Help mee! Maak een account of meld je aan.
Farm-Fresh new.png   WikiKids heeft een nieuw uiterlijk gekregen! Aan de manier waarop je met WikiKids werkt hebben we niets veranderd.
Stem nu op: Musicalfilm

Limes

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Romeinse wachttoren

De Romeinse Limes was de grens van het Romeinse Rijk. Hij liep van de Rijn in Nederland via de rivier de Donau tot aan de Zwarte Zee, door heel Europa dus. De Limes werd goed bewaakt met legerkampen, zoals die bij Nijmegen. Ook bouwden de Romeinen langs de Limes een weg, zodat soldaten snel van de ene plek op de grens naar de andere konden

Ten noorden

Ten noorden van de Limes woonden veel verschillende stammen. Zij waren lang niet zo ontwikkeld als de Romeinen. Zij hadden nog geen steden of wegen. In Nederland waren dit Germaanse en Keltische stammen, waaronder de Friezen en de Cananefaten. In de ogen van de Romeinen waren zij dus 'de onbeschaafde wereld'. De Rijn en Donau waren niet alleen de grens, maar ook een belangrijke transportlijn voor de Romeinen. Voorraden werden per boot aan- en afgevoerd.

Langs de Rijn lieten de Romeinen verdedigingstorens, wachtposten en legerkampen bouwen om hun gebied te verdedigen tegen vijandelijke invallen uit het noorden. De meeste van die kampen waren geschikt voor een paar honderd militairen, maar nabij Nijmegen was een kamp gebouwd dat twee legioenen van zesduizend man kon herbergen. Door de Romeinse invloed veranderde de omgeving erg. Veel stammen die dichtbij de Limes woonden werden geromaniseerd, wat betekent dat ze meer dingen uit de Romeinse cultuur overnamen.

Ten zuiden

Ten zuiden van de grens (op Romeins grondgebied, dus) woonden Romeinen die naar deze gebieden waren verhuist, en de verschillende stammen die de Romeinen hadden veroverd, onder andere de Bataven. Zij leefden in vrede met de Romeinen, en veel Bataven waren soldaat in het Romeinse leger. Maar in 69 na Christus kwamen ze in opstand tegen de Romeinen. Hun leider was Julius Civilis, een Bataaf die al 25 jaar soldaat was in het Romeinse leger. Na een paar maanden werden de Bataven door de Romeinen verslagen. Julius Civilis had niets bereikt. Toch werd hij eeuwen later als een ware held geëerd.

Opgravingen

In de vierde eeuw na Christus trokken de Romeinen zich terug achter de Alpen, na veel Germaanse aanvallen. Verschillende Nederlandse plaatsen langs de Rijn stammen uit de Romeinse tijd. Er worden nog regelmatig bodemvondsten gedaan bij nieuwe opgravingen. Zo werden bij de aanleg van de nieuwe wijk Leidsche Rijn bij Utrecht een wachttoren en twee schepen gevonden.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Limes&oldid=508648"