Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Lanzarote en Beleg van Leiden (1573-1574)

Alchemie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alchemie is de voorloper van chemie, van scheikunde. Alchemie werd over heel de wereld beoefend: in het oude China, Egypte en India bijvoorbeeld, en dus ook in het westen, bij ons.

Alchemisten probeerden de Steen der wijzen te maken. Dat is een geheimzinnige stof die gewone metalen zoals lood kon veranderen in goud of zilver. Ze dachten ook dat ze een levenselixer konden maken, waardoor ze onsterfelijk konden worden. In de Harry Potterverhalen komt ook een alchemist voor: Nicolaas Flamel. Wist je dat die echt bestaan heeft? Zijn echte naam was niet Nicolaas maar Nicolas Flamel (1340 tot 1418). Hij leefde in Parijs en werd op de een of andere manier ontzettend rijk. Samen met zijn vrouw Perenelle, die ook alchemist was, schonk hij veel aan goede doelen. Er gaan verhalen dat hij nog altijd rondloopt en dus nooit gestorven is. Andere bekende alchemisten waren Paracelsus in de 16e eeuw, de Graaf van Saint-Germain in de 18e eeuw en Fulcanelli in de 20e eeuw.

Externe link

Verder lezen: Alchemiewebsite, Nederlandstalige website over alchemie

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alchemie&oldid=606213"