Geschiedenis van Nederland: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 31: Regel 31:
  
 
* [[Duitsland]] hoefde, voor een aanval op [[Frankrijk]], niet per se door Nederland te trekken. Dit was wel de reden waarom [[België]] in de oorlog betrokken werd: dit leek de Duitsers de handigste weg.
 
* [[Duitsland]] hoefde, voor een aanval op [[Frankrijk]], niet per se door Nederland te trekken. Dit was wel de reden waarom [[België]] in de oorlog betrokken werd: dit leek de Duitsers de handigste weg.
* Nederland koos geen kant: het had een [[neutrale politiek]]. Het koos niet voor de geallieerden (ook wel de [[Geallieerden (Eerste Wereldoorlog|Entente]] genoemd) of de [[Centralen]].
+
* Nederland koos geen kant: het had een [[neutrale politiek]]. Het koos niet voor de geallieerden (ook wel de [[Geallieerden (Eerste Wereldoorlog)|Entente]] genoemd) of de [[Centralen]].
  
 
== Tweede Wereldoorlog ==
 
== Tweede Wereldoorlog ==

Versie van 24 nov 2014 16:20

Sjabloon:Zijbalk geschiedenis Nederland

De Geschiedenis van Nederland is de naam voor de geschiedenis van het land dat nu Nederland heet maar vroeger ook bekend stond als de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de Bataafse Republiek en nog veel meer. Om Nederland is in de loop der eeuwen veel gevochten. De grond was en is er erg vruchtbaar en dat was aantrekkelijk voor buitenlandse koningen wier landen te weinig voedsel hadden. Tijdens de Gouden Eeuw was het een van de machtigste landen ter wereld!

Prehistorie

Prehistorie

Nederland is gevormd tussen de laatste twee ijstijden. Door de rivieren de Rijn, Maas, Schelde en Eems kwamen er mensen in Nederland wonen. De eerste bewoners van Nederland waren de jagers-verzamelaar. Zij leefde van het jagen en het verzamelen van voedsel. Neder zag er toen heel anders uit da nu en de Waddenzee en het IJsselmeer waren nog gewoon land. De oudste sporen van bewoning komen uit 25000 V. Chr. Rond 11000 V.Chr. kwam de landbouwrevolutie naar Nederland. In plaats van te jagen en te verzamelen bleven mensen nu op één plek. Zo ontstonden er allemaal kleine dorpjes die leefde van de Landbouw. De eerste boeren leefde in Zuid-Limburg. Men leefde toen vooral in het zuidoosten en oosten. Aan de kust was er één groot moeras. De Zuiderzee bestond toen nog niet, dit was één groot moeras. Hier leefden veel toen veel vogels en vissen. In het noorden van Nederland (het huidige Drenthe) werden toen Hunebedden gebouwd.

Romeinse tijd

Romeinen in Nederland

Later kwamen de Romeinen. In die tijd woonden er een paar stammen in Nederland. Zo had je de Friezen, de Bataven, de Cananefaten, de Tubanten en nog veel meer. Al die stammen hadden geen echte leider en in Nederland was het dan ook een zooitje. Uiteindelijk veroverden de Romeinen Nederland, ook al hadden ze er niet veel aan. Het was vooral moeras. Ze stichtten veel steden die nog bestaan. Zo stichtten ze Traiectum (Utrecht, Nijmegen en nog veel meer steden. De Romeinen bouwden veel nieuwe gebouwen en brachten nieuw eten met zich mee. De Germaanse cultuur ging daarmee ook opeens met sprongen vooruit, hoewel ze altijd hun eigen huisjes bleven bouwen. Helemaal zonder slag of stoot bleven de Romeinen niet in Nederland. In 68 na Christus kwame de Bataven onder leiding van Julius Civilis in opstand en het leek erop of ze zouden gaan winnen, maar uiteindelijk sloegen de Romeinen terug en Civilis werd verpletterend verslagen. De Romeinen beschouwden Nederland als een uithoek van hun rijk en daarom heft Nederland nooit bijzonder veel meegekregen van de Romeinse soldaten. Wel liep de belangrijke Limes door Nederland. Vanaf de 3e eeuw werden de Romeinen telkens belaagd door de Germanen en ut machtige rijk werd langzaam kleiner. Uiteindelijk werd ook Nederland door de Romeinen verlaten. Nederland was weer Germaans. Nou ja, voor even,

Vroege Middeleeuwen

Hoge Middeleeuwen

Late Middeleeuwen

Reformatie

Tachtigjarige Oorlog

Gouden Eeuw

Franse tijd

Industriële revolutie

Eerste Wereldoorlog

Voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er veel conflicten. Er waren twee mogelijke redenen waarom Nederland toen neutraal bleef:

  • Duitsland hoefde, voor een aanval op Frankrijk, niet per se door Nederland te trekken. Dit was wel de reden waarom België in de oorlog betrokken werd: dit leek de Duitsers de handigste weg.
  • Nederland koos geen kant: het had een neutrale politiek. Het koos niet voor de geallieerden (ook wel de Entente genoemd) of de Centralen.

Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Met de Duitse aanval op Polen begon de Tweede Wereldoorlog. Nederland verklaarde zich direct neutraal. Wel mobiliseerde het Nederlandse leger in datzelfde jaar. Op 10 mei 1940 om 4 uur in de ochtend viel Duitsland Nederland aan. Nederland had geen ervaren leger en slechte wapens. Het werd volkomen onder de voet gelopen door het veel sterkere, goed bewapende Duitse leger. Wel wist het Nederlandse leger bij de Afsluitdijk en Den Haag het de Duitsers knap lastig te maken. Daar wonnen de Nederlanders zelfs. Ook in Rotterdam kon het leger de Duitsers een paar dagen tegen houden. Adolf Hitler vond de strijd maar veel te lang duren. In plaats van een snelle verovering van Nederland duurde de strijd al vier dagen. Daarom besloot hij om Rotterdam helemaal plat te gooien. Op 14 mei 1940 rond 13:30 vlogen er 90 bommenwerpers naar Rotterdam. De hele stad werd gebombardeerd en er bleef bijna niets meer over. Nederland capituleerde. Nu was Duitsland de baas in Nederland. Arthur Seyss-Inquart werd de Rijkscommissaris van Nederland. Koningin Wilhelmina en de regering waren al tijdens de Duitse inval gevlucht naar Engeland. In het begin viel het met de bezetting nog wel mee. De Duitsers waren nog redelijk vriendelijk tegen de Hollanders. Ook betaalden ze gewoon als ze iets kochten. Wel mochten ze geen wapens meer hebben en hun radiotoestellen moesten ze inleveren. Ook moesten ze een persoonsbewijs hebben. Wel bleven de Nederlanders het koningshuis trouw, ook al ging dat steeds moeilijker onder Duitse invloed. In februari 1941 was er de eerste grootschalige protestactie tegen de bezetter, de februaristaking. De staking werd keihard neergeslagen. Langzamerhand werden de Duitsers wel steeds wreder tegen de Nederlanders. Ze stalen auto's, fietsen, voedsel en nog veel meer. Ook NSB'ers die de Duitsers hielpen, werden kwader en verraadden ondergedoken joden en andere mensen. Wel kwam het verzet steeds meer op gang, ook met wapens. De geallieerden kwamen ook steeds dichterbij Nederland, nadat ze in de zomer van 1944 op de stranden van Normandië waren geland. Frankrijk, België en het zuiden van Nederland werden bevrijd. Door een mislukte actie van de geallieerden eind september 1944 om de rest van Nederland te bevrijden, brak de hongerwinter uit. Duizenden mensen stierven aan honger en kou. Pas op 5 mei 1945 was Nederland helemaal bevrijd. De Duitsers hadden gecapituleerd. Nederland moest weer snel opgebouwd worden, want het hele land lag in puin. Wat we nooit mogen vergeten en ieder jaar herdenken bij de Nationale Dodenherdenking zijn de 200.000 Nederlanders die tijdens de oorlog zijn omgekomen of vermoord.

Wederopbouw

Watersnoodramp

Watersnood van 1953

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 vond er in Nederland een ramp plaats. De dijken braken door en grote stukken van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant kwamen onder water te staan. De watersnoodramp werd veroorzaakt door een zware stormvloed in combinatie met springtij. Er kwamen 1836 mensen om het leven in Nederland, en ook nog eens 559 doden in België, het Verenigd Koninkrijk en op zee. Zo'n 100.000 mensen raakten dakloos. Nederland kreeg hulp van buitenlanders. Na de ramp werd snel een plan bedacht om Nederland beter te beschermen tegen het water. Dijken moesten worden verhoogd en verstevigd, maar ook werd er een compleet Deltaplan opgezet met de zogenaamde Deltawerken.

Deltaplan

Deltawerken

Na de Watersnood van 1953 stelde de Deltacommissie een plan op om Nederland beter tegen het water te beschermen. Op 8 mei 1958 werd het Deltaplan door Koningin Juliana goedgekeurd. Het eerste bouwwerk van de Deltawerken was de Stormvloedkering Hollandse IJssel. Het grootste onderdeel van de Deltawerken is de 9-kilometer lange Oosterscheldekering. In 1986 werd de stormvloedkering geopend door Koningin Beatrix met de woorden "De stormvloedkering is gesloten. De Deltawerken zijn voltooid. Zeeland is veilig". Overigens werd in 1997 een nieuwe stormvloedkering geopend, de Maeslantkering.

2000-nu

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geschiedenis_van_Nederland&oldid=370296"