Oosterscheldekering

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Oosterscheldekering is het grootste en duurste deel van de Deltawerken. De Deltawerken waren in 1937 ontworpen omdat de regering en onderzoekers toen al wisten dat Nederland een erg groot gevaar loopt bij hoog water. Na de watersnoodramp in 1953 kwam de bouw van deze Deltawerken in een stroomversnelling omdat dit nooit meer mocht gebeuren. De Oosterscheldekering is eigenlijk een stormvloedkering, het woord zegt het al. Het zorgt ervoor dat het water wordt tegengehouden en daarmee een eventuele ramp zoals in 1953 voorkomen kan worden.

Eind jaren '60 begon de bouw van de Oosterscheldedam, het originele plan was om de hele Oosterschelde af te sluiten van de Noordzee door een dam te maken van 9 kilometer lang. Een dam zorgt ervoor dat het water van de ene kant van de dam, niet meer aan de andere kant van de dam kan komen. Het water wordt dus echt tegengehouden.

In 1973 was al 5 van die 9 kilometer af en kon het water van de noordzee dus niet meer de Oosterschelde binnenkomen. Dit zorgde voor veel protesten van vissers die bang waren dat een dam plaatsen zou zorgen voor slechtere vangst en milieu activisten die bang waren dat het water in de Oosterschelde zoet zou worden in plaats van het zoute water van toen. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om in 1975 de laatste 4 kilometer van de Oosterscheldedam een Oosterscheldekering te maken. Op deze manier kon het water van de Noordzee gewoon de Oosterschelde in blijven stromen en waren de mensen die protesteerden tevreden.

Er werden 65 pijlers geplaatst in de zee. Om ervoor te zorgen dat die pijlers niet zouden verzakken hebben ze op de bodem hele grote en zware matten neergelegd die werden gevuld met zwaar materiaal zoals zand en grind. Het plaatsen van de pijlers was een héél nauwkeurig werkje dat op de centimeter juist geplaatst moest worden. Want als de pijlers niet goed zouden staan zouden de schuiven niet goed sluiten en zou er een hele harde stroming ontstaan. Die schuiven waren 42 meter breed en 6 tot 12 meter hoog. Deze schuiven wegen minimaal 260 ton en maximaal 480 ton, of te wel. 1 zo'n schuif is dus minimaal even zwaar als 43 olifanten! Als de Oosterscheldekering dicht gaat, dan zakken deze schuiven het water in en wordt het water tegengehouden.

Op 4 oktober 1986 werd de Oosterscheldekering geopend door koningin Beatrix. Uiteindelijk werd de Oosterscheldekering het duurste en grootste bouwwerk van alle deltawerken. In totaal was de prijs voor de Oosterscheldekering 2,5 miljard euro, Dat is uitgeschreven dus 2.500.000.000 euro, ontzettend veel dus!

Wanneer gaat de Oosterscheldekering eigenlijk dicht?

Goede vraag! Zo'n duur en groot bouwwerk is niet voor niks gebouwd. Als de Oosterscheldekering sluit moet er een waterstand voorspeld zijn van 3 meter boven NAP. Nu hoor ik je denken, wat is NAP? NAP staat voor Normaal Amsterdams Peil. Alle hoogtes en dieptes worden in Nederland aangegeven met NAP. Het hoogste punt van Nederland is bij Vaals in Limburg en dat is 322,7 meter boven NAP. Het laagste gedeelte van Nederland is een polder in de buurt van Rotterdam, deze is 6,76 meter onder NAP.

Een hoogte van 0 NAP is even hoog als de Noordzee. Je kan je dus voorstellen wanneer er een hoogte van 3 meter boven NAP de Oosterscheldekering wordt gesloten. Als we al dat water namelijk laten stromen kunnen grote delen van Nederland overstromen. Nederland ligt namelijk voor meer dan de helft onder NAP.

Op dit filmpje kunnen jullie zien hoe de bouw van de Oosterschelde nou helemaal in zijn werk ging:

https://nos.nl/video/2113669-terugblik-bouw-van-de-oosterscheldekering.html

Mocht je nog meer feitjes willen weten over de Oosterscheldekering, of over andere deltawerken klik dan op de volgende link.

https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/waterkeringen/deltawerken/index.aspx

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oosterscheldekering&oldid=641577"