) van de cultuur in een land.

Soms wordt gezegd dat darwinisme en het evolutionisme (ze bedoelen dan eigenlijk atheïsme) ook vormen van geloof zijn. Dat is een overtuiging waarin een geloof in een god niet centraal hoeft te staan.

Godsdiensten veranderen door de eeuwen heen. Zo is het christendom er pas zo'n 2000 jaar en in die tijd is er heel wat veranderd. Daarom heb je nu binnen het christendom heel veel stromingen. Christenen kunnen katholiek zijn of gereformeerd of orthodox en er zijn nog veel meer varianten. De meest groeiende stroming van de wereld is tot nu toe de pinksterbeweging. De islam is zelfs nog jonger, dat is een godsdienst die pas is ontstaan in de 7e eeuw van de christelijke jaartelling. Ook binnen de islam zijn er weer verschillende stromingen.

Godsdiensten zijn er al sinds de mens is ontstaan. Er zijn veel meer godsdiensten verdwenen dan er nog over zijn. Vroeger werden goden gebruikt om dingen te verklaren die men anders niet kon begrijpen. Bijvoorbeeld het opkomen van de zon. Door te offeren aan de goden was men verzekerd van hun goede wil en daarmee bijvoorbeeld van een goede oogst of een succesvolle oorlog. Voor dat doel worden goden nog steeds aangeroepen (God bless our troops is Engels en betekent: "Moge God onze troepen zegenen"). Godsdienst geeft mensen een zin van het leven. Daardoor ervaren ze meer geestelijke rust.

Opmars van Religie

Christendom

Percentage van Christenen momenteel

Onze jaartelling begint met de geboorte van Jezus Christus. Na de dood van Jezus spreidde zich al het christendom zich uit. Dat is inmiddels 2000 jaar geleden. Het jodendom bestond allang in tussen en spreidde zich uit naar Syrië en Perzië (voormalig Iran). Nadat het christendom begon, spreidde het echter niet uit in het huidige Israël waar Jezus leefde maar begon de opmars al snel in Europa. Het christendom begon ook al echter snel in Afrika. Dat gebeurde ondanks de regelmatig terugkerende christenvervolging door de Romeinen.Na het ontstaan van de Islam en de verspreiding ervan vonden er regelmatig oorlogen plaats tussen beide geloven in bijvoorbeeld het huidige Turkije of Spanje. De moslims veroverden heel Noord-Afrika en kwamen tot ver in Frankrijk. De slag bij Poitiers die werd gewonnen door Karel Martel vormde een keerpunt in de veroveringstocht van de moslims. De stad Constantinopel echter werd steeds aangevallen. Terwijl de oorlogen bezig waren spreidde het Christendom zich echter nog verder uit tot Oost-Europa, ondanks de aanvallen van de Vikingen uit het Noorden. Later won de Islam uiteindelijk de oorlog tegen het Christendom in Europa maar in een klein stukje in het zuiden van Turkije bleef het Christendom nog steeds de meerderheid. Na 1500 zijn er ook oorlogen tussen de Islam en de Christendom in de Balkan en in Rusland, en wint het islamitische Ottomaanse Rijk terrein. Op plaatsen waar het Christendom een meerderheid was in het huidige Europa (in 1000) was er ook in 1500 kleine Joodse meerderheden. Dit had echter wel vreedzame gevolgen. Rond 1500 spreidde het Christendom zich ook verder uit in Noord-Europa en verder in het huidige Rusland. Rond 1600 was er een grote verspreiding in de Amerika's. Toen Amerika werd ontdekt gingen er veel christenen naar het huidige Noord- en Zuid-Amerika. Intussen rond 1700 kwam het Christendom ook aan in Papoea-Nieuw-Guinea en de Filipijnen. In de 19e eeuw wordt Australië steeds meer bewoond door Europeanen met een christelijke achtergrond. De verspreiding in Zuid-Afrika en Madagaskar is ook begonnen in de 19e eeuw en hierdoor is de helft van Afrika tegenwoordig Christen. Door de verspreiding rond de hele wereld is het christendom de grootste religie van de wereld tot nu toe. Door de veranderingen in de laatste eeuw is het christendom tevens de meest vervolgde religie.

Islam

Omajjadenmoskee in Damascus

Het begon toen de islamitische profeet Mohammed werd geboren rond 571 in Mekka. Mohammed vreesde toen hij meer dan 40 jaar oud was dat hij werd beheerst door een boze geest. Later ontving Mohammed de Koran. Hij heeft veel overgenomen uit het christendom en het jodendom. Zo staat ook in de Koran dat Jezus is geboren uit de maagd Maria. En in de moderne tijd werd er het grafsteen van Mohammed gebouwd in Saoedi-Arabië te Mekka.

Na het verhaal van Mohammed verspreide de Islam zich sneller dan het Christendom. Hierbij werd Mekka de eerste islamitische stad. Het hele Midden-Oosten werd binnen 30 jaar veroverd door de Islam. Later veroverde de moslims grote stukken in Noord-Afrika, Spanje en even een deel van Frankrijk. Maar daarna heerste het Christendom Spanje. Nadat het Christendom Spanje overheerste verspreidde Islam zich uit naar Centraal-Afrika. Waarbij hierna richting India, Rusland en zelfs Indonesië. Hierbij werd echter alleen het zuidelijke deel van Rusland overheerst en volledig Turkije. Sinds de 21e eeuw is de Islam het snelst groeiende religie ter wereld. Ook verdiende de Islam een zilveren medaille bij de grootste religie ter wereld.

Boeddhisme

De verspreiding van het boeddhisme zou begonnen zijn in Nepal waar de Boeddha waarschijnlijk was van 450 tot circa 370 v. Chr. andere geleerden denken 480-400 v.Chr. de Boeddha zou 80 jaar oud zijn geworden. Bij ongeveer 100 v.Chr. spreidde het boeddhisme zich echter uit in het voormalige India. Rond 1000 na Christus spreidde het boeddhisme zich uit naar het zuiden en China en Japan. Rond 1500 begon dit ook in Rusland het zuid-oosten van Rusland begon boeddhistisch te worden. Door deze situaties is het noord-oosten ongelovig. Ruim 415 mensen geloven hierdoor in het boeddhisme.

Hindoeïsme

Hindoeïsme is een geloof dat in India is ontstaan. Het is ook de eerste religie ter wereld. Rond 3000 voor Christus begon het in het westen zich uit te spreiden. Pakistan is dus ook Hindoeïstisch geweest. Rond 1000 voor Christus wordt het Hindoeïsme verdreven uit Pakistan. Heel India en Nepal is nu hindoeïstisch. Totdat rond 300 - 500 voor Christus het boeddhisme zich begon te spreiden is ook in Nepal het hindoeïsme verdreven. Hierdoor werd Indochina Hindoeïstisch. Het Hindoeïsme is hierdoor tegen 2 religie's aan het vechten, het boeddhisme en de Islam. Uiteindelijk trekt het boeddhisme zich terug en spreidt het Hindoeïsme zich terug naar Indochina. De Islam blijkt te winnen van het Hindoeïsme. Hierdoor zijn verschillende delen van India islamitisch. De rest van India is Hindoeïstisch.

Jodendom

Het Jodendom werd in de 20e eeuw bedreigd door nazi's van Adolf Hitler en in de 21e eeuw bedreigt door moslims. Met bedreigingen bedoelen de mensen "doodsbedreigingen". Alles begon met Abraham die naar het beloofde land trok. Rond 1300 voor Christus begon het Jodendom in Israel, nadat Mozes de Hebreeën (de latere joden) hen meenam uit de slavernij van Egypte. Voor een korte tijd was het Jodendom ook in Gaza. Rond 721 voor Christus werd een groot deel van het volk vermoord. Dat was genocide in het Noorden van Israël. In 586 voor Christus werden de joden opnieuw aangevallen, dit keer door Nebukadnezar van de Babyloniërs. Ze hadden alleen nog Jeruzalem en omgeving, maar daar werden ze uit weggevoerd. Dat wordt de Babylonische Ballingschap genoemd. In de vijfde eeuw heeft de Perzische leider Haman geprobeerd te joden te laten vermoorden. Dankzij kordaat ingrijpen van de joodse Esther is dat niet gelukt. In de tweede eeuw voor Christus heeft opnieuw een koning geprobeerd de joden uit te moorden. Ook hem is het niet gelukt. Het heeft gezorgd voor een enorme opleving van het jodendom. Door een verzetsstrijd in het jaar 66-70 en daarna van 132 tot 135 na Christus, hebben de Romeinen de joden weggejaagd uit Israël. Dat wordt de joodse diaspora genoemd. De islamitische Arabieren hebben het joodse land veroverd op de Byzantijnen in de zevende eeuw. Nadat de Islam heel Israel in handen heeft zijn er nog Joden in Europa. In Polen waren de meeste Joden. Rond 1000 begonnen er ook in Afrika Joden te komen. In de Tweede Wereldoorlog is een groot aantal Joden vermoord, de Holocaust. Hierdoor heeft in 1948 het land Israël opnieuw een kans gehad voor de Joden. Het land bestaat nog steeds, maar ze hebben 4 oorlogen gehad met de islamitische omliggende landen

Videoclip

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Godsdienst&oldid=885317"