Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Gebruiker:Xxmarijnw/Portaal:Scheikunde

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nuvola apps edu science.png
Portaal Scheikunde

Welkom bij het portaal Scheikunde! Leuk je hier te zien. Scheikunde is de wetenschap die de scheiding, samenstelling, eigenschappen en omzettingen van materie bestudeert. In dit portaal zal je nieuwe artikelen vinden die over scheikunde gaan, maar ook erg goede artikelen, deze staan onder het kopje uitgelicht. Het woord chemie komt van het woord alchemie, dat afkomstig is van het Arabische woord al-kemi.

Recente artikelen Gewenste artikelen

Elementen

Dit kan beter
Uitgelicht
Marie Curie na het winnen van de Nobelprijs.

Maria Salomea (Marie) Skłodowska-Curie (Warschau, 7 november 1867 – Passy, 4 juli 1934) was Pools-Frans schei- en natuurkundige. Ze is vooral bekend omdat ze radio-actieve straling heeft ontdekt. Ze heeft de twee elementen Polonium en Radium ontdekt. Ze ontving twee Nobelprijzen.

Jeugd

Marie werd geboren op 7 november 1867 in Polen in Warschau. Ze was de dochter van Władysław Skłodowski en Bronisława Boguska. Ze had 5 oudere broers en zussen. In 1878 overleed één van haar zussen, zofia, aan de Vlektyfus. Twee jaar later overleed haar moeder aan Tuberculose. Op 15-jarige leeftijd behaalde ze het examen van de middelbare school. Doordat polen in die tijd bij Rusland hoorde, kon Marie niet naar de Universiteit. Volgens het Russisch onderwijs waren universiteiten verboden voor vrouwen. Ze kon dus niet naar de Universiteit van Warschau, waar ze naar toe wilde. De vader van Marie verloor zijn baan als leraar wiskunde en natuurkunde en directeur van een gymnasium. Om (Lees verder...)

Elementen Personen

Aluminium - Argon - Beryllium - Boor - Curium - Fluor - Fosfor - Goud - Helium - Koolstof - Kwik - Lithium - Lood (element) - Magnesium - Natrium - Neon - Silicium - Stikstof - Uranium - Waterstof - Zilver - Zuurstof

Farm-Fresh bullet go.png Zie ook Lijst van chemische elementen

Marie Curie

Chemische stoffen Gassen & Vloeistoffen

Benzine - Diesel - Houtskool - Methaan - Olie - Turf

Gassen

Aardgas - Koolstofdioxide - Stikstof - Methaan - Zuurstof

Vloeistoffen

Water - Behanglijm - Kwik

Categorieën

Chemische stof - Elementen - Gas - Mineralen - Periodiek systeem - Vloeistof - Scheikunde

Inschrijven

Voeg hier je naam toe als je mee wilt werken aan het portaal:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Xxmarijnw/Portaal:Scheikunde&oldid=656240"