Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Bataven

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bataven leggen eed af om in opstand te komen.

De Bataven, Batavi of Batavieren waren een West-Germaans volk/stam die leefden rond de Betuwe. De Bataven waren waarschijnlijk afgesplitst van de Chatten, een volk dat rond het huidige Baden-Württemberg woonde. Onder andere Julius Caesar en Publius Cornelius Tacitus beschrijven de stam! die ze als zeer moedig zien. De Bataven waren vanaf 12 voor Christus onderworpen door de Romeinen, maar werden wel bondgenoten. Doordat ze jaarlijks 260 tot 280 manschappen leverden aan de Romeinen hoefden ze geen belasting te betalen en zaten ze vaak als ruiters in het leger. De Bataven werden een elite in het Romeinse leger, ze werden beschreven als geweldige ruiters. Ze hebben ook als keizerlijke lijfwachten te Rome gediend. Bij Nijmegen werd een nederzetting gebouwd met de naam Oppidum Batavorum.

In 69 kwamen de Bataven onder leiding van Julius Civilis in opstand tegen de Romeinen; de Bataafse opstand. Eerst behaalden ze wat successen, maar uiteindelijk werden ze in 70 verslagen.

Volken in het Romeinse grensgebied rond 150 na Chr.

De Bataven zijn waarschijnlijk rond de 4de eeuw in de Friezen en de Franken opgegaan. Waarom dit volk ineens verdween is niet duidelijk. Mogelijk had het met een veranderend klimaat te maken, maar het kan ook zijn dat de Romeinen het gebied ontruimde. Hun gebied kwam in handen van de Salische Franken.

In Nederland zijn onder andere de Bataafse Republiek, het Bataafs Gemenebest en de Nederlands-Indische hoofdstad Batavia naar dit volk genoemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bataven&oldid=713784"